back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κίνητρα και κυρώσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τριπλή και χειρότερη ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, άφησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας η Ελλάδα θα ζητήσει την Παρασκευή στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας από την Ευρώπη να πάρει γενναίες αποφάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Παρουσιάζοντας τα μέτρα εξοικονόμησης για το Δημόσιο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αποκάλυψε πως μόλις 212 δημόσιοι φορείς σε σύνολο 2.395 ανταποκρίθηκαν στην ΚΥΑ του Ιουνίου και όρισαν ενεργειακό υπεύθυνο για την παρακολούθηση της μείωσης κατανάλωσης στο δημόσιο. Σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης τα δημόσια και δημοτικά κτήρια θα πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις ώστε να επιτευχθεί μείωση κατανάλωσης κατά 10% και σε βάθος χρόνου κατά 30% έως το 2030.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας το δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει στις εξής ενέργειες

· Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.

· Κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του δημοσίου.

· Για τα κτίρια οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο.

· Επίτευξη ενεργειακής επάρκειας και απεξάρτηση από την εισαγωγή από τη Ρωσία

· Μείωση κατανάλωσης, σημαίνει και μείωση λογαριασμών

· Το ενεργειακό κόστος για το δημόσιο έχει εκτιναχθεί και επιβαρύνει τους πολίτες

· Το ελληνικό Δημόσιο παράδειγμα για την κοινωνία

· Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο

· Μέτρα

· Αρχικά οι Δημόσιοι Φορείς θα πρέπει να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο

· Συντήρηση κλιματιστικών και καυστήρων

· Να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας των εργαζομένων στο Δημόσιο

· Οταν φεύγουν από το Δημόσιο οι εργαζόμενοι να κλείνουν υπολογιστές και φώτα

· Ο τελευταίος υπάλληλος θα κοιτάει αν έχουν κλείσει τα πάντα

· Ανά διαστήματα θα γίνεται διάλειμμα και θα κλείνει ο κλιματισμός

· Φυσικός αερισμός

· Σκίαση στους χώρους

· Οδοφωτισμός των πόλεων, περιορισμός καλλωπιστικού και διακοσμητικού φωτισμού

· Την επόμενη Δευτέρα ξεκινάει το πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοσίου

Ο υπουργός Εσωτερικών θύμισε ότι εκτός από τα κίνητρα σε όσους συμμορφωθούν θα έχουν και κυρώσεις. Τέλη Σεπτεμβρίου αν δεν έχουν συμμορφωθεί θα εξεταστεί αν θα ενταχθούν ή όχι στο μηχανισμό προσλήψεων. Παράλληλα, στον 2ο κύκλο κινητικότητας τον Οκτώβριο δεν θα εντάσσονται οι φορείς. Θα είμαστε αυστηροί σε αυτό το ζήτημα, τόνισε ο Μάκης Βορίδης. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργεια Θόδωρος Σκυλακάκης θύμισε ότι το ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο το 2021.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα μπόνους που έχει υιοθετηθεί από φέτος για υπαλλήλους που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, θα προστεθεί και το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας. Τέλος, όσοι φορείς πιάσουν εξοικονόμηση ενέργειας 15% αντί για 10%, θα πάρουν αυτό το ποσό ως έξτρα ενίσχυση.

Η παρέμβαση είναι απαραίτητη γιατί το ενεργειακό κόστος στο Δημόσιο έχει εκτιναχθεί αυξήθηκε κατά 20% η κατανάλωση το 2021 και η εκτίμηση για το 2022 είναι ότι θα μείνει στα ίδια επίπεδα αποτελώντας το 10,8% της συνολικής κατανάλωσης. «Το Δημόσιο οφείλει να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για όλη την κοινωνία και να πρωταγωνιστήσει στις πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας και να συμβάλει σε δράσεις που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Το 2021 το ηλεκτρικό ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο το 2021, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε ότι αν επιτευχθεί η εξοικονόμηση θα γλιτώσουμε ακριβές πληρωμές ενέργειας σε μια εποχή που έχει αυξηθεί η τιμή φυσικού αερίου 12 φορές πάνω. Η τάξη μεγέθους για το 2022 είναι πάνω από 1 δισ. χωρίς ωστόσο ακόμη να είναι ξεκάθαρο που θα διαμορφωθεί για φέτος, τονίστηκε.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Ενέργειας άφησε παράθυρο για «μπόνους» με μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας στα οικιακά τιμολόγια για όσους καταναλωτές «πειθαρχήσουν» και κάνουν προσπάθεια περιορισμού κατανάλωσης. O κ. Σκρέκας , απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα λειτουργήσει το νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ρεύμα, για το εάν θα λειτουργήσει με βάση την κατανάλωση ή τον εκκαθαριστικό λογαριασμό, τόνισε πως «τα σχήματα θα ανακοινωθούν όταν είναι έτοιμα. Πάντως θα είναι μία δίκαιη και εστιασμένη λύση».

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα