back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πέθανε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης

Διαβάστε επίσης

Πέθανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Αποχαιρετούμε τον Δημήτρη Παντερμαλή με θλίψη, αλλά και ευγνωμοσύνη γιατί με τη σκαπάνη του αποκάλυψε μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας. Με την γλαφυρή διδασκαλία του ενέπνευσε αναρίθμητους φοιτητές ενώ η σεμνή παρουσία του στα βουλευτικά έδρανα προσέφερε ποιότητα στη δημόσια ζωή ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: 
Η ανεξίτηλη παρακαταθήκη του θα μένει ορατή σε κάθε επισκέπτη του Μουσείου της Ακρόπολης. Ενός μοναδικού τοπόσημου ιστορίας και μνήμης, για το οποίο ο ίδιος μόχθησε και αξιώθηκε να δει ολοκληρωμένο. Πρόλαβε, όπως έλεγε ο ίδιος, να δει «τα πρόσωπα απλών πολιτών, της πατρίδας μας παιδιά, αλλά και παιδιά άλλων πατρίδων, μέσα στο μουσείο. Να βλέπουν τα αγάλματα. Να αντικρίζουν, έξω, τον Παρθενώνα και να φωτίζονται τα πρόσωπά τους. Για να καταλάβουν έτσι για πρώτη φορά τι εννοούμε όταν λέμε: “να πώς γεννήθηκε εδώ ο Δυτικός πολιτισμός”.
Στη μνήμη του Καθηγητή αξίζει να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να υλοποιηθεί και ο μεγάλος του πόθος: να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του

Με βαθιά οδύνη και συγκίνηση, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης ανακοινώνουν την απώλεια του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

Λίνα Μενδώνη: “του οφείλουμε πολλά”

«Αποχαιρετούμε με συντριβή έναν σπάνιο επιστήμονα, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν καλό φίλο. Η πορεία του Δημήτρη Παντερμαλή είναι γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της Αρχαιολογίας. Υπήρξε πρωτοπόρος, διευθύνοντας τις ανασκαφές στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Έφερε νέες, σύγχρονες ιδέες, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο του έργο όμως, το όραμα ζωής του, υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Και κατέληξε λέγοντας: «Ήταν η ψυχή του Μουσείου, όταν αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά. Βρισκόταν εκεί, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του και μέχρι την τελευταία του στιγμή. Του οφείλουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου, ένα μουσείο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης, που τιμά τον Πολιτισμό μας και την πατρίδα μας. Ένα μουσείο που στα 13 χρόνια λειτουργίας του, καθημερινά, στα εκατομμύρια επισκεπτών που έρχονται από κάθε άκρη του κόσμου, μεταδίδει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη. Επένδυσε στον στόχο της άριστης λειτουργίας του Μουσείου την προσωπικότητα, το κύρος, το πάθος, την φιλοσοφία και την αφοσίωση του. Του οφείλουμε πολλά. Η απώλειά του είναι οδυνηρή για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, που δουλέψαμε μαζί του για περισσότερα από είκοσι χρόνια, που ήταν αγαπημένος φίλος. Στον Στέφανο τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2022, ο καθηγητής, σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, μίλησε στον Αθήνα 984 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου για τα γλυπτά του Παρθενώνα και το αίτημα επανένωσής τους.

 

Νίκος Σταμπολίδης: Το Μουσείο της Ακρόπολης περιέχει και την ψυχή του δημιουργού του

«Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για την απώλεια ενός τόσο αγαπημένου προσώπου, όπως ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίζω από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως φοιτητής», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.

Όπως τόνισε: «Η διδασκαλία του, το φωτεινό παράδειγμά του, το έργο του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης –όχι μόνο ως δάσκαλος αλλά και ως Πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής- για όλους τους μαθητές και συνεργάτες του είναι μοναδικό. Ιδιαίτερα το έργο του στο πεδίο, που δεν έμενε μόνο στην ανακάλυψη των αρχαιοτήτων και στη δημοσίευσή τους, αλλά προχωρούσε άμεσα και αποτελεσματικά στη συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, υπήρξε πρωτοπόρο. Η μνήμη των ανθρώπων που φεύγουν διατηρείται ακέραιη στις επόμενες γενιές μέσα από το έργο τους. Και το μέγιστο έργο και η προσφορά του Δημήτρη Παντερμαλή είναι η δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης. Δεν θα αναφερθώ στις αντιξοότητες και δυσκολίες που αντιμετώπισε, άλλωστε αυτά είναι γνωστά σε όλους. Θα πω όμως για την αγάπη, τη φροντίδα και την αφοσίωση με την οποία περιέβαλε το Μουσείο Ακρόπολης χρόνια πριν τη δημιουργία του και σε όλη τη διάρκεια των 13 ετών λειτουργίας του. Το Μουσείο Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα Μουσεία του κόσμου, δεν περιέχει μόνο το κάλλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου αλλά και την ψυχή του δημιουργού του και των ανθρώπων που συμπορεύτηκαν και συμπορεύονται μαζί του. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη πάντα γιατί «ό,τι θυμάμαι υπάρχει και ό,τι ξεχνώ πεθαίνει». Στον αγαπημένο του γιο Στέφανο, ένα στεφάνι αγάπης από όλους μας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης αποχαιρετούν με βαθιά θλίψη τον πρόεδρό τους, καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή και εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στους οικείους του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει:

1. Να καταθέσει στεφάνι κατά την εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος προέδρου.
2. Να παραστούν τα μέλη του ΔΣ και ο γενικός διευθυντής στην εξόδιο ακολουθία.
3. Να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.
4. Θεσπίζει μία υποτροφία Κλασικής Αρχαιολογίας του Μουσείου Ακρόπολης με το όνομα του εκλιπόντος, οι όροι της οποίας θα εξειδικευθούν και ανακοινωθούν.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα