back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Όσους απειλούν ότι θα έρθουν βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας

Διαβάστε επίσης

Η δική μας απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας είναι η ετοιμότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι .

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, αλλά και οι ισχυρές συμμαχίες». «Κυρίως όμως έχουμε με το μέρος μας την δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας, εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του».

«Παραμένει συνεπώς ενεργή η θέση μας ότι κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις, αλλά κρατάμε ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο και στις συζητήσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής, είναι πάνω απ’ όλα δύναμη συνεργασίας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε την στενή συνεργασία της Ελλάδας και της Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτες τις προκλήσεις και τις δηλώσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στην στρατηγική σύμπραξη Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας τόνισε ότι βασίζεται στις κοινές απόψεις των δύο χωρών αναφορικά με τις αρχές της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και ότι πρόκειται για μία συνεργασία που έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά. Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα ξεκάθαρα και με αποφασιστικότητα, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε την ανάγκη να στηριχθεί το Κίεβο για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί τόσο στο στρατιωτικό όσο και στον ανθρωπιστικό τομέα.

Ακόμη ευχαρίστησε εκ μέρους της χώρας του την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που επέδειξε και την βοήθεια που προσέφερε σε σχέση με την αντιμετώπιση των πρωτοφανών πυρκαγιών που έπληξαν αυτό το καλοκαίρι τη Γαλλία.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από την συνάντησή τους:

 

Απόστολος Χονδρόπουλος, Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα