back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δ. Μαντέλης: «Ενεργοποιήσου»… για γρήγορη και πιο αποδοτική εξοικονόμηση ενέργειας

Διαβάστε επίσης

Συμβουλές για γρήγορη και πιο αποδοτική εξοικονόμηση ενέργειας προκειμένου να βοηθηθούν οι καταναλωτές να περιορίσουν τη σπατάλη ενέργειας, όπως και όσο μπορούν, χωρίς να επιβαρυνθεί η καθημερινότητά τους, έδωσε μέσω του Αθήνα 9.84 ο υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Μαντέλης.

Μιλώντας στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, στο πλαίσιο της εκστρατείας της WWF και του οδηγού με τίτλο «Ενεργοποιήσου», έδωσε μικρά… tips για απλές, καθημερινές λύσεις που εξασφαλίζουν οικονομία αλλά και λιγότερη ταλαιπωρία σε μια σειρά από καθημερινές ασχολίες.

«Είναι αναγκαία η ενημέρωση των καταναλωτών προκειμένου να μάθουν να υιοθετούν μια συμπεριφορά περισσότερο ενεργειακά αποδοτική», ανέφερε.

Σε ότι αφορά στον οικιακό φωτισμό, πρότεινε την αντικατάσταση των λαμπτήρων, με LED, εξηγώντας ότι μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να μειώσουμε έως και 85% την κατανάλωση.

«Ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι πολύ καλό να εκμεταλλευόμαστε το φυσικό φως, να ανοίγουμε τις κουρτίνες και να το αφήνουμε να μπει στο χώρο μας», πρόσθεσε.

Επίσης, πρότεινε να μην ξεχνάμε να ξεσκονίζουμε τακτικά τα φώτα του σπιτιού καθώς η απόδοσή τους βελτιώνεται και έτσι δεν χρειάζεται να ανάψουμε και άλλα.

Σε ότι αφορά στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών τόνισε: «Είναι λάθος να αφήνουμε συσκευές όπως η τηλεόραση ή ο υπολογιστής μας σε κατάσταση αναμονής καθώς συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια την οποία μπορούμε να μειώσουμε χρησιμοποιώντας «εξυπνους» διακόπτες ή πολύπριζα με διακόπτη».

Συνέστησε επίσης να ρυθμίσουμε τα κλιματιστικά μας στους 19 βαθμούς το χειμώνα και στους 26 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπογράμμισε δε, ως ιδιαιτέρως σημαντική, τη σωστή συντήρηση των συγκεκριμένων μηχανημάτων.

Ο κ. Μαντέλης, έκανε λόγο για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης όπως συχνότερη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ή μοίρασμα της διαδρομής με συναδέλφους ή φίλους που έχουν την ίδια κατεύθυνση με εμάς αλλά και το περπάτημα, εφόσον το επιτρέπει η φυσική μας κατάσταση ή η απόσταση από το χώρο εργασίας μας.

«Αν υιοθετήσουμε ”έξυπνες” συμπεριφορές θα μπορέσουμε να δούμε διαφορά τόσο στην ενεργειακή κατανάλωση όσο και στο ενεργειακό μας κόστος. Έχουμε μελετήσει ότι υιοθετώντας την πλειοψηφία των μέτρων που προτείνονται, μπορούμε να πετύχουμε μείωση της ενεργειακής μας κατανάλωσης έως και 30%», επισήμανε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα