back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χ. Δούκας: Προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επαρκούν τα μέτρα της Κομισιόν για τον χειμώνα που έρχεται

Διαβάστε επίσης

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση αναμένεται να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον εν όψει του χειμώνα σε όλη την Ευρώπη. Χθες, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιό της για τη μείωση των τιμών ενέργειας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τα τρία έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνει είναι η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής, ένα ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές και μια προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης από τα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

«Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετά για τον χειμώνα που έρχεται. Επί της ουσίας, ήδη εφαρμόζονται, επομένως, περιμέναμε μεγαλύτερες ανατροπές όπως και κάποια χρηματοδοτική ανάσα, έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό που θα κάλυπτε τα κόστη από τις τρομακτικές πληθωριστικές πιέσεις της ενέργειας», σχολίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , Χάρης Δούκας.

Mιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, εξέφρασε την άποψη ότι η πρόεδρος της Επιτροπής «προσπάθησε να παίξει εκ του ασφαλούς», ίσως, υπό τον φόβο ότι αν ”ανοίξει” δύσκολα θέματα δεν θα υπάρξει ομοφωνία.

«Η πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για τα υπερέσοδα, για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά και για τη διάσωση των ενεργειακών εταιριών μέσα από εγγυοδοσία, ζητήματα στα οποία διαφαίνεται ότι μπορείς να ”χτίσεις” γρήγορα ομοφωνίες εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου και δεν έθιξε άλλα ζητήματα», τόνισε.

Ο κ. Δούκας, εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει οι κυβερνήσεις να βρίσκουν χρήματα από τα υπερέσοδα και να προχωρούν σε δράσεις που θα εξοικονομούν πόρους και θα ανακουφίζουν τα νοικοκυριά».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της βιομηχανίας λέγοντας: «Η εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία, σημαίνει και μείωση της παραγωγής, επομένως, κάτι τέτοιο, συνεπάγεται και προβλήματα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να χαθούν θέσεις εργασίας. Η προσέγγιση γι αυτήν την περίπτωση, είναι η οικονομική αποζημίωση για τις εταιρίες που θα αποφασίσουν να είναι ενεργειακά αποδοτικότερες και να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας άρα και την παραγωγική τους διαδικασία. Αυτές θα πρέπει να αποζημιώνονται οικονομικά, να υπάρχει και ένα οικονομικό κίνητρο. Ούτε εδώ υπήρξε ξεκάθαρη πρόταση. Ελπίζω να συμβεί το επόμενο διάστημα γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα