back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρόεδρος ΕΕΑΕ: Δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα από πυρηνικά ατυχήματα η Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Η χώρα μας είναι σε μια “ασφαλή γειτονιά” και δεν κινδυνεύει τόσο από πυρηνικά ατυχήματα, ωστόσο “ένα πυρηνικό ατύχημα κάπου είναι ένα πυρηνικό ατύχημα παντού”. Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χρήστος Χουσιάδας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο εκδήλωσης με θέμα “Πυρηνικά ατυχήματα vs καθημερινοί ακτινολογικοί κίνδυνοι – Σολάριουμ , συσκευές απολύμανσης UVC laser pointers-Προστασία του κοινού” η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ .

«Η χώρα μας βρίσκεται σε μία σχετικά πλεονεκτική θέση γιατί η απόστασή της από τα πυρηνικά εργοστάσια είναι μία απόσταση, σχετικά, ασφαλείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε 100%. Αλλά δεν σημαίνει και ότι πρέπει να νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε πρώτου μεγέθους κίνδυνο. Άλλο πράγμα να βρίσκεσαι στα 10, άλλο στα 20 ,άλλο στα 50 άλλο στα 300, στα 500 ή στα 1000 χιλιόμετρα από ένα πυρηνικό ατύχημα. Εάν γίνει κάποιο μεγάλο πυρηνικό ατύχημα, υπάρχει πιθανότητα στην Ελλάδα οι συνέπειες να είναι μη αμελητέες, όχι όμως τέτοιες που να χρειάζονται σκληρά μέτρα πολιτικής προστασίας . Θα χρειαστεί σίγουρα ένας πάρα πολύ προσεκτικός έλεγχος κυρίως της τροφικής αλυσίδας και των τροφίμων και κυρίως αυτό περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης» σημείωσε ο κ. Χουσιάδας.

Αναφερόμενος στο θέμα της ακτινοβολίας, σημείωσε ότι αυτή υπάρχει παντού και ότι ζούμε σε έναν ωκεανό ακτινοβολιών: «Υπάρχει ακτινοβολία τόσο ιοντίζουσα όσο και μη ιοντίζουσα. Όσον αφορά τη ραδιενέργεια, το περιβάλλον μας διαθέτει φυσική ραδιενέργεια . Υπάρχει στο έδαφος, περνάει και στα φυτά και άρα και στα ζώα και στον άνθρωπο. Υπάρχει η κοσμική ακτινοβολία από το διάστημα. Λόγω του εδάφους μεταφέρεται στο οικοδομικά υλικά γιατί και τα οικοδομικά υλικά είναι προϊόντα του εδάφους. Και βεβαίως υπάρχουν και πολλές τεχνητές πηγές από όλες τις ιατρικές εφαρμογές (όπως ακτινογραφίες, τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα κλπ), που είναι γνωστές σε όλους μας, μέχρι τα πυρηνικά εργοστάσια. Και βέβαια στο χώρο των μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τις τηλεπικοινωνίες αλλά και με τις οπτικές ακτινοβολίες» πρόσθεσε ο κ. Χουσιάδας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) πρώτη θέση σε επικινδυνότητα έχει η έκθεση στη UV ακτινοβολία, δεύτερη η έκθεση σε ραδόνιο, τρίτη σε ακτίνες Χ και τέταρτη σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ωστόσο η αντίληψη που έχει η κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας διαφέρει πολύ από τις θέσεις του ΠΟΥ, καθώς στην πρώτη θέση βάζει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, στη δεύτερη τις ακτίνες Χ, στην τρίτη το ραδόνιο και στην τέταρτη τη UV ακτινοβολία.

«Αυτό είναι μια πραγματικότητα την οποία αναγνωρίζουμε και θεωρούμε καθήκον μας να κάνουμε μία όσο γίνεται πιο καλή, προσεκτική και επιμελή ενημέρωση, ούτως ώστε να υπάρχει όσο γίνεται καλύτερη ταύτιση ανάμεσα σε αυτό το οποίο αποδέχεται και γνωρίζει η επιστήμη και σε αυτό το οποίο πιστεύει η κοινή γνώμη. Διότι στο ζήτημα της επικινδυνότητας των ακτινοβολιών δυστυχώς οι πυραμίδες είναι αντιστραμμένες. Και αυτό το είδαμε και στην Ελλάδα από μία πολύ προσεκτική και μελετημένη έρευνα κοινής γνώμης που κάναμε. Χρειάζεται λοιπόν επιμονή και μεγάλη» σημείωσε ο κ. Χουσιάδας

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα