back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας

Διαβάστε επίσης

Με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό κρίσιμων ειδικοτήτων λειτουργούν τα περισσότερα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία έχει προκηρύξει για την Παρασκευή πορεία διαμαρτυρίας, η οποία θα εκκινήσει στις 8.30 το πρωί από το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης και θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση σε 23 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας έχει ως εξής:

Θεσσαλονίκη

“Ιπποκράτειο”: Ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Στις 1.784 οργανικές θέσεις, οι 765 είναι κενές. Μαζί με τους 1.019 μόνιμους, υπηρετούν και 386 συμβασιούχοι – επικουρικοί υπάλληλοι. Τα μεγαλύτερα προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού εντοπίζονται στους αναισθησιολόγους (σε 25 οργανικές θέσεις υπηρετούν 8 και 2 με μετακίνηση) και στους τραυματιοφορείς (υπηρετούν 60 μόνιμοι και συμβασιούχοι σε 125 οργανικές θέσεις).

Το 2022, έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί 48 εργαζόμενοι. Έχει ανασταλεί η λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής και της Α’ Παθολογικής κλινικής λόγω covid. Ανοίγει καινούργιο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο που για να λειτουργήσει χρειάζονται προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

ΑΧΕΠΑ: Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων με την παρουσία του υπουργού Υγείας, η μονάδα παραμένει ακόμα κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Κλειστές παραμένουν έξι πολύτιμες αίθουσες χειρουργείων λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Συνεχίζεται η αναστολή εργασίας 80 περίπου υγειονομικών, παρά την πίεση που υπάρχει στη λειτουργία του νοσοκομείου από την έλλειψη προσωπικού.

Σοβαρότατη είναι η έλλειψη νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, ιατρικού και λοιπού προσωπικού, λόγω αναστολής εργασίας, συνταξιοδοτήσεων και επικείμενη λήξη συμβάσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2022 επικουρικών και ΟΑΕΔ οι οποίοι καλύπτουν μεγάλο αριθμό κενών θέσεων. Επιβάλλεται η μονιμοποίηση τους λόγω των πολλών χρόνων που εργάζονται στο νοσοκομείο, της εξειδίκευσης που έχουν αποκτήσει και της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του νοσοκομείου.

Παρά τις επικίνδυνες, δυσμενείς συνθήκες εργασίας και τους θανάτους εργαζομένων λόγω covid και εξουθένωσης η ένταξη στα ΒΑΕ παραμένει ακόμα στις διεκδικήσεις. Το νέο καθηκοντολόγιο για τους ΔΕ νοσηλευτές οδηγεί στην υποβάθμιση του ρόλου των συναδέλφων μας οι οποίοι μετατρέπονται σε φροντιστές ασθενών και προωθεί την έξοδο τους από τον κλάδο της Νοσηλευτικής με ότι συνεπάγεται αυτό (ιδιωτικοποιήσεις).

Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ από τριτοβάθμιο πανεπιστημιακό μετατρέπεται επίμονα για τρίτη χρονιά σε γηριατρικό covid νοσοκομείο ενώ θα μπορούσε να περιθάλπει και να εξυπηρετεί βαριά νοσήματα. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ανακαίνιση κλινικών. Το νοσοκομείο στηρίζεται μόνο στις δωρεές από τις ιδιωτικέ εταιρείες με ότι συνεπάγεται αυτό.

“Θεαγένειο”: Έχει μεγάλη υποστελέχωση. Ενισχύθηκε ελάχιστα στη πανδημία. Προσελήφθησαν 20 επικουρικοί ΔΕ και ΤΕ. Πάνω από 100 κενές οργανικές θέσεις είναι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Υπάρχουν μετακινήσεις αναισθησιολόγων στον Άγιο Παύλο με αποτέλεσμα να κλείσει μια αίθουσα χειρουργείου. Επίσης, το “Κουρκούλειο” που ανήκει στο Θεαγένειο, γίνονται οι χημειοθεραπείες ημέρας, είναι υποστελεχωμένο και ενώ υπήρχε ένας αναισθησιολόγος για ασφάλεια, τον τελευταίο μήνα μετακινήθηκε στο Ιπποκράτειο και η θέση είναι κενή. Οι μετακινήσεις προσωπικού είναι συνεχής και καλύπτουν εφημερίες στο νοσοκομείο Σερρών. Οι Καρδιολόγοι, επίσης, μετακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα νοσοκομεία της πόλης και οι χειριστές ακτινολόγοι μετακινήθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Εργολάβοι υπάρχουν όχι μόνο στην καθαριότητα, στη σίτιση και στην φύλαξη, αλλά πλέον και στο αρχείο και στο λογιστήριο. Επίσης υπάρχει ένα διαρκείς πρόβλημα με την καθυστέρηση των πληρωμών όσον αφορά τις υπερωρίες και τις εφημερίες λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού.

“Γ. Γεννηματάς”: Το 45% του νοσοκομείου από όλο το προσωπικό είναι επικουρικό προσωπικό. 345 υπάλληλοι είναι μόνιμοι. Στις 46 οργανικές θέσεις ειδικευομένων ιατρών στις κλινικές όλων των ειδικοτήτων οι 26 είναι κενές. Επίσης δεν υπάρχει θερμαστής ούτε ένας και έρχεται χειμώνας. Δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος ηλεκτρολόγος και καλύπτονται με ΟΑΕΔ και επικουρικό. Το νοσηλευτικό προσωπικό όλων των κατηγοριών είναι 380 και οι κενές οργανικές θέσεις είναι περίπου 120. Στο Διοικητικό προσωπικό η κατάσταση είναι τραγική λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων σε άλλες υπηρεσίες (ΔΥΠΕ) και αν δεν ανανεωθούν οι συμβασιούχοι θα υπάρξει κατάρρευση της Διοικητικής Υπηρεσίας.

“Άγιος Δημήτριος”: Στο νοσηλευτικό προσωπικό, είναι ακάλυπτες 67 οργανικές θέσεις. Στα παραϊατρικά επαγγέλματα είναι ακάλυπτες 19 οργανικές θέσεις. Στους διοικητικούς υπαλλήλους είναι 15 κενές οργανικές θέσεις και στην εστίαση – καθαριότητα είναι 29 κενές οργανικές θέσεις. Σύνολο 140 κενές οργανικές θέσεις σε ένα νοσοκομείο περίπου 400 ατόμων. Το ένα τρίτο των οργανικών θέσεων είναι κενές. Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις αναισθησιολόγων και κλείνει μια αίθουσα χειρουργείου γιατί μετακινούν 2 Αναισθησιολόγους για το Ιπποκράτειο. Το κτίριο είναι νεοκλασικό, ανήκει στην εφορία νεότερων μνημείων και χρειάζεται ανακαίνιση.

“Άγιος Παύλος”: Υπάρχει έλλειψη προσωπικού όσον αφορά τους ΤΕ Νοσηλευτές. Στους ΔΕ είναι καλυμμένο το νοσοκομείο με μόνιμους και επικουρικούς. Από γιατρούς ιδιαίτερη έλλειψη υπάρχει σε αναισθησιολόγους για να μπορούν να γίνονται τα χειρουργεία. Με τα ΕΣΠΑ δρομολογήθηκε η βελτίωση του εξοπλισμού.

“Παπαγεωργίου”: Υπάρχουν 350 οργανικές θέσεις κενές εκ των οποίων οι 150 καλύπτονται με ελαστικές μορφές εργασίας και μπλοκάκια. Υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες λόγω της αύξησης των κλινών ΜΕΘ σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σημειώνονται και ιδιαίτερες ελλείψεις στην Τεχνική Υπηρεσία, στην Διοικητική Υπηρεσία και στον Μαιευτικό κλάδο. Το βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό έχει μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή με μπλοκάκι γεγονός που δημιουργεί μια πρόσθετη επισφάλεια για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

“Παπανικολάου”: Η Πνευμονολογική κλινική δεν λειτουργεί μετά τη φωτιά. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να επανορθώσουν και υπάρχει πρόβλημα γιατί έρχεται ο χειμώνας. Η λειτουργία της ΩΡΛ κλινικής είναι επισφαλής. Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε ειδικότητες Ιατρών.

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο: Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία εργάζονται 326 άτομα. Κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν: ΤΕ 15, ΔΕ 41, ΥΕ 48 και Επισκέπτες ΤΕ 10. Από το ιατρικό προσωπικό από τις 98 που είναι οι οργανικές θέσεις οι 29 είναι κενές. Στους Ψυχολόγους ΠΕ είναι 3 οι κενές οργανικές θέσεις.

“Αφροδίσιων”: Δεν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Κεντρική Μακεδονία

Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Υπάρχουν πολλές παραιτήσεις ιατρών λόγω συνταξιοδότησης ή γιατί φεύγουν και ανοίγουν δικά τους ιατρεία. Οι ελλείψεις είναι κυρίως σε παθολόγους, μαιευτήρες και ακτινολόγους. Για το ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν πολλοί επικουρικοί νοσηλευτές και λείπουν πολλοί από αναστολές εργασίες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Οφείλονται πολλά ρεπό και κανονικές άδειες. Ένα επίσης πρόβλημα είναι ότι προχωράνε σε διαγωνισμούς για εργολάβους.

Νοσοκομείο Έδεσσας: Το νοσηλευτικό προσωπικό αποτελείται από 226 άτομα. Οι μόνιμοι είναι 143, επικουρικοί 72 και ΟΑΕΔ 11. Σε αναστολή βρίσκονται 32 άτομα από τα οποία οι 15 μόνιμοι, 12 επικουρικοί και 5 ΟΑΕΔ. Μαίες υπάρχουν μόνο 6 στο σύνολο. Βοηθητικό προσωπικό υπάρχουν 31 άτομα ως τραυματιοφορείς που μόνιμοι είναι οι 8, επικουρικοί 18, και 5 ΟΑΕΔ. Βοηθοί θαλάμου 18 άτομα που οι 16 είναι επικουρικό προσωπικό. Σε σύνταξη βγαίνουν 4 άτομα και μακροχρόνιες αναρρωτικές υπάρχουν 3 περιπτώσεις εργαζομένων. Στο Μικροβιολογικό τμήμα υπάρχουν 9 μόνιμοι υπάλληλοι, 1 ΟΑΕΔ και 2 με σύμβαση.

Νοσοκομείο Βέροιας: Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τους αναισθησιολόγους. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 6 και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας που είναι μόνιμος και δύο ακόμη από μετακινήσεις. Επίσης πρόβλημα υπάρχει και στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Στο Νοσηλευτικό Προσωπικό υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, είναι όμως καλυμμένοι από ΣΟΧ και ΟΑΕΔ για τους οποίους ζητάμε την μονιμοποίησή τους.

Νοσοκομείο Νάουσας: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και κυρίως σε παθολόγους και ακτινολόγους. Επίσης, υπάρχει έλλειψη σε βοηθητικό προσωπικό, τραυματιοφορείς και βοηθούς Θαλάμου. Ένα ακόμη πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού είναι στους χειριστές, στο Ακτινολογικό και στους παρασκευαστές στο Μικροβιολογικό. Το προσωπικό ζητάει κατάργηση του καθηκοντολογίου για το ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό και να επιστρέψουν οπωσδήποτε οι ανεμβολίαστοι.

Νοσοκομείο Κιλκίς: Λείπουν σε αναστολή περίπου 20 υγειονομικοί και υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Χειριστές μηχανημάτων δεν υπάρχουν και το νοσοκομείο χρειάζεται τραυματιοφορείς. Λειτουργεί με 42 μόνιμους γιατρούς. Οι οργανικές θέσεις είναι 83 και για να φτάσουν σε αυτόν τον αριθμό υπηρετούν περίπου 17 επικουρικοί και αρκετοί με μετακίνηση. Περισσότερο από το 50% είναι η έλλειψη γιατρών.

Νοσοκομείο Γουμένισσας Κιλκίς: Υπάρχει έλλειψη κυρίως στο ιατρικό προσωπικό. Έχει γίνει αναστολή λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής γιατί ο ένας γιατρός είναι σε αναστολή και ο αναισθησιολόγος μετακινήθηκε. Μετακινήσεις ιατρών γίνονται συνέχεια κυρίως παθολόγων και προσπαθούν να βρουν τρόπο να τους επαναφέρουν στην θέση τους. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν παθολόγοι να εφημερεύσουν στην Παθολογική κλινική. Με το ακτινολογικό υπήρχε πρόβλημα. Προσελήφθη μία επικουρική χειρίστρια και φυσικά πάλι δεν καλύπτεται το Νοσοκομείο. Το Νοσηλευτικό προσωπικό είναι καλυμμένο με επικουρικούς και πρέπει να μονιμοποιηθούν.

Νοσοκομείο Σερρών: Δεν υπάρχει πρόβλημα σε εξοπλισμό. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες. Το 40% είναι επικουρικό προσωπικό στο νοσοκομείο. Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις. 140 κενές οργανικές θέσεις στο ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό. Για τους ΤΕ οι οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες.

Νοσοκομείο Πολυγύρου: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς οφείλονται ρεπό και άδειες στο νοσηλευτικό προσωπικό. Η αναλογία μόνιμων και εποικουρικών είναι 1 προς 1, ενώ μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό.

Δυτική Μακεδονία

Νοσοκομείο Κοζάνης: Υπάρχουν 45 κενές οργανικές θέσεις όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό. Στο ΤΕ Νοσηλευτικό δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, αλλά οι υπεύθυνοι έχουν δεσμευτεί για προκήρυξη 20 ατόμων. Στην κατηγορία ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό υπάρχουν 25 κενές οργανικές θέσεις και ΥΕ βοηθητικό προσωπικό 6 κενές οργανικές θέσεις. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες.

Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: Λόγω covid, ενισχύθηκε σε εξοπλισμό. Το νοσηλευτικό προσωπικό στη ΔΕ κατηγορία έχει 29 κενές οργανικές θέσεις. Μεγαλύτερο ποσοστό είναι το επικουρικό προσωπικό που υπάρχει και σε όλες τις ειδικότητες. Η έλλειψη που υπάρχει σε ιατρικό προσωπικό είναι περισσότερο έντονη σε γενικούς ιατρούς που χρειάζονται για τις εφημερίες, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Για την καθαριότητα υπάρχουν 10 κενές οργανικές θέσεις. Τα άτομα που εργάζονται στην καθαριότητα είναι με συμβάσεις εργασίας και ξεκίνησαν τη διαδικασία για εργολάβους.

Νοσοκομείο Γρεβενών: Το νοσοκομείο είναι καλυμμένο από μηχανήματα και προσωπικό. Η μόνη έλλειψη αφορά τους αναισθησιολόγους, ενώ απασχολεί περιστατικά ορισμένους με “μπλοκάκι”.

Νοσοκομείο Καστοριάς: Είναι πλήρως καλυμμένο σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ με τον εξοπλισμό δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν, όμως, 46 οργανικές θέσεις για ιατρικό προσωπικό και υπηρετούν 34 και υπάρχουν 12 κενές. Από αυτές, οι 5 θέσεις βρίσκονται σε προκήρυξη και οι υπόλοιπες έχουν ζητηθεί να τις δώσουν σε προκήρυξη. Μεγαλύτερη είναι η έλλειψη σε Καρδιολόγους. Υπάρχει έλλειψη Μηχανολόγου Μηχανικού γιατί υπάρχει ένας και θα βγει σε σύνταξη.

Νοσοκομείο Φλώρινας: Η Ιατρική υποστελέχωση έχει φτάσει σε ποσοστό 35% – 40%, όσον αφορά τις μόνιμες θέσεις του οργανισμού, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την ύπαρξη μόλις δύο αναισθησιολόγων και τριών χειρουργών (δύο μόνιμων και ενός με 3μηνη μετακίνηση). Η Παθολογική Κλινική καλύπτεται με 3 ιατρούς (ένας μόνιμος και δύο επικουρικοί), ενώ δεν υπάρχει ψυχίατρος. Από 1η Σεπτεμβρίου, αναλαμβάνει εργολάβος την καθαριότητα του νοσοκομείου και 20 εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου βρέθηκαν εκτός εργασίας ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα. Γενικότερα, στο σύνολο των εργαζομένων περίπου το 30% είναι συμβασιούχοι.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα