back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Εκατόμβη νεκρών από τις πλημμύρες σε Πακιστάν και Ινδία

Διαβάστε επίσης

Οι πρωτόγνωρες πλημμύρες που έπληξαν το Πακιστάν και έχουν βυθίσει το ένα τρίτο της χώρας κάτω από το νερό έχουν προκαλέσει έως το βράδυ της Τετάρτης τον θάνατο σχεδόν 1.500 ανθρώπων την ώρα που οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειες να προσφέρουν βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις ρεκόρ της εποχής των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο βόρειο Πακιστάν έχουν επηρεάσει 33 εκατομμύρια ανθρώπους, σε σύνολο πληθυσμού 220 εκατομμυρίων, παρασύροντας σπίτια, καλλιέργειες, ζώα εκτροφής και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε υποδομές.

Συνολικά 1.486 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους 530 παιδιά, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τον πρώτο της συνολικό απολογισμό μετά τις 9 Σεπτεμβρίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αρχές έχουν δημιουργήσει φράγματα για να εμποδίσουν τα νερά από τις πλημμύρες να εισβάλουν σε βασικές υποδομές, όπως σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά και σε σπίτια. Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι που έμειναν για να σώσουν τα ζώα τους αντιμετωπίζουν νέα απειλή καθώς αρχίζουν να τελειώνουν οι ζωοτροφές.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν και ο ΟΗΕ εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις πρωτόγνωρες αυτές πλημμύρες, μετά τις θερμοκρασίες ρεκόρ στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στο Πακιστάν έπεσαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 391 χιλιοστά βροχής, κατά 190% περισσότερο νερό σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριακονταετίας. Στη χειρότερα πληγείσα επαρχία Σιντχ το ποσοστό έφτασε το 466%.

Σήμερα έφτασαν στη χώρα πτήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με τη λάσπη και τα μπάζα μέχρι τα γόνατα, οι διασώστες προσπαθούσαν το Σάββατο να βρουν επιζώντες έπειτα από τις έντονες βροχές των μουσώνων που συνοδεύτηκαν από κατολισθήσεις εδάφους, καταρρεύσεις κτιρίων και πλημμύρες και προκάλεσαν τουλάχιστον 115 θανάτους στη δυτική Ινδία.

Σχεδόν 150.000 κάτοικοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα και δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στα περίχωρα της Μουμπάι, του μεγαλύτερου οικονομικού κέντρου της χώρας και πρωτεύουσας του κρατιδίου Μαχαράστρα όπου καταγράφηκε σχεδόν το σύνολο των θανάτων.

 

Στη μικρή κοινότητα που βρίσκεται στην πλευρά του λόφου της Τάλιε, νότια αυτής της πόλης των είκοσι εκατομμυρίων ψυχών, μόνο δύο τσιμεντένια κτίρια εξακολουθούν να στέκουν όρθια όταν ένα κύμα λάσπης ισοπέδωσε μέσα σε μερικά λεπτά δεκάδες σπίτια δήλωσαν στο AFP αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής. «Συνέβη τόσο γρήγορα», δήλωσε ένας από αυτούς, ο Ντίλιπ Πάντεϊ. «Υπήρξε ένας ήχος και ολόκληρο το χωριό απλώς κατέρρευσε».

Άκαρπες οι προσπάθειες των ομάδων διάσωσης
Οι ομάδες διάσωσης επιχειρούσαν επί ώρες να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες όμως κατάφεραν μόνο να ανασύρουν από τα ερείπια άψυχα σώματα. Ένα ρέμα, το Σαβιτρί, βγήκε από την κοίτη του, καθιστώντας πλήρως απρόσιτη διά της χερσαίας οδού την πόλη Μαχάντ οι κάτοικοι της οποίας αναγκάστηκαν να ανέβουν σε υψηλότερους ορόφους ή στις στέγες για να προστατευτούν.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα