back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συγκέντρωση αλληλεγγύης το απόγευμα στον Ελαιώνα

Διαβάστε επίσης

Την στήριξή της στην κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, στις έξι το απόγευμα, έξω από το καμπ του Ελαιώνα εκφράζει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. “Χρειάζεται να βάλουμε τέλος στον εκτοπισμό των προσφύγων” τονίζει μεταξύ άλλων ο Πέτρος Κωνσταντίνου καλώντας να μπει τέλος στις επιχειρήσεις της αστυνομίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ
ΠΕΜΠΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 6ΜΜ, ΠΥΛΗ ΔΟΜΗΣ ΕΛΑΙΩΝΑ, ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ 85
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ
ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΤΕΓΗ, ΑΣΥΛΟ, ΥΓΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας στηρίζει την κινηοποίηση αλληλεγγύης.
Την Τετάρτη 31 Αυγούστου, ο Βαρές Αλί Μοχάμεντ, άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς, αβοήθητος από γιατρό, μέσα στη δομή προσφύγων του Ελαιώνα, στις 3πμ. Το ασθενοφόρο έφτασε πολύ αργά, σε αντίθεση με τα ΜΑΤ και την ΟΠΚΕ, που καταφθάνουν σε ελάχιστα λεπτά όταν καλούνται για να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις των προσφύγων. Μέσα στα σκοτάδια, την ίδια ώρα, ο Μηταράκης είχε στείλει πολυάριθμη ομάδα αστυνομικών για να επιβάλουν άλλη μια αναγκαστική μετακίνηση προσφύγων σε καμπ έξω από την πόλη!
Είναι μια δολοφονία! Γιατρός δεν υπήρχε, αλλά ούτε και παρακολούθηση των διαμενόντων προσφύγων, προσφυγισσών και των παιδιών από κοινωνικές υπηρεσίες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και διερμηνείς, αφού οι απολύσεις της ΕΑΤΑ του Δήμου της Αθήνας, στις 30 Ιούνη, τους έστειλαν στην ανεργία. Έχουν το θράσος να απειλούν την σύζυγο του Βαρές Αλί με σύλληψη για απέλαση, χωρισμό από τα τρία παιδιά της αντί να της δώσουν αμέσως σπίτι, χαρτιά και στήριξη για τη διαβίωση της οικογένειας.
Η εγκληματική πολιτικής της εκκένωσης της δομής του Ελαιώνα σκοτώνει. Έχει μετατρέψει τη ζωή στη δομή του Ελαιώνα σε κόλαση, τα παιδιά ξεκόβονται από τα σχολεία και οι πρόσφυγες εκβιάζονται για να αποδεχτούν ξεριζωμό σε άλλα καμπ, ακόμη και με απειλή μη απόδοσης εγγράφων και διαβατηρίων! Είναι η ίδια πολιτική της αποτροπής και των pushbacks που άφησε τη μικρή Μαρία να πεθαίνει στα κλειστά σύνορα, τσιμπημένη από σκορπιό σε νησίδα στον Έβρο.
Η απανθρωπιά της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη δεν έχει τέλος. Προσπαθούν να επιβάλουν με τη βία των ΜΑΤ και συλλήψεις αλληλέγγυων την αναγκαστική εκκένωση. Είναι απαράδεκτη η ταυτόχρονη διακοπή του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, της φιλοξενίας σε σπίτια, που αφήνει την Αθήνα χωρίς καμία δομή φιλοξενίας των προσφύγων, οδηγώντας εκατοντάδες στην αστεγία. Θέλουν να «εξευγενίσουν» την περιοχή, όπως τα Εξάρχεια, να εκτοπίσουν όλους τους φτωχούς κατοίκους του Ελαιώνα και του Βοτανικού, τους ρακοσυλλέκτες με τα παζάρια τους, τους παλιατζήδες, τους εργαζόμενους στις μεταφορικές και τους Ρομά για να χαρίσουν το φιλέτο στις εταιρίες κερδοσκοπίας και στο φαραωνικό γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ. Ο Βαρές Αλί είχε και αυτός το καροτσάκι του που μάζευε χαρτί και σίδερο για να ζήσει την οικογένεια του. Η ζωή του, οι ζωές των φτωχών και των προσφύγων δεν μετράνε, μετράνε τα κέρδη της «ανάπτυξης» για χάρη των μεγαλοκαρχαριών του πλούτου.
Χρειάζεται να βάλουμε τέλος στον εκτοπισμό των προσφύγων από την περιοχή του Ελαιώνα. Να δοθεί τέλος στις συνεχείς προσπάθειες κυβέρνησης και δήμου να εκκενώσουν με βία τη δομή.
Οι πρόσφυγες μπορούν να ζωντανέψουν την γειτονιά του Βοτανικού, όπως το έκαναν οι πρόσφυγες, που ήρθαν πρώτοι στην περιοχή μετά το 1922. Χρειάζονται ανθρώπινες συνθήκες ζωής στη δομή του Ελαιώνα, να χτιστούν οικίες η να παραχωρηθούν διαμερίσματα και όχι να ζουν σε κοντέινερ. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα να έχουν αξιοπρεπείς κατοικίες μέσα στην πόλη, εντός του αστικού ιστού.
Όλα τα παιδιά, τώρα, χωρίς κανένα αποκλεισμό, να εγγραφούν στα σχολεία της γειτονιάς και να συνεχίσουν το ταξίδι στη γνώση και τη ζωή. Να μην εκδιωχθούν από τα σχολεία στα οποία πηγαίνουν.
Να πάρουν έγγραφα νομιμοποίησης, άσυλο, και διαβατήρια για να επιλέξουν την παραμονή στη χώρα ή τη μετακίνηση σε άλλες χώρες. Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι της ΕΑΤΑ και να υπάρξει ιατρική φροντίδα και συνθήκες υγιεινής σε 24ωρη βάσης στον Ελαιώνα. Τέρμα στις επιχειρήσεις σκούπα της Αστυνομίας. ΑΜΚΑ για όλους. Να δοθεί ξανά το cash card στους πρόσφυγες. Δουλειά με ίσα δικαιώματα.
Να παρέμβει άμεσα η δικαιοσύνη και να αποδοθεί η ευθύνη για την δολοφονική αδιαφορία απέναντι στο συμβάν και την αποψίλωση της δομής από το αναγκαίο προσωπικό, που είναι οι κύριες αιτίες θανάτου του άτυχου πρόσφυγα. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και όλη η αντιμεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης, η δημαρχία του Δήμου της Αθήνας και η διοίκηση της δομής είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση της δομής και άρα υπεύθυνοι για τον θάνατο τους Βαρές Αλί Μοχάμεντ.
Απαιτούμε να ξηλωθεί ο παραμηχανισμός του Υπουργείου που ενορχηστρώνει τις διώξεις των προσφύγων, εκβιάζει τους πρόσφυγες και ποινικοποιεί την αλληλεγγύη. Να ξηλώσουμε συνολικά τις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης που κλιμακώνουν την επίθεση με τα αίσχη των επαναπροωθήσεων και τις δολοφονίες στον Εβρο, όπως της πεντάχρονης Μαρίας, με την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος στο άσυλο, να βάλουμε φρένο στο πολύχρονο, διαρκή πόλεμο κατά των προσφύγων και των μεταναστών
Η σύσκεψη σωματείων και αντιρατσιστικών κινήσεων για τη συνέχιση της κινητοποίησης ενάντια στην ρατσιστική εκκένωση του Ελαιώνα, που έγινε το Σάββατο 3/9, στη Γεωπονική καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα για να μπει τέλος στη δολοφονική εκστρατεία της κυβέρνησης με Συγκέντρωση αλληλεγγύης και πορεία στη γειτονιά, την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στις 6μμ, στην είσοδο της δομής, Αγίου Πολυκάρπου 85.
Καλούμε τις κινήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες μεταναστών, τις δημοτικές κινήσεις και τις συλλογικότητες στις γειτονιές να στηρίξουν την κινητοποίηση της Πέμπτης 8/9 με δυναμική μαζική συμμετοχή.
Αρχικά καλούν:
Πρόσφυγες και προσφύγισσες της δομής του Ελαιώνα, Ε ΕΛΜΕ, ΚΕΕΡΦΑ, ΣΥΠΡΟΜΕ, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Antinazi zone, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα», Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες, Σύλλογος Ρακοσυλλεκτών Ρομά «Η Αλληλεγγύη», Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού- Σεπολίων- Ακαδημίας Πλάτωνος, Πρωτοβουλία Κοινωνικών Λειτουργών

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα