back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σ. Αλεβίζος: Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων βίας και εκφοβισμού των παιδιών στο πρώτο εξάμηνο του έτους

Διαβάστε επίσης

«Η μετάφραση του όρου bulling σε σχολική βία, πιθανόν να είναι άδικη. Δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που ξεκινάει και τελειώνει με το σχολικό κουδούνι. Εξελίσσεται εκτός σχολικής ζωής, μπορεί να συνδέεται με αυτή, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Πολλές φορές γεννιέται και εκδηλώνεται εκτός σχολείου και μεταφέρεται στη συνέχεια εντός σχολικού περιβάλλοντος. Αποτελεί έκφραση της κοινωνίας μας και όχι της σχολικής ζωής των παιδιών και εκεί ακριβώς θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», ανέφερε ο Στέφανος Αλεβίζος, Συντονιστής Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης, του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Αφορμή για την συνομιλία με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 9.84, η ποσοτική αύξηση των κρουσμάτων βίας και εκφοβισμού, όπως καταγράφονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε.

Τα στοιχεία που παρέθεσε είναι, αν μη τι άλλο, σοκαριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεβίζο, στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056, το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώθηκε αύξηση 149% στις κλήσεις και στα μηνύματα των παιδιών που ζητούσαν στήριξη για θέματα εκφοβισμού (254 περιστατικά το 2022 έναντι 102 το 2021) ενώ την ίδια στιγμή, η σχολική κοινότητα ζήτησε την βοήθεια του Οργανισμού για διαχείριση περιστατικών εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος που αυξήθηκαν σε ποσοστό 300% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

«Όλα αυτά τα περιστατικά που βίωναν τα παιδιά, σχετίζονται μεν με το σχολείο αλλά και με το διαδίκτυο, με τη γειτονιά και τους δρόμους», διευκρίνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κατακόρυφη αυξητική τάση αυτών των περιστατικών, καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της ψυχικής υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών.

Επισήμανε, πάντως, ότι σε πολλές περιπτώσεις, το ίδιο το παιδί δεν αναγνωρίζει ότι είναι θύμα εκφοβισμού και το εξήγησε λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο εκφοβισμός λειτουργεί σε συχνότητες, τη χαμηλή, τη μέση και την υψηλή.

«Οι περισσότεροι από εμάς ερχόμαστε σε επαφή με περιστατικά υψηλής συχνότητας που προσπερνούν τη διαχωριστική γραμμή της παραβατικότητας. Υπάρχουν όμως και όλα αυτά τα περιστατικά της καθημερινότητας των παιδιών που την κάνουν δύσκολη και περιλαμβάνουν χλευασμούς, απομόνωση ή διασυρμό στα social media, που μπορεί να μη βγαίνουν στο φως αλλά ο αντίκτυπος στον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών είναι ο ίδιος».

Παράλληλα, όπως περιέγραψε, συχνά ο φόβος και η ντροπή «συμβαδίζουν» με την ενοχή.

«Πολλά παιδιά θεωρούν ότι τους αξίζει αυτό που τους συμβαίνει ή ότι με κάποιον τρόπο το προκάλεσαν», συμπλήρωσε.

Σημείωσε, ωστόσο, ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας της κοινωνίας να αφυπνιστεί απέναντι στα περιστατικά βίας, φαίνεται πως πλέον υπάρχει χαμηλό ποσοστό ανοχής, καθώς, τα παιδιά γνωρίζουν ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Άλλωστε, αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνει το «Χαμόγελο του Παιδιού», ότι κανείς δεν είναι μόνος του.

«Δουλεύουμε καθημερινά στα σχολεία προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, υπάρχει η εφαρμογή Chat 1056 η οποία αποτελεί την επέκταση της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 , ως ένας νέος τρόπος άμεσης επικοινωνίας για παιδιά που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να συνομιλήσουν μέσω γραπτού κειμένου», τόνισε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα