back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται η σορός της Ελισάβετ

Διαβάστε επίσης

Μετά τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Εδιμβούργου, ξεκίνησε απόψε το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της Ελισάβετ Β΄.

Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά για να μπουν στον ναό του Αγίου Αιγιδίου και να τιμήσουν τη βασίλισσα, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό της, σε ηλικία 96 ετών.

Το κλειστό φέρετρο, σκεπασμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο, θα παραμείνει για 24 ώρες στο Εδιμβούργο και αύριο το βράδυ θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο. Από το βράδυ της Τετάρτης, θα εκτεθεί για λαϊκό προσκύνημα στο Γουεστμίνστερ.

Η κηδεία της βασίλισσας είναι προγραμματισμένη για τις 19 Σεπτεμβρίου

Η σορός της Ελισάβετ μεταφέρθηκε χθες με νεκροφόρα, σε ένα εξάωρο ταξίδι από το Μπαλμόραλ στο παλάτι Holyroodhouse στο Εδιμβούργο. Η πομπή διέσχισε το κέντρο της πόλης με χιλιάδες κόσμου να έχουν συγκεντρωθεί θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ.

Το βράδυ η βασιλική οικογένεια θα κάνει αγρυπνία στον καθεδρικό ναό.

Νωρίτερα στην Βουλή  των Κοινοτήτων απηύθυνε την πρώτη του ομιλία ο νέος μονάρχης Κάρολος Γ παρούσης της Βασιλικής Συζύγου Καμίλας. Ο Κάρολος  και η Καμίλα έφτασαν στο Ουέστμινστερ Χολ όπου δέχθηκαν τα συλλυπητήρια από τους επικεφαλής των σωμάτων, τους βουλευτές και τους λόρδους, για το θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ.

Η άφιξη του βασιλιά Καρόλου σηματοδοτεί την πρώτη του επίσκεψη ως μονάρχη στο βρετανικό  κοινοβούλιο όπου απηύθυνε και την πρώτη του ομιλία ως βασιλεύς.

Στη συνέχεια, το βασιλικό ζεύγος θα μεταβεί στο Εδιμβούργο, στο παλάτι του Χολιρουντχάουζ, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή η σορός της βασίλισσας, και θα ακολουθήσει μια μικρή τελετή και στη συνέχεια αγρύπνια.

Στην ομιλία του ο Κάρολος δήλωσε  «βαθιά ευγνώμων» για τις συλλυπητήριες ομιλίες των Προέδρων των Λόρδων και των Κοινοτήτων.

Η αείμνηστη βασίλισσα ήταν «ένα πρότυπο για όλους τους εν ζωή πρίγκιπες », είπε ο Κάρολος δανειζόμενος την φράση του Ουίλιαμ  Σαίξπηρ και πρόσθεσε: “Καθώς βρίσκομαι ενώπιόν σας σήμερα, δεν μπορώ παρά να αισθανθώ το βάρος της ιστορίας που μας περιβάλλει και μας θυμίζει τις ζωτικής σημασίας κοινοβουλευτικές παραδόσεις . Το Κοινοβούλιο είναι «το ζωντανό και αναπνέον όργανο της δημοκρατίας μας» και μια υπενθύμιση «των μεσαιωνικών προκατόχων του αξιώματος στο οποίο με έχουν καλέσει».

Η αείμνηστη Μεγαλειότητά της «δεσμεύτηκε να υπηρετήσει τη χώρα της και τον λαό της και να διατηρήσει τις πολύτιμες αρχές της συνταγματικής διακυβέρνησης που βρίσκονται στην καρδιά του έθνους μας», είπε και πρόσθεσε ότι η Ελισσάβετ έδωσε «παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος το οποίο, με τη βοήθεια του Θεού και τη συμβουλή σας, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πιστά».

Στην Σκοτία με επευφημίες και χειροκροτήματα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απέτιναν φόρο τιμής στην Ελισάβετ Β καθώς η πομπή με το βασιλικό φέρετρο κατέβαινε την λεωφόρο Royal Mile του Εδιμβούργου. Το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας έφτασε στη Σκωτία χθες Κυριακή και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να υποβάλει τα σέβη του, πρώτα στον καθεδρικό ναό Σεντ Τζάιλς της πρωτεύουσας και στη συνέχεια στο Γουέστμινστερ Χολ, με τη σορό της να παραμένει σε λαϊκό προσκύνημα για τέσσερις ημέρες .

Υπενθυμίζεται ότι η βασιλική νεκρική πομπή ξεκίνησε την Κυριακή από το παλάτι του Μπαλμόραλ και θα ολοκληρωθεί στο Λονδίνο, στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί το απόγευμα ης Τρίτης (13/9) με αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Εκεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και στη βασιλική κρύπτη, θα γίνει και η ταφή της.

Αύριο Τρίτη (13/9) το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τον καθεδρικό ναό Σεντ Τζάιλς προς το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου και στη συνέχεια με αεροπλάνο στη RAF Northolt, την αεροπορική βάση του Λονδίνου, με την πριγκίπισσα Άννα να συνοδεύει την πομπή.

Το φέρετρο αναμένεται να φθάσει στο Λονδίνο λίγο πριν από τις 19:00 (τοπική ώρα) και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου θα το υποδεχθούν ο βασιλιάς και η Καμίλα.

Την Τετάρτη (14/9) το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Γουέστμίνστερ Χολ λίγο μετά τις 14:00, όπου θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα για τέσσερις ημέρες, ενώ το πλήθος θα μπορέσει να παρακολουθεί την αυτοκινητοπομπή στο κέντρο του Λονδίνου.

Την Πέμπτη (15/9), θα είναι η πρώτη από τις ημέρες κατά τις οποίες η σορός της βασίλισσας θα παραμείνει στο Γουέστμίνστερ Χολ, μέχρι το πρωί της κηδείας. Αναμένεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες πενθούντες θα μπορέσουν να υποβάλουν τα σέβη τους στο κτίριο του 11ου αιώνα, το παλαιότερο τμήμα του Παλατιού του Ουέστμινστερ και την καρδιά της βρετανικής κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα (19/9), μέρα αργίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, το βασιλικό φέρετρο της βασίλισσας θα παραμείνει σε κατάσταση αναπαύσεως και θα μεταφερθεί με πομπή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ για την κρατική κηδεία, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο παρεκκλήσι του Ουίνδσορ, όπου θα πραγματοποιηθεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Μεταξύ των προσκεκλημένων θα είναι μέλη της οικογένειάς της, υψηλόβαθμοι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου και αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο, καθώς και εκπρόσωποι των φιλανθρωπικών οργανώσεων που υποστήριξε.

Ο Άντονι Αλμπανέζ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη δημοκρατία

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη δημοκρατία εάν επανεκλεγεί, λέγοντας μόνο ότι ήταν «ακατάλληλο» να συζητηθεί κατά τον εορτασμό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Ο Αλμπανέζ έκανε τις δηλώσεις σήμερα  υπερασπιζόμενος τα σχέδια για την καθιέρωση εθνικής ημέρας πένθους επίσημη αργία στις 22 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου το κοινοβούλιο θα επιστρέψει για συλλυπητήρια πρόταση την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και τρεις ημέρες συνεδρίασης από Δευτέρα έως Τετάρτη 26 έως 28 Σεπτεμβρίου.

Ο Αλμανέζ και ο γενικός κυβερνήτης Ντέιβιντ Χάρλει  David Hurley, θα μεταβούν στο Λονδίνο την Πέμπτη για τη σειρά  των επίσημων εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την κηδεία της βασίλισσας τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και θα επιστρέψουν στην Αυστραλία στις 21 Σεπτεμβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα