back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μπαράζ κινητοποιήσεων στον απόηχο των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Διαβάστε επίσης

Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν τα συνδικάτα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα τους για άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Αύριο, στις 7 το απόγευμα το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στην Αθήνα.

Την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί από το ΠΑΜΕ συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα.

Την Παρασκευή, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Αττικής, θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 το πρωϊ, έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Επιπλέον, εντός της εβδομάδας, θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα της ΓΣΕΕ προκειμένου να αποφασίσουν την πραγματοποίηση Γενικής Απεργίας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, σε συντονισμό με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα με έμπειρους συνδικαλιστές και μέλη συνταξιουχικών οργανώσεων, η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική του “λίγα και αργά”, ενώ τα νοικοκυριά βρίσκονται εγκλωβισμένα στη δίνη του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας.

Όπως διευκρινίζουν, από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, προκύπτουν τα εξής:

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Αντί για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο των ανατιμήσεων στην πηγή, η κυβέρνηση επιμένει στην υπό προϋποθέσεις διανομή ανεπαρκών επιδομάτων.

ΜΙΣΘΟΙ: Ο πρωθυπουργός, περιορίστηκε σε μια γενική αναφορά σχετικά με την ενίσχυση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς διευκρινίσεις ως προς τα ποσοστά της αύξησης και με ορίζοντα υλοποίησης σε οκτώ μήνες από σήμερα.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Επιδότηση (και πάλι) των εργοδοτών για το αυτονόητο. Δηλαδή, την απασχόληση προσωπικού με συμβάσεις πλήρους εργασίας.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Η ανεργία παραμένει υψηλή σε ποσοστό 18% σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, ενώ ένας στους δύο είναι μακροχρονίως άνεργος. Η ανεργία στην Ελλάδα, κινείται σε επίπεδα υψηλότερα -σχεδόν διπλάσια- του ευρωπαϊκού μέσου όρου (6%), σύμφωνα με την EUROSTAT.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Η επικείμενη αύξηση των συντάξεων κατά περίπου 6% δεν καλύπτει ούτε το 50% του πληθωρισμού και θα χορηγηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2023, περίπου έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του κύματος ανατιμήσεων.

Παράλληλα, με βάση την προσωπική διαφορά, από τα 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχων αποκλείεται αυτομάτως το ένα εκατομμύριο, ενώ μεγάλο ποσοστό θα λάβει ένα μικρό μέρος της. Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων (περίπου 350.000) που δικαιώθηκαν από το ΣΤΕ (καθώς έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη) σχετικά με τις περικοπές επιδομάτων και δώρων, δεν έγινε λόγος από τον πρωθυπουργό.

ΣΤΕΓΑΣΗ: Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και ενώ επί σειρά ετών το πρόγραμμα εργατικής κατοικίας παρέμενε “παγωμένο” με τα ενοίκια να έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, η κυβέρνηση παρουσίασε πρόγραμμα στέγασης με την συμμετοχή τραπεζών και ιδιωτών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα