back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Bloomberg: Φόρο στα κέρδη των παρόχων και μείωση κατανάλωσης στο ρεύμα προτείνει η Κομισιόν

Διαβάστε επίσης

Η μείωση κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η επιστροφή μέρους των κερδών των ενεργειακών εταιρειών στους καταναλωτές, έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Bloomberg. Ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν θα προτείνει αυτή την εβδομάδα πακέτο μέτρων, αν και θα πρέπει ακόμα να υπογραφεί από τα κράτη μέλη. Στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών την περασμένη εβδομάδα προέκυψαν διαφωνίες και οι κυβερνήσεις είναι πιθανό να πιέσουν για αλλαγές στο σχέδιο της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόταση της Κομισιόν για τον φόρο στα υπερκέρδη περιγράφεται ως «προσωρινή» και «κατ’ εξαίρεση» και αφορά τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, καθώς και τα διυλιστήρια, με βάση την κερδοφορία τους το φορολογικό έτος του 2022.

Όσον αφορά στην εξοικονόμηση της ενέργειας, θα θέσει δύο στόχους: Τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης και τη μείωση της ζήτησης σε συγκεκριμένες ώρες αιχμής. Ο υποχρεωτικός στόχος για τις ώρες αιχμής θα περιλαμβάνει την επιλογή 3-4 ωρών ανά ημέρα. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει ώρες όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσιάζει το Bloomberg, η πρόταση θα θέτει πλαφόν στα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων που παράγουν από πηγές εκτός του φυσικού αερίου, θέτοντας όριο στην τιμή της ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ΑΠΕ, ο λιγνίτης ή η πυρηνική. Η πρόκληση θα είναι να βρεθεί μια λύση σε επίπεδο ΕΕ που θα ταιριάζει σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη με τις ποικίλες πηγές ενέργειας, πλούτου και βιομηχανικής ισχύος, τονίζει το Bloomberg.

Η νέα πρόταση θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα, λίγες ημέρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. «Η δραματική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούμε ασκεί πίεση στα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία και κινδυνεύει να προκαλέσει ευρύτερη κοινωνική και οικονομική βλάβη», ανέφερε η Επιτροπή σε προσχέδιο πρότασης που δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg. «Αυτό το οικονομικό πλαίσιο απαιτεί ταχεία και συντονισμένη απάντηση σε όλη την ΕΕ.

Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα