back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Copernicus: Το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη το φετινό

Διαβάστε επίσης

Το καλοκαίρι (Ιούνιος-Αύγουστος) του 2022, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλά κύματα καύσωνα και σοβαρή ξηρασία που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία για τις κλιματικές αλλαγές Copernicus.

Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν “οι πιο υψηλές ταυτοχρόνως για τον Αύγουστο και για ολόκληρο το καλοκαίρι”, ξεπερνώντας φέτος κατά 0,4°C αυτές του καλοκαιριού του 2021, που ήταν το προηγούμενο πιο θερμό που είχε καταγραφεί στην Ευρώπη, διευκρινίζει η Copernicus σε ανακοίνωσή της.

Αυτές ήταν υψηλότερες “κατά περίπου 1,34°C από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 την εποχή αυτή”, προσθέτει η Copernicus.

Μόνον τον Αύγουστο, οι θερμοκρασίες ήταν “μακράν οι πιο υψηλές” που έχουν καταγραφεί, καθώς ήταν “κατά 1,72°C βαθμό πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020”.

“Μια έντονη σειρά από καύσωνες σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με ασυνήθιστες συνθήκες ξηρασίας, οδήγησε σε ένα καλοκαίρι ακραίων συνθηκών, με ρεκόρ θερμοκρασιών, ξηρασία και πυρκαγιές”, υπογραμμίζει στην ανακοίνωση αυτή η επιστημονική υπεύθυνη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Φρέγια Βάμποργκ.

“Η ξηρασία και οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επηρέασαν την κοινωνία και τη φύση με διάφορους τρόπους”, σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι “το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί μόλις πέρυσι”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα