18 C
Athens
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

18 C
Athens
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης στη Βουλή για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων

Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, πυροδοτεί η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία περιλαμβάνει τις αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, αλλά και την κατάθεση των πρώτων μαρτύρων στην Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή.

Οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 9 Αυγούστου, αφορούν την επαναφορά και δεύτερου Εισαγγελέα στην εποπτεία της ΕΥΠ αλλά και την υποχρεωτική ακρόαση του διοικητή της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, κατηγορώντας την ότι «έκανε την ΕΥΠ μαγαζάκι και τη μετέτρεψε σε ΕΥΠ του Μητσοτάκη». Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Σπίρτζης την χαρακτήρισε προσχηματική και προσβολή για το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό,καθώς δείχνει το θράσος της κυβέρνησης Μητσοτάκη του Β’».

Απευθυνόμενος δε, προς τον παριστάμενο υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, είπε: «Ποιος είναι τελικά αρμόδιος για την ΕΥΠ, ο Μητσοτάκης ο Β, εσείς, ή ο υφυπουργός που βάλατε στη θέση Δημητριάδη; Εάν σήμερα παρακολουθείται ο Σκανδαλίδης που τον βλέπω μπροστά μας, η ΕΥΠ, ποιον θα ενημερώσει; Εσάς, τον Μητσοτάκη, ή τον Μπρατάκο; Και θα το πείτε μετά μεταξύ σας; Ή το κάνετε αυτό για να χάνεται η μπάλα στο χάος του επιτελικού κράτους; Ούτε δήμοι για τα όμβρια δεν έχουν τέτοια αλληλοεπικάλυψη».

«Πολιτική απρέπεια και προπέτεια», καταλόγισε στον πρωθυπουργό, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, λέγοντας ότι δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή ο θύτης, να απευθύνεται από το βήμα της ΔΕΘ, στο θύμα του, εν προκειμένω στον κ. Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον ότι εργαλειοποιεί την υπόθεση των υποκλοπών.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί το δρόμο της συσκότισης και της συγκάλυψης, κάτι που -όπως είπε- έγινε πιο ορατό από τα όσα ανατριχιαστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα είναι εν δυνάμει ύποπτα για την εθνική ασφάλεια. «Ντροπή και μόνο ντροπή για τέτοιες απόψεις που είχαν να ακουστούν στην Ελλάδα 50 και 60 χρόνια», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στη συζητούμενη ΠΝΠ, την χαρακτήρισε φύλλο συκής και απόλυτη κοροϊδία.

Η Μαρία Κομνηνάκα εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει και να συσκοτίσει την έρευνα του σκανδάλου στην Εξεταστική, ενώ σχολιάζοντας τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, ανέφερε ότι «με
μακιγιαρίσματα δεν μπορεί να κρυφτεί το αντιδραστικό και σκοτεινό νομικό πλαίσιο, που δεν αλλάζει ούτε κατ´ελάχιστον».

«Γιατί βιάζεστε να φέρετε μια ΠΝΠ που δεν λέει τίποτα», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, ενώ η Μαρία Απατζίδη από το ΜέΡΑ25, είπε ότι «ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως τιμητής αντί ως απολογούμενος».

Στην Εξεταστική Επιτροπή, με την έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διαβιβαστεί σε όλα τα μέλη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου σχετικώς με τη δυνατότητα επίκλησης του απορρήτου από τους μάρτυρες,αίτημα που αν και στήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης,απορρίφθηκε ύστερα από ψηφοφορία,από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Αυτή την στιγμή καταθέτει στην Εξεταστική ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Θόδωρος Δραβίλλας ενώ θα ακολουθήσει ο διάδοχός του στη συγκεκριμένη θέση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης.

Έμμεσες αιχμές κατά του περιβάλλοντος Μαξίμου για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, άφησε ο βουλευτής της Νέα Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, από το βήμα της Βουλής. Μιλώντας για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, ανέφερε επί λέξει: «Ανεξέλεγκτα και αυτονομημένα άβατα στη Δημοκρατία δεν νοούνται». Επίσης, επισήμανε με νόημα ότι «στην αστική δημοκρατία που η δική μας παράταξη υπηρετεί,η προστασία του απαραβίαστου της ιδιωτικής σφαίρας βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων, στην καρδιά της Δημοκρατίας».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img