19.8 C
Athens
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

19.8 C
Athens
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στα περίπτερα της 86ης ΔΕΘ

Διαβάστε επίσης

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους του Πυροσβεστικού Σώματος και σε όλους τους κρατικούς φορείς που πάλεψαν με τις φετινές πυρκαγιές στη χώρα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην 86η ΔΕΘ. Εκεί, τον υποδέχτηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, τον οποίο και συνεχάρη ο πρωθυπουργός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση στο κομμάτι της πυροπροστασίας.

«Πέρυσι όταν η χώρα χτυπήθηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, είχα αναλάβει μία δέσμευση ότι θα κάνουμε μία σκληρή αξιολόγηση των αδυναμιών μας και θα προχωρήσουμε σε μία ουσιαστική αναδιάταξη των δυνάμεων. Επιστρατεύσαμε τον κύριο Υπουργό, τον κύριο Υφυπουργό για να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Και πιστεύω ότι σε όλους τους καλοπροαίρετους Έλληνες πολίτες, τα αποτελέσματα από αυτή τη δουλειά είναι ήδη ορατά», είπε ο κ.Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Το γεγονός ότι είχαμε πολλά περισσότερα εναέρια μέσα και δεν ακούσαμε ποτέ και από κανέναν παράπονο φέτος που είναι τα αεροπλάνα, πού είναι τα ελικόπτερα, όλα αυτά τα οφείλουμε στη σκληρή δουλειά την οποία κάνατε. Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ. Καταρχάς η περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, παραμένουμε σε εγρήγορση. Όμως είναι μία πάρα πολύ καλή απόδειξη ότι είμαστε σε θέση, ως Πολιτεία, να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι. Να αναγνωρίζουμε με θάρρος, με ειλικρίνεια τα λάθη μας και να προχωράμε μπροστά».

«Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ. Καταρχάς η περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, παραμένουμε σε εγρήγορση. Όμως είναι μία πάρα πολύ καλή απόδειξη ότι είμαστε σε θέση, ως Πολιτεία, να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι. Να αναγνωρίζουμε με θάρρος, με ειλικρίνεια τα λάθη μας και να προχωράμε μπροστά. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και η προετοιμασία της χώρας απέναντι σε ποικιλόμορφες κρίσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να είναι ολοένα και πιο έντονη, ολοένα και πιο οργανωμένη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως όπως συνέδραμαν άλλες χώρες πέρσι στις πυρκαγιές της Ελλάδας, έτσι φέτος η χώρα μας ήταν αυτή που έστειλε πυροσβεστικά αεροσκάφη στη Γαλλία και στην Πορτογαλία που δοκιμάστηκαν από πολύ μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

«Ο επαγγελματίας που κλέβει το κράτος, κλέβει όλους τους ‘Ελληνες φορολογούμενους»

Κατά την περιοδεία του πρωθυπουργού στα περίπτερα και τους χώρους της 86ης ΔΕΘ, ένας από τους σταθμούς ήταν και το περίπτερο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπου του παρουσιάστηκε από τον διοικητή, Γιώργο Πιτσιλή, η νέα εφαρμογή για τη μη έκδοση αποδείξεων «Appodixi».

«Ο επαγγελματίας που κλέβει το κράτος, τελικά κλέβει όλους τους Ελληνες φορολογούμενους», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «έχουμε πια τα εργαλεία εάν κλέβετε το κράτος να σας βρούμε. Και θα το κάνουμε, γιατί αυτή είναι η κοινωνικά υπεύθυνη στάση ώστε να μην κερδοσκοπούν κάποιοι εις βάρος των πολιτών».

Μπήκε σε προσομοιωτή του μαχητικού F-15

Στο περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τον υποδέχτηκαν ο υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς και κατά τη ξενάγησή του ο πρωθυπουργός μπήκε στον προσομοιωτή του μαχητικού F-35, μία από τις μεγαλύτερες ατραξιόν της φετινής έκθεσης.

Ο κ.Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τους άλλους προσομοιωτές που υπάρχουν στο ίδιο περίπτερο, του Rafale και του ελικοπτέρου Sikorsky, ενώ είδε τα ομοιώματα των νέων φρεγατών FDI HN «Belharra» και των νέων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R «Romeo».

«Θα έχουμε καλές ειδήσεις για τον πρωτογενή τομέα»

«Θα έχουμε καλές ειδήσεις για τον πρωτογενή τομέα απόψε το βράδυ. Θα κάνετε λίγο υπομονή να ακούσετε αυτά που έχω να πω στην ομιλία μου» προανήγγειλε ο κ.Μητσοτάκης στη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τρεις νέους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, κατά την επίσκεψή του στο σταντ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία και του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά.

«Είστε τρία πολύ καλά παραδείγματα του πως οραματιζόμαστε τον πρωτογενή τομέα του μέλλοντος με προϊόντα τα οποία θα στηρίζονται στην ποιότητα και θα μπορούν να εξάγονται στο εξωτερικό και να φέρνουν στην χώρα ένα καλό εισόδημα για εσάς και για ολόκληρη την ελληνική οικονομία», τους είπε ο πρωθυπουργός.

Εντυπωσιακές ασκήσεις για τη διάσωση ομήρων και τη σύλληψη τρομοκρατών, από την Ειδική Ομάδα Επιχειρήσεων Πειραιά του Λιμενικού Σώματος και μία έφοδο σε λεωφορείο, όπου δράστης κρατούσε ομήρους τους επιβάτες από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ), παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα περίπτερα της 86ης ΔΕΘ.

Η πρώτη άσκηση πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του περιπτέρου Εμπορικής Ναυτιλίας. Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης και η ηγεσία του λιμενικού σώματος, εκεί όπου όλοι μαζί είδαν «ζωντανά» την επιχείρηση της διάσωσης των δύο ομήρων και την ετοιμότητα της ομάδας.

Η δεύτερη άσκηση έλαβε χώρα στο περίπτερο της ΕΛΑΣ, στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου ο κ.Μητσοτάκης παρακολούθησε μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνο Σκούμα, την προσπάθεια της ΕΜΑΚ να μπει στο λεωφορείο, να συλλάβει τον δράστη και να απελευθερώσει τους επιβάτες.

Παράλληλα, όμως, έγινε η επίδειξη και μίας άλλης ομάδας τεσσάρων ανδρών της ΕΚΑΜ οι οποίοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό και σε άρτιο συντονισμό, καταρριχήθηκαν από τον πύργο του ΟΤΕ με ειδικά σχοινιά από ύψος 40 μέτρων.

Οι ασκήσεις του Λιμενικού Σώματος και της ΕΛΑΣ κέντρισαν το ενδιαφέρον όχι μόνο του πρωθυπουργού αλλά και των πρωινών επισκεπτών της ΔΕΘ, που είδαν τις δύο πλήρως εξοπλισμένες ομάδες να φέρνουν εις πέρας τις αποστολές ετοιμότητας.

Η επίσκεψη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Στο περίπτερο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τον υποδέχτηκε ο υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής,, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τα εν εξελίξει έργα σε όλη την επικράτεια.

Στο ίδιο περίπτερο ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία για ολιγόλεπτη συνάντηση με το νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΘ, Κώστα Ταγγίρη, ο οποίος τον ενημέρωσε πως οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης πηγαίνουν καλύτερα με τη στήριξη του υπουργού κ.Καραμανλή και πως σχεδιάζονται δράσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της πόλης.

Στα περίπτερα των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών, Μετανάστευσης, Απασχόλησης και Ανάπτυξης

Ο κ.Μητσοτάκης, πέρασε επίσης από το περίπτερο του υπουργείου Υγείας εκεί όπου τον υποδέχτηκαν ο υπουργός, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, ενώ ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και τη συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα «Προσωπικός γιατρός για όλους».

Στο περίπτερο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τον υποδέχτηκε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός, Ζέττα Μακρή, ενώ στο περίπτερο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΙΠΑ – ΟΑΕΔ) τον συνόδευσαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και η υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Πρόεδρε, ελάτε κι από δω», του είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, προσκαλώντας τον στον χώρο του περιπτέρου του υπουργείου Εσωτερικών με τον πρωθυπουργό να σπεύδει να χαιρετίσει όλους τους παρευρισκόμενους.

Στο περίπτερο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσία του υπουργού, Νότη Μηταράκη, ο κ.Μητσοτάκης παρακολούθησε ένα βίντεο για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων στον ‘Εβρο με drone,, το οποίο θα εντοπίζει με μεγάλη ακρίβεια αντικείμενα και ανθρώπους.

Ο υπουργός, Αδωνις Γεωργιάδης, τον υποδέχτηκε στο περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης και ο κ.Μητσοτάκης πέρασε τόσο στο σταντ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας όσο του προγράμματος για τη Δίκαια Αναπτυξιακή Μετάβαση 20221 -2027.

Ο πρωθυπουργός, έκανε μία στάση και στο περίπτερο της ΚΕΔΕ, εκεί όπου τον περίμενε ο πρόεδρος, Δημήτρης Παπαστεργίου και άλλοι δήμαρχοι, ενώ μεταξύ άλλων επισκέφτηκε τα περίπτερα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του CERN.

Επίσης, είχε μία σύντομη κουβέντα για την πορεία των εμβολιασμών στο περίπτερο του Ιατρικού Συλλόγου με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάχτυλο και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.

Γήπεδο ζήτησαν από τον Ηρακλή

Μια πλακέτα, ως επίτιμο μέλος του Ηρακλή, χάρισαν οι «κυανόλευκοι» στον πρωθυπουργό με αφορμή την παρουσία του στην 86η ΔΕΘ. Οι διοικούντες του “Γηραιού” βρήκαν την ευκαιρία να του δείξουν τα σχέδια για το νέο γήπεδο στην περιοχή Χορτατζήδες και να του παραδώσουν την προμελέτη του γηπέδου.

Ο κ.Μητσοτάκης σταμάτησε μπροστά σε μικρούς μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης, μέλη της ομάδας Future Lab, οι οποίοι εκτός του ότι εξήγησαν το έργο τους για γρήγορη φόρτωση και εκφόρτωση κοντέινερ με μία δεξαμενή νερού, του έκαναν δώρο και μία μπλούζα με το λογότυπο της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του πρωθυπουργού αρκετοί πολίτες του ζητούσαν να βγουν μία σέλφι μαζί του. Μέλη της «Εθνικής Αρτοποιών Ελλάδος» του δώρισαν ένα ψωμί και μία στολή μαγειρικής με το όνομά του, έκανε μία στάση για το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», ενώ για μία ακόμη χρονιά δοκίμασε τη θεσσαλονικιώτικη μπύρα «Νύμφη».

Στο περίπτερο – αφιέρωμα για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το περίπτερο που παρουσιάζει το επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή επισκέφτηκε ο κ.Μητσοτάκης κι εκεί τον υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Ο κ.Μητσοτάκης ξεναγήθηκε και παρακολούθησε απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ για τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και ένα μονόπρακτο του συγγραφέα Γιώργου Μάνου, όπου μία γυναίκα ζει τις τελευταίες ημέρες της παραμονής των Ελλήνων στη Σμύρνη.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα