back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ν. Δένδιας: Τα τουρκικά νταηλίκια δεν μας φοβίζουν

Διαβάστε επίσης

« Η τουρκική επιθετικότητα είναι απαράδεκτη, απορρίπτεται αλλά δεν μας φοβίζει», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ,με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ,της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν αλλά και άλλων Τούρκων αξιωματούχων για τα ελληνικά νησιά, ο κ.Δένδιας μίλησε για αγοραίες απειλές και νταηλίκια, λέγοντας ότι τα όσα πρωτόγνωρα και πρωτάκουστα ισχυρίζεται η άλλη πλευρά ,είναι πέραν του απαραδέκτου και δεν χρήζουν απάντησης.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα των φραστικών οξύνσεων, ούτε να μετατρέψει οποιοδήποτε θέμα Διεθνούς Δικαίου σε ανατολίτικο καυγά.

Σε ό,τι αφορά την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει να κερδίσει απ´αυτή όχι μόνο αμυντικά αλλά και σε ευρύτερα θέματα, ενώ αναφερόμενος στην Ουκρανία, είπε ότι η Ελλάδα θα τη βοηθήσει ώστε να πληροί τα κριτήρια εισόδου στην Ε.Ε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει τεθεί για κατάργηση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων στην Ε.Ε., ο υπουργός Εξωτερικών,βείπε ότι δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, αν και κατανοούμε τα προβλήματα δυσλειτουργίας στην Ε.Ε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τη δυστοπική -όπως την χαρακτήρισε – προοπτική επιστροφής σε ένα καθεστώς διπολισμού, που θα είναι χειρότερο από τον ψυχρό πόλεμο. Αν και τάχθηκε υπέρ της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, με το σκεπτικό ότι αυτή δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα, ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας δώσει εγγυήσεις ασφάλειας απέναντι στην Τουρκία». Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι «εμείς αντίθετα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει επιλέξει να είναι Αμερικανότερος των Αμερικανών, δεν πιστεύουμε στη ΝΑΤΟποίηση της άμυνας της χώρας και την αμερικανοποίηση της εξωτερικής μας πολιτικής».
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε δύσκολα και δυσάρεστα τα πράγματα, λέγοντας ότι «από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, αποκόμισε την εντύπωση ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023».
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαναστάσης, ανέφερε ότι «όσο μεγαλύτερη είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στα επιθετικά Αμερικανονατοϊκά σχέδια, τόσο τροφοδοτείται ένας επικίνδυνος ανταγωνισμός στην περιοχή».
«Τα πράγματα με την Τουρκία δεν πάνε καλά και ο Ερντογάν που είναι προβλέψιμος, θα εκτελέσει τα σχέδιά του, όπως τα έχει προγραμματίσει», ανέφερε ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση.
Η Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΜέΡΑ25,χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ επιθετικό και επικίνδυνο οργανισμό.
Θετική ψήφο στο νομοσχέδιο, έδωσαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αρνητική το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα