back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Την Παρασκευή οι 27 αποφασίζουν έκτακτα μέτρα για την τιμή της ενέργειας

Διαβάστε επίσης

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου τις κεντρικές επιλογές για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν εξαιρετικά σκληρό χειμώνα λόγω των διακοπών της ροής ρωσικού φυσικού αερίου που εφαρμόζει η Μόσχα.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται δυο βασικές προτάσεις. Η επιβολή ανώτατων ορίων στην τιμή του φυσικού αερίου και η εφαρμογή έκτακτων πιστωτικών γραμμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με ένα έγγραφο που έχει στην διάθεση του το Reuters.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι υπουργοί θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην ΕΕ.

Θα εξετάσουν επίσης την προσφορά έκτακτης “πανευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής υποστήριξης” για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ετοιμάσει η Τσεχία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας στις εταιρίες ενέργειας.
Οι χώρες της Ε.Ε. λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υποστηρίζει πως η καλύτερη αντίδραση στον φαύλο κύκλο που βυθίζεται η Ευρώπη ενεργειακά είναι το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ενώ οι αποφάσεις αναμένονται την ερχομένη Παρασκευή, στις 14 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, θα ανακοινώσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας. Σημειώνεται ότι το μέτρο του πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου δεν έχει συμπεριληφθεί στο προσχέδιο των προτάσεων των εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών, ενόψει της παρουσίασης ολοκληρωμένης πρότασης από την πρόεδρο της Κομισιόν στις 14 Σεπτεμβρίου.

‘Ηρθε η ώρα για την επιβολή πλαφόν

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη» δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να αντιμετωπίσει, όπως είπε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

«Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη», ήταν η άμεση απάντηση της Μόσχας μέσω σχολίου του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, σε συνέχεια μιας αντίστοιχης προειδοποίησης του Κρεμλίνου προς το G7 που συνεδρίασε την ίδια ημέρα για την επιβολή πλαφόν στις αγορές ρωσικού πετρελαίου με στόχο τη μείωση των εσόδων που εισρέουν στη Μόσχα.

Το κατά πόσον η Ευρώπη θα προχωρήσει τελικά στην επιβολή πλαφόν θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν τα κράτη-μέλη, τα οποία δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό και άμεσα από το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 και άρα δεν θα είναι εύκολο να αποδεχθούν τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει το πιθανό ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ρωσία σε ολική παύση των ροών αερίου προς την Ευρώπη.

Στα ύψη το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου θα αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις από σήμερα, αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ένας από τους κύριους αγωγούς της προς την Ευρώπη ο Nord Stream θα παραμείνει επ’ αόριστον κλειστός, πυροδοτώντας φόβους για επιδείνωση.

Οι χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία πριν και μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχουν οδηγήσει σε αύξηση κατά σχεδόν 400% τις ευρωπαϊκές τιμές, εκτινάσσοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.

Το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει προς την Ευρώπη με αγωγούς μέσω της Ουκρανίας, αλλά πλέον, εντείνεται η ανησυχία για το αν και αυτές ακόμη οι ροές θα μπορούσαν να διακοπούν όταν έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν.

Αθήνα 984 με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ , Reuters

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα