back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 7:00

Διαβάστε επίσης

Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού Nord Stream από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά δεν θα καταστεί εφικτή προτού η Siemens Energy επισκευάσει ελαττωματικό εξοπλισμό, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Βιτάλι Μαρκέλοφ.

Η ρωσική εταιρία κάνει λόγο για «επικίνδυνη διαρροή λαδιού» σε τουρμπίνα του αγωγού, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει επ’ αόριστον οι παραδόσεις φυσικού αερίου, ενώ το Κρεμλίνο επιμένει πως πηγή του προβλήματος είναι οι δυτικές κυρώσεις.

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς ο Λευκός Οίκος.

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να κόψει τις παροχές και να χειραγωγήσει την αγορά. Θα αποτύχει, είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

 

«Η Ρωσία θα αντιδράσει στην επιβολή πλαφόν τιμής στο πετρέλαιό της, μεταφέροντας μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς της στην Ασία», τόνισε σήμερα ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Νικολάι Σουλγκίνοφ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής, στο Βλαδιβοστόκ.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ενώ εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών. Επίσης επικαιροποιήθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων εως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αύριο θα ανακοινωθούν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στις 12 του μήνα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

 

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Όπως έγινε γνωστό, η Γερμανία θα διατηρήσει σε εφεδρεία δύο από τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της, σε περίπτωση που χρειαστούν για να καλυφθεί το έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα.

 

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρουσίασε πακέτο μέτρων κόστους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Προβλέπεται επίσης μείωση των φόρων στην ενέργεια.

 

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών να μειώσει οριακά την παραγωγή. Το Brent παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο κατά 2,8% στα 95,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού αυξήθηκε κατά 2,7% στα 89,18 δολάρια το βαρέλι.

Καμπανάκι χτυπάει ο τομέας των αερομεταφορών που λόγω της ενεργειακής κρίσης κινδυνεύει με χρεοκοπία. «Οι πιο αδύναμες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάρρευσης αυτόν τον χειμώνα», γράφει το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πιο ευάλωτες θα είναι οι μικρότερες αεροπορικές εταιρείες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

 

Η εφεδρική γραμμή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε σκοπίμως για την κατάσβεση πυρκαγιάς που προκλήθηκε από βομβαρδισμό, αλλά δεν υπέστη ζημιά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

 

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Τουρκία, αφού αργά τη νύχτα ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από τη νήσο Κίναρο στα 19.000 πόδια. Παράλληλα, όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, τη Δευτέρα πάνω από το Αιγαίο καταγράφηκαν συνολικά 52 παραβιάσεις.

 

Συναγερμός σήμανε στις 03:00 τα ξημερώματα στην Πυροσβεστική για πυρκαγιά που ξέσπασε σε συνεργείο αυτοκινήτων επί της οδού Ζησιμοπούλου, στο Παλαιό Φάληρο. Επί τόπου έφθασαν 18 πυροσβέστες με 5 οχήματα και βραχιονοφόρο όχημα. Το συνεργείο βρίσκεται στο ισόγειο πολυκατοικίας, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κίνδυνος για τα διαμερίσματα καθώς η πυρκαγιά έχει περιοριστεί στον επαγγελματικό χώρο του ισογείου.

 

Νεκρός βρέθηκε ο ένας από τους δύο φερόμενους ως δράστες των πολυαίμακτων επιθέσεων με μαχαίρια στην επαρχία Σασκάτσουαν, ανακοίνωσε η καναδική αστυνομία.

 

Την Ουκρανία αντιμετωπίζει στις 6 το απόγευμα η Εθνική μας, η οποία χθες επικράτησε με 93-77 της Μ. Βρετανίας για την 3η αγωνιστική στην πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ και παραμένει αήττητη στη διοργάνωση.

 

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική, πρόσκαιρες νεφώσεις θα σημειωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία στην Αθήνα έως 28 βαθμούς Κελσίου. 21 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα