back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μη χαρακτηρίσουν τη Ρωσία χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σχεδιάζει να εντάξει τη Ρωσία στον κατάλογο των κρατών που θεωρεί ότι στηρίζουν την τρομοκρατία, επιβεβαιωσε χθες Τρίτη ο Τζον Κέρμπι, επικεφαλής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Έκανε τη δήλωση αυτή την επομένη της μονολεκτικής αρνητικής απάντησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν σχεδιάζεται κάτι τέτοιο.

Το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στη διακοπή των διμερών σχέσεων.

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι ο καλύτερος, ο πιο αποδοτικός και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συνεχίσουμε να φροντίζουμε να λογοδοτεί η Ρωσία» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ο κ. Κέρμπι σε δημοσιογράφους.

«Δεν το απορρίψαμε ελαφρά τη καρδία. Το μελετήσαμε σοβαρά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΕΑ, μελετήθηκαν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις αυτού του χαρακτηρισμού, συζητήθηκαν με ειδικούς και προέκυψε το συμπέρασμα ότι η κίνηση θα εμπόδιζε τις προσπάθειες μη κυβερνητικών οργανώσεων να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Λήφθηκε επίσης υπόψη το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή να επηρέαζε αρνητικά τη θέση της Ουκρανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία όποτε κι αν γίνουν, πρόσθεσε ο κ. Κέρμπι.

Πρόσφατα, το κοινοβούλιο της Λετονίας ανακήρυξε τη Ρωσία χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία. Το Κίεβο καλούσε την Ουάσινγκτον να κάνει το ίδιο. Πιέσεις για αυτό ασκούσαν αμερικανοί κοινοβουλευτικοί.

Στον κατάλογο των χωρών που κατά τις ΗΠΑ υποστηρίζουν την τρομοκρατία βρίσκονται σήμερα η Συρία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Κούβα. Αντιμετωπίζουν αμερικανικές κυρώσεις που πλήττουν τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας, τις εξαγωγές όπλων και τον χρηματοοικονομικό τομέα σε αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα