back to top
20.9 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Αφγανιστάν: Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κατήγγειλε την απώλεια των δικαιωμάτων των γυναικών και τις επιθέσεις εναντίον των σιιτών

Διαβάστε επίσης

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, κάνοντας λόγο για “συγκλονιστική καταπίεση” των γυναικών και των κοριτσιών και για “πορεία προς τον αυταρχισμό”.

Ο Ρίτσαρντ Μπένετ ζήτησε να γίνουν ριζικές αλλαγές στη χώρα.

“Το σοβαρό πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, τα αντίποινα εναντίον αντιπάλων και επικριτών (του καθεστώτος) και ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης από τους Ταλιμπάν ισοδυναμούν με μια πορεία προς τον αυταρχισμό”, επεσήμανε ο Μπένετ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Σε καμία άλλη χώρα οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν έχουν εξαφανιστεί τόσο γρήγορα από κάθε σφαίρα της δημόσιας ζωής”, τόνισε.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ίλζε Μπραντς Κέρις δήλωσε ότι περίπου 850.000 κορίτσια σταμάτησαν να πηγαίνουν σχολείο, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στη σεξουαλική εκμετάλλευση και τον γάμο.

Τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Αφγανιστάν παραμένουν κλειστά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία. Οι ισλαμιστές έχουν δηλώσει ότι τα σχολεία θηλέων θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την κατάρτιση ενός σχεδίου προκειμένου να λειτουργήσουν με βάσει τον ισλαμικό νόμο.

Παράλληλα η Μπράντς Κέρις εξέφρασε την ανησυχία της για την πρόσβαση των γυναικών σε δικηγόρους στις περιπτώσεις που πέφτουν θύματα έμφυλης βίας. “Οι γυναίκες στο σημερινό Αφγανιστάν δεν μπορούν να πάνε πουθενά για να αναζητήσουν δικαιοσύνη και αποζημίωση”.

Εξάλλου ο Μπένετ εκτίμησε ότι οι επιθέσεις εναντίον των σιιτών στο Αφγανιστάν μοιάζουν να είναι “συστηματικές” και θα μπορούσαν να αποτελούν “διεθνή εγκλήματα”.

“Οι επιθέσεις αυτές μοιάζουν να είναι συστηματικές και έχουν τα στοιχεία μιας οργανωμένης πολιτικής. Κατά συνέπεια έχουν τα χαρακτηριστικά των διεθνών εγκλημάτων και πρέπει να γίνουν αντικείμενα ενδελεχούς έρευνα”, πρόσθεσε.

Η σιιτική κοινότητα, η οποία αποτελείται κυρίως από τους Χαζάρα και αντιπροσωπεύει το 10% με 20% του πληθυσμού του Αφγανιστάν, είναι θύμα διώξεων εδώ και χρόνια.

“Είναι θύματα επιθέσεων εδώ και χρόνια, συχνά την ευθύνη για τις οποίες αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος – Χορασάν”, εξήγησε ο Μπένετ.

“Οι κοινότητες των Χαζάρα και των σιιτών είναι από τις ομάδες που υφίστανται τις περισσότερες διώξεις. Τα μέλη τους συλλαμβάνονται αυθαίρετα, βασανίζονται, εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες, διώχνονται από τη γη που τους ανήκει παραδοσιακά και γίνονται θύματα οικονομικών διακρίσεων και περιθωριοποιούνται”, κατήγγειλε ο ίδιος.

Ο Μπένετ διορίστηκε πριν περίπου ένα χρόνο από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν. Η θητεία του αναμένεται να ανανεωθεί στις 6 ή 7 Οκτωβρίου.

Η ασφάλεια στο Αφγανιστάν έχει σταδιακά βελτιωθεί μετά την κατάληψη της εξουσίας από του Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021. Ωστόσο συχνά σημειώνονται επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες αναλαμβάνει κυρίως το τοπικό παρακλάδι του ΙΚ στο Αφγανιστάν, το οποίο θεωρεί τους σιίτες αιρετικούς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα