back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

 

Σε αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Οκτώβριο , μετά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ΕΕ, με υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης , προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Τα σενάρια που εξετάζονται -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι αρχικά η χορήγηση επιδότησης, χαμηλότερης σε σχέση με τα τελευταία επίπεδα, σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και η παροχή έξτρα ενίσχυσης σε όσους καταναλωτές πετύχουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης. Για την υλοποίηση αυτού του μέτρου απαιτούνται ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος, τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Επιπλέον εξετάζεται η παροχή ενίσχυσης στους λογαριασμούς, η οποία θα κλιμακώνεται ανά μέγεθος κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή, όσο πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση τόσο υψηλότερη θα είναι και η επιδότηση. Για να γίνει πιο σαφές μπορεί να δίνεται ένα συγκεκριμένο ποσό για καταναλώσεις μέχρι 300 Κιλοβατώρες το μήνα και από κει και πάνω η ενίσχυση να μειώνεται.
Στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος να δίνεται μόνο σε όσους πετυχαίνουν τη μείωση της κατανάλωσης κατά συγκεκριμένους στόχους. Ήδη η πρόεδρος της Κομισιόν , σε δηλώσεις της συνέδεσε τις οποίες επιδοτήσεις με την ταυτόχρονη υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Με οριστική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, πετρελαίου και σιτηρών απαντά ο Ρώσος πρόεδρος στις απειλές της Κομισιόν για πλαφόν στις τιμές. Νωρίτερα χθες η πρόεδρος της Κομισιόν εξήγγειλε πέντε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις περικοπές της ροής φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

 

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ευρώπη των 27 απηύθυνε ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς όπως είπε, η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας ενισχύει τον κίνδυνο να εισέλθει η Ένωση σε βαθιά ύφεση.

 

Αχρείαστη και μη αποτελεσματική πολιτική χαρακτήρισε την επιβολή πλαφόν ο Τσέχος υπουργός βιομηχανίας, αιφνιδιάζοντας τους Ευρωπαίους εταίρους. Όπως είπε «είναι περισσότερο ένας ακόμη τρόπος να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, παρά μια πραγματική λύση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης».

 

Ο Ερντογάν έσπευσε εκ νέου να υπερασπιστεί τη στάση της Ρωσίας μιλώντας για προκλητικότητα της Δύσης: «όταν όλοι επιτίθενται στη Ρωσία, τι θα κάνει; Θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τα όπλα. Τόσο απλά», είπε.

 

«Το ανώτατο όριο τιμών της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο είναι ένα κολοσσιαίο στοίχημα και θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς η ιδέα του πλαφόν θα μπορούσε να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση», αναφέρουν οι Financial Times.

 

Χωρίς να υπάρχει κάποια άμεση λύση στο ζήτημα, η πίεση θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2025, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται στελέχη του κλάδου ενέργειας.

 

Η ουκρανική εταιρεία ατομικής ενέργειας κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα πως απήγαγαν μέλη του προσωπικού του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια. Ο πρόεδρος της Energoatom, καταγγέλλει ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν.

 

Σήμερα, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα, ώστε να μπορούν να εγγράφονται στον Προσωπικό Γιατρό οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και μέσω των φαρμακείων.
Για την εγγραφή στα φαρμακεία οι πολίτες θα πηγαίνουν αυτοπροσώπως φέροντας μαζί τους, προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (όπως δελτίο ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο αυτού.
Από την 1η Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί και το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού με τον Προσωπικό Γιατρό που έχει επιλέγει από τον πολίτη..

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα λόγω της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις στο ΟΑΚΑ από τη 1 το μεσημέρι έως το τέλος του αγώνα.

 

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου. 23 βαθμοί η θερμοκρασία αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα