back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Εμμανουήλ και Αικατερίνη» της Ρέας Γαλανάκη

Διαβάστε επίσης

«Επειδή κι οι ζωντανοί κουβαλάμε άρον-άρον τους παλιούς μας συγγενείς, όσους γνωρίσαμε μα κι όσους δεν προλάβαμε να δούμε. Επειδή σαν τον ίσκιο τον δικό μας είναι και τούτοι άμα περπατούμε και μας ακλουθεί η σκιά μας…» .

Η οικογενειακή ιστορία συναντάει τη συλλογική, η μικροϊστορία ως μέρος του μεγάλου συνόλου. Η Ρέα Γαλανάκη επιστρέφει στο παρελθόν, θέλοντας να γνωρίσει τους δικούς της γνωστούς- άγνωστους και προσπαθεί να μαντέψει και να ανακαλύψει, πίσω από τις αφηγήσεις, τις φωτογραφίες, τις καρτ ποστάλ ή τις επιστολές, την πιθανή ιστορία των γονιών της. Ο Εμμανουήλ και η Αικατερίνη γνωρίζονται στο Ηράκλειο στα δύσκολα χρόνια του πολέμου σε ένα γνωστό καφέ- ζαχαροπλαστείο της εποχής. Εκείνος με πολλές εμπειρίες και στην πλήρη ωριμότητα,  αυτή ανερχόμενη πρωτοπόρος για το φύλο της. Οι κοινές αφετηρίες τούς ενώνουν, όντας αριστούχοι και οι δύο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με διαμονή σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η ζωή στην Κρήτη και το εξωτερικό, η συμμετοχή σε κινήματα, η καταστροφή οικογενειακών επιχειρήσεων, η αφοσίωση στην επιστήμη, οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις, οι ρωγμές, οι τρυφερές στιγμές και οι οικογενειακοί μύθοι, όλα περνούν μέσα από τις σελίδες.

Οι άνθρωποι που μας καθόρισαν και διαμόρφωσαν, που συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να μας μιλούν, ακόμη και με την απουσία τους, και να μας ενώνουν  με όλους τους προηγούμενους γεννήτορές μας. Η συγγραφέας αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν, αλλά μαζί αναλύει όλο τον πολυτάραχο ιστορικό πίνακα της περιόδου, αφηγούμενη παραμύθια που δεν είναι ακριβώς παραμύθια, όπως είναι και ο υπότιτλος του βιβλίου. Προσπαθεί να κατανοήσει το παρελθόν μέσω του παρόντος, καθώς το τελευταίο -σύμφωνα με τα λόγια της- «δεν οφείλεται σε καμιά παρθενογένεση, μα γεννιέται από του καθενός μας το χαμένο χρόνο, τους χαμένους του ανθρώπους».

«[…] για μένα η Ιστορία μοιάζει σαν να συγκροτείται από πολλές, πάρα πολλές μικρές ανθρώπινες ιστορίες, που κινούνται στα όρια του προσωπικού και του συλλογικού μύθου μέσα στα χώματα του χρόνου. Αυτό το “μοιάζει σαν” επικαλούμαι γράφοντας αυτό το βιβλίο, προκειμένου να ερευνήσω τα “παραμύθια που δεν είναι παραμύθια” όχι μόνο της δικής μου της ζωής, που ταυτόχρονα είναι και η ζωή πολλών άλλων ανθρώπων- γιατί του καθενός μας η ζωή είναι και ζωή πολλών ανθρώπων» .

Το νέο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη «Εμμανουήλ και Αικατερίνη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Καστανιώτη.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα