back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Ο Yπουργός Οικονομίας επικεφαλής της αποστολής των ΗΑΕ στην 86η ΔΕΘ

Διαβάστε επίσης

Με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την Αυτού Εξοχότητα τον Abdulla Bin Touq Al Marri, τα ΗΑΕ δίνουν δυναμικό «παρών» στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (10- 18/9), συμμετέχοντας με μια αποστολή που πλαισιώνεται από περισσότερους από 60 φορείς του κρατικού και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι θα αναδείξουν τις εντυπωσιακές οικονομικές εξελίξεις και τα τελευταία προϊόντα τους.

Κατά την παραμονή τους στην Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ, Abdulla Bin Touq Al Marri και η αποστολή που τον συνοδεύει, πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια σειρά από συναντήσεις με Έλληνες υπουργούς, υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΕΘ-Ηelexpo, «θα αναδείξουν τα μοναδικά οφέλη και τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τις οικονομίες των δύο χωρών, οι οποίες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για τις εταιρείες και τις επιχειρηματικές κοινότητες στις δύο χώρες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ωφεληθούν από τις τρέχουσες οικονομικές συνέργειες, καθώς και να οικοδομήσουν νέες, βιώσιμες συνεργασίες που θα ενισχύσουν τις στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στα ΗΑΕ και την Ελλάδα».

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν επίσης τη διεύρυνση και διαφοροποίηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς ζωτικής σημασίας, με τέτοιον τρόπο ώστε να ενισχυθούν οι μελλοντικές σχέσεις, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών, της υγείας, της γεωργίας και της ασφάλειας τροφίμων, της τεχνητής νοημοσύνης, του τουρισμού, καθώς και σε άλλους τομείς που υποστηρίζουν την οικονομία του μέλλοντος.

Τα ΗΑΕ τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ

Η συμμετοχή των ΗΑΕ στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ως τιμώμενη χώρα, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας για προσέλκυση 150 δισ. δολάρια σε εισερχόμενες ξένες επενδύσεις τα επόμενα εννέα χρόνια, ώστε να καταστεί ένας από τους δέκα κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως – ειδικότερα στους τομείς της νέας οικονομίας- έως το 2030.

Στόχος της συμμετοχής των ΗΑΕ στην 86η ΔΕΘ, είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις επιχειρηματικές κοινότητες της Ελλάδας, των Βαλκανίων και του συνόλου των ευρωπαϊκών αγορών, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και τις αμοιβαίες επενδύσεις στα ΗΑΕ και τις χώρες αυτές.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η συμμετοχή των ΗΑΕ θα εστιάσει στην ανάδειξη του ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας και της πληθώρας των διαθέσιμων επενδυτικών ευκαιριών σε όλους τους οικονομικούς της τομείς , ειδικότερα σε αυτούς της νέας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού τομέα, σύμφωνα με το όραμα των ΗΑΕ για ένα μέλλον με ποικιλόμορφη και βιώσιμη οικονομία.

Στόχος των ΗΑΕ είναι να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη οικονομία που βασίζεται στη γνώση, καθώς και ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης παγκόσμιας κλάσης, ενώ επισημαίνεται ότι επενδύουν συστηματικά στη δημιουργία ενός κορυφαίου πλαισίου για τις επιχειρήσεις πληροφορικής (ΙΤ) / τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στην ανάπτυξη υποδομών με σκοπό τη δημιουργία του καλύτερου δυνατού οικοσυστήματος τεχνολογικών επενδύσεων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις ΜΜΕ και τις πολυεθνικές εταιρείες.
Επίσης, η αγορά του φαρμάκου στα ΗΑΕ παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, ενώ όπως επισημαίνεται στη σημερινή ανακοίνωση, βασικός στόχος της κυβέρνησής τους είναι ο υπερδιπλασιασμός της συνεισφοράς της μεταποιητικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ, σε ένα ποσοστό της τάξης του 25%.

Τα ΗΑΕ, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα και επιβάλλουν κανονισμούς που απαγορεύουν τα μονοπώλια, διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά και «λογικά ενεργειακά τιμολόγια, οικονομική διαφοροποίηση και αγοραστική δύναμη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Για την οικοδόμηση της μελλοντικής οικονομίας τους, τα ΗΑΕ επιθυμούν την προσέλκυση επιχειρηματιών και νεοφυών επιχειρήσεων από τον τομέα της τεχνολογίας παγκοσμίως, ενώ ηχώρα προσφέρει ένα φιλόξενο επιχειρηματικό κλίμα και διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων κρατών. Επιπλέον, τα ΗΑΕ διαθέτουν ένα ελκυστικό περιβάλλον χαμηλής φορολογίας, το οποίο ενθαρρύνει την καινοτομία σε όλους τους οικονομικούς τομείς.

Μια έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη (UNCTAD) έχει κατατάξει τα ΗΑΕ στην πρώτη θέση στον αραβικό κόσμο και στη 19η συνολικά σε ό,τι αφορά την ικανότητά της να προσελκύει εισερχόμενες ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ). Επιπλέον, τα ΗΑΕ κατατάσσονται στη 17η θέση διεθνώς όσον αφορά τις εξερχόμενες ΞΑΕ, οι οποίες ανήλθαν σε 22,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2021, μια αύξηση 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μεταξύ των ελκυστικών επενδυτών πρωτοβουλιών που είναι διαθέσιμες στα ΗΑΕ συμπεριλαμβάνοντας τα εξής:έως 100% ξένη ιδιοκτησία στις ελεύθερες ζώνες, 100% ξένη ιδιοκτησία σε όλους τους οικονομικούς τομείς, με εξαίρεση έναν περιορισμένο αριθμό στρατηγικών οικονομικών δραστηριοτήτων και ισόποσο ποσοστό για επαναπατρισμό κερδών, βίζα διαμονής δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης, ανταγωνιστικά χρηματοοικονομικά έξοδα, υψηλά επίπεδα ρευστότητας και ισχυρό τραπεζικό σύστημα, κανέναν συναλλαγματικό έλεγχο, χαμηλούς τελωνειακούς δασμούς (από 0 έως 5% για σχεδόν όλα τα εμπορεύματα) και ευέλικτο περιβάλλον χαμηλής φορολογίας, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιβολή φόρου στα εταιρικά κέρδη ξεκινώντας από την 1η Ιουνίου 2023.

Διεθνείς δεσμοί ανάμεσα στα ΗΑΕ και την Ελλάδα

Οι σχέσεις ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα, χρονολογούνται από το 1976, οπότε και υπέγραψαν συμφωνία για τη θέσπιση μιας μεικτής επιτροπής οικονομικής, πολιτισμικής και τεχνικής συνεργασίας. Υπενθυμίζεται δε ότι οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις χώρες, ενισχύθηκαν πρόσφατα, όταν η Αυτού Υψηλότης ο Σεΐχης Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2022, ανοίγοντας την αυλαία σε μια νέα φάση γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε όλους τους στρατηγικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με έναν τρόπο που ενισχύει τις βιώσιμες αναπτυξιακές δράσεις και των δύο χωρών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου.

Η Ελλάδα και τα ΗΑΕ συμφώνησαν να αναπτύξουν μια πρωτοβουλία 4 δισ. ευρώ (4,22 δισ. $) για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε τομείς όπως οι υποδομές, οι ανανεώσιμες και νέες πηγές ενέργειας, η υγειονομική περίθαλψη, ο φαρμακευτικός τομέας, τα τρόφιμα και η γεωργία, και η υλικοτεχνική υποστήριξη (logistics).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα