back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αυξήσεις μισθών-συντάξεων-επιδομάτων: Οι τυχεροί, οι άτυχοι και οι εν αναμονή

Διαβάστε επίσης

Αύξηση του κατώτατου μισθού, του επιδόματος ανεργίας και άλλων 23 επιδομάτων, ενίσχυση των συντάξεων και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός εν όψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Τα μέτρα αυτά, θα συνδυαστούν με κυβερνητικές πρωτοβουλίες για έμμεση αύξηση του εισοδήματος και δράσεις για την εφάπαξ στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Σε οτι αφορά στην άμεση αύξηση αποδοχών, πρώτος σταθμός είναι η ενίσχυση των κατώτατων αποδοχών στα 751€.

Το μέτρο, εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου 800.000 αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας, καθώς και άλλων 23 επιδομάτων τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

Ως παρενέργεια, όμως, θα έχει την επιβάρυνση των επιχειρήσεων με επιπλέον ασφαλιστική εισφορά.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 0,6%. Πρόκειται για το σκέλος των εισφορών που κατευθύνονται προς την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και δεν είναι συνδεδεμένες με την σύνταξη του εργαζόμενου.

Με τον τρόπο αυτό η σωρευτική μείωση εισφορών, η οποία πραγματοποιείται σταδιακά την τελευταία τριετία, θα φθάσει το 5%. Παράλληλα, με νέα ρύθμιση, θα επεκταθεί ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου, η ισχύς του οποίου με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε ότι αφορά στην αύξηση των συντάξεων, αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση της τάξεως του 6%.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά από 12 χρόνια, περίοδο κατά την οποία οι συντάξεις παρέμειναν “παγωμένες”.

Ωστόσο, το μέτρο δημιουργεί δικαιούχους τριών ταχυτήτων, ανάλογα με την προσωπική διαφορά.

Ορισμένοι συνταξιούχοι, με μεγάλη προσωπική διαφορά (υπολογίζονται σε τουλάχιστον 800.000), δεν θα έχουν αύξηση αποδοχών, καθώς θα απορροφηθεί από την διαφορά , η οποία είτε θα μειωθεί είτε θα μηδενιστεί.

Άλλη κατηγορία δικαιούχων, θα λάβει μικρό ποσό καθώς το υπόλοιπο θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά, ενώ μέρος των δικαιούχων με ελάχιστη ή μηδενική προσωπική διαφορά, θα λάβει ουσιαστική αύξηση στην σύνταξη.

Στο σκέλος των αναδρομικών, ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος, δεν αφήνει περιθώρια για την εκδήλωση κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Ουσιαστικά, αναμένεται να εφαρμοστεί η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, μόνο για όσους συνταξιούχους έχουν υποβάλλει σχετικές αγωγές και έχουν ή πρόκειται να δικαιωθούν. Εκτιμάται ότι ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τις 250.000 – 300.000.

 

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα