back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δήμος Αθηναίων: Ολοκληρώθηκε η δύσκολη επιχείρηση αντι-γκράφιτι στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς

Διαβάστε επίσης

Στην άμεση αποκατάσταση του χώρου της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας από τον πρόσφατο, μεγάλης έκτασης, βανδαλισμό με μπογιές, προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων με μία μεγάλη επιχείρηση αντι-γκράφιτι, η οποία οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, σε συνεννόηση και με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συνολικά 300 τ.μ. εντός του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και των σιδηροδρομικών γραμμών του ΗΣΑΠ, καθαρίστηκαν πλήρως από τα συνεργεία του δήμου, με χρήση 160 λίτρων ειδικού διαλυτικού υγρού.

Όπως αποδείχθηκε, ο καθαρισμός των πέτρινων επιφανειών ήταν ιδιαίτερα δύσκολος και η διαδικασία έπρεπε να επαναληφθεί αρκετές φορές. Ενδεικτικό της δυσκολίας της επιχείρησης, αλλά και της έκτασης του βανδαλισμού είναι ότι χρειάστηκαν 5 ημέρες για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός με μία ομάδα 8 ατόμων του Δήμου Αθηναίων να εργάζονται σε καθημερινή βάση. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είχε βανδαλιστεί πριν από περίπου 2,5 χρόνια και είχε αποκατασταθεί άμεσα από τα συνεργεία του δήμου.

«Αποκαταστήσαμε ταχύτατα, και με τη δέουσα φροντίδα, τη φθορά σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο που στην αρχαιότητα αποτέλεσε το επίκεντρο του δημόσιου βίου και σήμερα την “καρδιά” της Αρχαίας Αθήνας και πόλο έλξης για τους επισκέπτες της. Δε θα ανεχθούμε εικόνες βανδαλισμού σε κανέναν αρχαιολογικό χώρο ή μνημείο της πόλης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και προσθέτει: «Συνεχίζουμε, παράλληλα, να δίνουμε τη “μάχη” στο κέντρο και τις γειτονιές για μια πιο καθαρή πόλη. Το έργο μας αποτυπώνεται σε αριθμούς: Συνολικά 33.536 τ.μ. επιφανειών έχουν καθαριστεί από tags και έχουν αποκτήσει μια ανανεωμένη όψη. Οι δράσεις αντι-γκράφιτι συνεχίζονται εντατικά, με στόχο να εξασφαλίσουμε μια πιο όμορφη καθημερινότητα για τους Αθηναίους και μια πιο φιλόξενη πόλη για τους επισκέπτες μας».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, κ. Νίκος Αβραμίδης, επισημαίνει: «Η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να αλλάξει την εικόνα στους τοίχους της πόλης, αφαιρώντας τις μουτζούρες και αποτρέποντας -με ειδικά μέσα- μελλοντικούς βανδαλισμούς. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας σε καθημερινή βάση, αποκαθιστώντας πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους. Στόχος μας, είναι μία πόλη πιο καθαρή από ποτέ».

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρισμού, τοποθετήθηκε ειδικό “φιλμ”, με στόχο την προστασία της επιφάνειας από νέους βανδαλισμούς.

[su_image_carousel source=”media: 657966,657969,657968,657967,657964,657963″ slides_style=”photo” crop=”none” align=”center” captions=”yes” autoplay=”3″]

Για την ασφάλεια των εργαζομένων, οι εργασίες για την αποκατάσταση του χώρου της Αρχαίας Αγοράς πραγματοποιούνταν μετά τα μεσάνυχτα και έως τις πρώτες πρωινές ώρες, κατά το διάστημα διακοπής της παροχής ρεύματος στις σιδηροδρομικές γραμμές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα