back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Κάμαλα Χάρις θα παραβρεθεί στην κηδεία του Σίνζο Άμπε

Διαβάστε επίσης

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα ταξιδέψει στο Τόκιο αργότερα μέσα στο μήνα για να παραβρεθεί στην κρατική κηδεία του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε μετά από μία επίσκεψη στη Νότια Κορέα, όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της.

“Η επίσκεψή της θα τιμήσει την πολιτική κληρονομιά του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε υπογραμμίζοντας τη σημασία της ηγεσίας του στην προάσπιση της συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για την προώθηση μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής της Ινδίας και του Ειρηνικού”, δήλωσε η Κίρστεν Άλεν υπεύθυνη Τύπου της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Ο Άμπε ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της σύγχρονης Ιαπωνίας. Πυροβολήθηκε θανάσιμα από κοντινή απόσταση στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στις 8 Ιουλίου.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 25-29 Σεπτεμβρίου και σηματοδοτεί τη δεύτερη επίσκεψη της Χάρις στην περιοχή της Ασίας.

Τον Αύγουστο του 2021, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφτηκε τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και των σχέσεων ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών. Η επίσκεψη αυτή είχε πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο κατά την οποία ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν επεδίωκε τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ ως προς τον ανταγωνισμό της κλιμακούμενης οικονομικής επιρροής της Κίνας, στον αντίποδα της συνέχισης της εικοσαετούς αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Στη διάρκεια της επίσκεψης εκείνης η Χάρις άσκησε κριτική στην Κίνα, επιδιώκοντας να ενισχύσει την εικόνα των ΗΠΑ ως ενός αξιόπιστου συμμάχου για τις χώρες της περιοχής.

Η ίδια είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τον ανταγωνισμό και δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με το Πεκίνο, αλλά θα θέτουν ζητήματα όπως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι συναντήσεις που θα έχει με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Τόκιο και τη Νότια Κορέα αυτό το μήνα θα επικεντρωθούν στα κοινά οικονομικά και αμυντικά συμφέροντα των ΗΠΑ με τις χώρες της περιοχής, επιδεικνύοντας τη δέσμευση της Ουάσινγκτον για μία ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, όπως δήλωσε η Άλεν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα