back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανοιχτή Πόλη: Το Mετρό στα Εξάρχεια και οι ανακριβείς ισχυρισμοί του Δημάρχου

Διαβάστε επίσης

«Ο κ. Μπακογιάννης, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ανέσυρε τα πρακτικά συνεδρίασης του ΔΣ της 20ης Απριλίου 2017, κατά την οποία είχε συζητηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη.

Όπως τόνισε: «Σε εκείνην τη συνεδρίαση, η “Ανοιχτή Πόλη”, συνεπής με τη θέση της υπέρ της ενίσχυσης των δημόσιων συγκοινωνιών, είχε υπερψηφίσει την εισήγηση της υπηρεσίας, μαζί με κάποιους επιπλέον όρους και επισημάνσεις. Οι όροι αφορούσαν τις δυνάμει αρνητικές επιπτώσεις του έργου, εν προκειμένω την επαναφύτευση υψηλών δέντρων στους χώρους των εργοταξίων ή σε παρακείμενους δημόσιους χώρους, την αύξηση του ισοζυγίου πρασίνου, την επανατοποθέτηση των γλυπτών στις αρχικές τους θέσεις, μέτρα για την άρση αρνητικών συνεπειών στη λειτουργία των περιοχών, κοκ. Όπως επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης, το ειδικότερο θέμα της πλατείας Εξαρχείων δεν τέθηκε τότε, πράγμα που δεν θα έπρεπε να του προξενεί εντύπωση, αφού η προοπτική μιας εναλλακτικής χωροθέτησης, τότε, δεν είχε τεθεί ακόμα καν στο τραπέζι.

Το 2018, χωρίς να αμφισβητείται η ανάγκη για τη δημιουργία της γραμμής συνολικά, προτάθηκε από την Ανάπλαση Αθήνας και συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας (με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΜΠ, του Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου και σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό) για τη διερεύνηση εναλλακτικής χωροθέτησης του Σταθμού Εξαρχείων. Η εναλλακτική που προκρίθηκε ήταν η δημιουργία σταθμού στην Τοσίτσα, σε άμεση γειτνίαση με τα μουσεία της πόλης και το ΕΜΠ και με ανταπόκριση με τις γραμμές ΜΜΜ της Λεωφ. Πατησίων. Η λύση αυτή, ταυτόχρονα, αντιμετώπιζε πολλά από τα προβλήματα που είχαν ήδη επισημανθεί από το 2017 και διατηρούσε το δημόσιο χώρο της πλατείας και το υψηλό πράσινο.

Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε στον δημόσιο διάλογο η παραπάνω πρόταση, η “Ανοιχτή Πόλη” τοποθετήθηκε υπέρ αυτής της εναλλακτικής λύσης, με τα πολλαπλά οφέλη για την πόλη. Η τοποθέτησή μας αυτή υπήρξε ξεκάθαρη και δημόσια, αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού προγράμματος της “Ανοιχτής Πόλης” στις τελευταίες δημοτικές εκλογές (όταν δηλαδή ακόμα βρισκόταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ) και μπορεί κανείς να τη βρει ξεκάθαρα διατυπωμένη σε προεκλογικές συνεντεύξεις του επικεφαλής της Κίνησης Νάσου Ηλιόπουλου. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός του Δημάρχου, ότι δήθεν η “Ανοιχτή Πόλη” άλλαξε τοποθέτηση για το σταθμό στην πλατεία Εξαρχείων, όταν άλλαξε η κυβέρνηση, για μικροκομματικούς λόγους, είναι ψευδής και μάλλον απορρέει από τη γνωστή απροθυμία του να διαβουλευτεί, κατανοώντας τις θέσεις των άλλων παρατάξεων.

Ο ανακριβής ισχυρισμός του Δημάρχου αναπαράχθηκε από φιλικά προς αυτόν μέσα, που δεν μπήκαν φυσικά στον κόπο να παραθέσουν και την άποψη της “Ανοιχτής Πόλης” για στοιχειώδεις λόγους δεοντολογίας. Σε αντίθεση με αυτόν, μοναδικό κριτήριο για την τοποθέτηση της “Ανοιχτής Πόλης” υπήρξε και είναι η στήριξη μιας πρότασης που ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τα συμφέροντα των δημοτών, όπως σαφέστατα υποστήριξε και ο δημοτικός σύμβουλος της “Ανοιχτής Πόλης” Ρήγας Αξελός κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας».

«Θα χαρούμε να μας θυμίσει ο κ. Μπακογιάννης ένα – ή μισό – θέμα της πόλης που άρχει, στο οποίο να μην έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις κυβερνητικές αποφάσεις, ακόμα και όταν αυτές πλήττουν ευθέως τη δημοκρατική λειτουργία και την οικονομική ευρωστία της τοπικής αυτοδιοίκησης», καταλήγει η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης.

Μάγδα Μπουλούκου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα