back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, «λογική» μείωση στην τιμή φυσικού αερίου

Διαβάστε επίσης

Ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας της στο Ευρωκοινοβούλιο για την Κατάσταση στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου με «λογικό τρόπο» και υπογράμμισε την απεριόριστη στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι για την ΕΕ έχει σημασία τόσο το θέμα της ασφάλειας των προμηθειών της, όσο και το θέμα της τιμής του αερίου καθώς με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές που ισχύουν σήμερα η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει  πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και δεν έχουν εξάρτηση από το φυσικό αέριο καθώς και μια προσωρινή εισφορά στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.Στόχος είναι να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των κρατών μελών τα οποία θα διοχετευθούν για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.Παράλληλα, η Κομισιόν θα προτείνει σχέδιο δημιουργίας μιας νέας ευρωπαϊκής τράπεζας για το υδρογόνο προς στήριξη της συγκεκριμένης αγοράς με αρχικά κονδύλια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στο καθημερινό άγχος των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς της ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί 10 φορές σε σχέση με αυτές που ίσχυαν πριν την πανδημία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει άμεσα μέτρα προς τα κράτη-μέλη για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην πρόταση της Επιτροπής να μειωθεί η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, να μπει ένα πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, καθώς και ένα τέλος αλληλεγγύης για τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Όπως είπε, είναι λάθος να έχουν υπερκέρδη και να επωφελούνται από τον πόλεμο. «Τα κέρδη αυτά πρέπει να διανεμηθούν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε, δηλαδή στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η ίδια πρότεινε περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής στις χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ, ώστε να μειωθεί η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργεια στην ΕΕ αλλά και πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας με χαμηλό κόστος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε επίσης την αλλαγή του δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, TTF, σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικός για την αγορά.  Οπως είπε, «στην αγορά του αερίου στην Ευρώπη έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές το τελευταίο διάστημα, οι οποίες δεν αντανακλώνται στον τρόπο που καθορίζονται οι τιμές TTF».

 H Ρωσία συνεχίζει να χειραγωγεί την αγορά ενέργειας και η ΕΕ πρέπει να βρει αξιόπιστους προμηθευτές

Η κα ντερ Λάιεν υπογράμμισε την ανάγκη να απαλλαγεί πλήρως η ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Η εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχει πολύ μεγάλο τίμημα», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να προσπαθεί να χειραγωγήσει την αγορά ενέργειας» και γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να βρει διαφορετικούς τρόπους να αντλήσει ενέργεια, όχι από αναξιόπιστους προμηθευτές όπως η Ρωσία, αλλά από αξιόπιστους φίλους, όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Αλγερία, κ.α. Σημείωσε, επίσης, ότι το ρωσικό αέριο πέρυσι αντιπροσώπευε το 40% στην ΕΕ, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο 9%.

Συνεχίζοντας, η Πρόεδρος της Επιτορπής τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές του φυσικού αερίου. «Από τη μία χρειάζεται ασφάλεια στον εφοδιασμό και από την άλλη πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΕ παραμένει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το αέριο πρέπει να συνεχίσει να φτάνει στην ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Στέρε συμφώνησε να δημιουργηθεί μια Ομάδα Κρούσης (Τask Force) που θα στοχεύσει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Το λεγόμενο TTF δεν έχει προσαρμοστεί στις μεταβολές της αγοράς αερίου», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει δείκτες αξιολόγησης πιο αξιόπιστους για την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μπορέσουμε να αντικατοπτρίσουμε τις αλλαγές στην αγορά.

Σημείωσε, τέλος, ότι «αυτή τη στιγμή η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν ευσταθεί και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών» και τόνισε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να υπάρξει μια «βαθιά» μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου.

Yπέρ μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Yπέρ μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τάχθηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν, στην ομιλία της . Tονισε  ότι «δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο ξένοι απολυταρχικοί ηγέτες στοχεύουν τις χώρες μας. Ξένοι φορείς χρηματοδοτούν ινστιτούτα που υπονομεύουν τις αξίες μας» και ανέφερε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει πακέτο υπεράσπισης της Δημοκρατίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους δούρειους ίππους οποιασδήποτε απολυταρχίας να επιτεθούν στις δημοκρατίες μας από μέσα» επισήμανε.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για διεύρυνση του πυρήνα των δημοκρατιών εξηγώντας ότι ο πιο άμεσος τρόπος για να γίνει αυτό είναι «να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας και να ενισχύσουμε τις δημοκρατίες στην ήπειρό μας».

«Αυτό ξεκινά με εκείνες τις χώρες που βρίσκονται ήδη στο δρόμο προς την Ένωσή μας.

Πρέπει να είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Γιατί ο δρόμος προς τις ισχυρές δημοκρατίες και ο δρόμος προς την Ένωσή μας είναι ένας και ο ίδιος. Θέλω λοιπόν οι άνθρωποι των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας να γνωρίζουν: Είστε μέρος της οικογένειάς μας, το μέλλον σας είναι στην Ένωσή μας και η Ένωσή μας δεν είναι πλήρης χωρίς εσάς» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οσον αφορά την ενεργειακή κρίση η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση, ειδικά στις ώρες αιχμής και κάλεσε τους θεσμούς και τις κυβερνήσεις σε στήριξη των  νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Γι’ αυτό προτείνεται πλαφόν στην τιμή ενέργειας από τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου που παράγουν με φθηνότερο κόστος. Αυτά τα υπερκέρδη πρέπει να μοιραστούν σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Γι’ αυτό και στο πακέτο περιλαμβάνεται και φορολόγηση εταιρειών όπως τα διυλιστήρια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα