back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η παράσταση χορού Larsen C του Χρήστου Παπαδόπουλου ξανά στη Στέγη

Διαβάστε επίσης

LARSEN C
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

6 – 9 Οκτωβρίου 2022 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Έναρξη προπώλησης Φίλων Στέγης: Τετάρτη 14/09, 17:00
Έναρξη προπώλησης Γενικού Κοινού: Πέμπτη 15/09, 17:00

Ο Έλληνας χορογράφος παρουσιάζει ξανά το πιο πρόσφατο έργο του «Χορεύοντας, όπως ένας παγετώνας».
«Ένα όνομα κυκλοφορεί, επαινείται για την τόλμη του και τη μινιμαλιστική αλλά εκπληκτική του δεξιοτεχνία, για τους ερμηνευτές του. Μια αποκάλυψη. Είναι Έλληνας». Αυτά σημείωνε πέρυσι ο βελγικός Τύπος. Ανάλογοι έπαινοι ακολούθησαν σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη όπου παρουσιάστηκε το Larsen C.
Λίγο πριν ταξιδέψει και πάλι εκτός συνόρων, το τελευταίο έργο του Χρήστου Παπαδόπουλου, μια διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης, κάνει για δεύτερη σεζόν μια στάση εκεί όπου ξεκίνησαν οι πρόβες και η αρχή της δημιουργίας του: στην Αθήνα και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από 6 έως 9 Οκτωβρίου 2022.
Larsen C: Ένα έργο τέχνης εν κινήσει που εμπνέεται από τη βραδύτητα της τήξης των παγετώνων προκειμένου να μιλήσει για τη σφοδρότητα της ζωής. «Παγετώνας» ή «παγοκρηπίδα». Αυτή είναι η επιστημονική ονομασία του τεράστιου, ακινητοποιημένου όγκου νερού Larsen C, ηλικίας 10.000 ετών, που βρίσκεται στην Ανταρκτική. Ο Larsen C, με έκταση διπλάσια της Ουαλίας, κινείται τόσο αργά, ώστε δεν συλλαμβάνεται από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Λες και ο παλμός της κίνησής του απορροφάται από τον χώρο και τον χρόνο. Στην ομώνυμη χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου, τα ανθρώπινα σώματα συντονίζονται στον ίδιο αέναο ρυθμό, σε μια ονειρική ακολουθία, όπου προοδευτικά φαντάζουν εξίσου απόκοσμα με το πολικό τοπίο. O Χρήστος Παπαδόπουλος γίνεται ξανά παρατηρητής της κίνησης του ελάχιστου που, στην εσωτερικότητα και στην επανάληψή της, παράγει ζωή. Το Larsen C είναι ένα πάρτι-φόρος τιμής στην αθόρυβη μετάβαση των σωμάτων. Είναι «μια μεταφορά» σχολιάζει ο ίδιος ο χορογράφος, «της ζωής που, ακατανίκητη, προχωρά».

 

Χρήστος Παπαδόπουλος, Larsen C © Πηνελόπη Γερασίμου

Συντελεστές
Σύλληψη & Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Χορεύουν: Αντώνης Βαής, Χαρά Κότσαλη, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Μαρία Μπρέγιαννη, Τάσος Νίκας, Ιωάννα Παρασκευοπούλου
Μουσική & Ηχητική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Δραματουργία: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Βοηθός Χορογράφου: Μάρθα Πασακοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Οργάνωση Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή
Υπεύθυνοι Φωτισμών Περιοδείας: Αλέξανδρος Μαυρίδης, Εβίνα Βασιλακοπούλου
Τεχνική Διεύθυνση Περιοδείας: Αγγελική Βασιλοπούλου-Καμπίτση, Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη, Στεφανία-Ηλέκτρα Πανταβού
Οργάνωση Περιοδείας: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου
Διεθνής Διανομή: Key Performance
Ένα έργο του Χρήστου Παπαδόπουλου // Λέων και Λύκος
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Με την υποστήριξη Fondation d’entreprise Hermès στο πλαίσιο του New Settings Program
Το Larsen C πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Συμπαραγωγή A-CDCN (Les Hivernales- CDCN d’Avignon, La Manufacture – CDCN Nouvelle -Aquitaine Bordeaux · La Rochelle, L’échangeur – CDCN Hauts-de-France, Le Dancing CDCN Dijon Bourgogne – Franche-Comté, Chorège I CDCN Falaise Normandie, Le Pacifique – CDCN Grenoble – Auvergne – Rhône-Alpes, Touka Danses – CDCN Guyane, Atelier de Paris / CDCN, Le Gymnase CDCN Roubaix – Hauts-de-France, POLE-SUD CDCN / Strasbourg, La Place de la Danse – CDCN Toulouse / Occitanie, La Maison CDCN Uzès Gard Occitanie, La Briqueterie CDCN du Val-de – Marne) (Γαλλία), Théâtre de la Ville, Παρίσι (Γαλλία), Les Halles de Schaerbeek, Βρυξέλλες (Βέλγιο), Julidans, Άμστερνταμ (Ολλανδία), Romaeuropa Festival (Ιταλία), Théâtre Jean Vilar de Vitry-sur-Seine (Γαλλία), Festival Aperto / Fondazione I Teatri
– Reggio Emilia (Ιταλία), Festival de Otoño de la Comunidad de Madrid (Ισπανία)
Σε συνεργασία με Département du Valde – Marne, ως μέρος του Creation Residency Aid (Γαλλία), Lavanderia a Vapore choreographic residencies projects (Ιταλία)
Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ (Ελλάδα)

H περιοδεία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Χρήστος Παπαδόπουλος, Larsen C © Πηνελόπη Γερασίμου

Διαβάστε περισσότερα

Το Larsen C έκανε πρεμιέρα στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, στο θέατρο Jean Vilar του Βιτρί-σιρ-Σεν (σε συνεργασία με το La Briqueterie). Το ίδιο φθινόπωρο συνέχισε να κατακτά και άλλες σκηνές CDCN (Εθνικών Κέντρων Χορογραφικής Ανάπτυξης) της Γαλλίας: La Manumafacture στο Μπορντό, POLE-SUD στο Στρασβούργο (που συνεργάζεται με τη Στέγη στο πλαίσιο του δικτύου Grand Luxe). Μέχρι σήμερα, το Larsen C έχει παρουσιαστεί σε 12 πόλεις της Ευρώπης – ανάμεσά τους στη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Λιέγη και τις Βρυξέλλες. Το ταξίδι του στην Ευρώπη περιλαμβάνει μεγάλους σταθμούς μέχρι το φθινόπωρο του 2024. Η αθηναϊκή πρεμιέρα του Larsen C πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, για πέντε sold-out βράδια, από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2022. Μετά τη μεγάλη επιτυχία, αυτός θα είναι ο δεύτερος κύκλος παρουσίασης του έργου στην πόλη..

Το Larsen C ακολουθεί τη δημιουργία του ΙON (2018), και πάλι μετά από ανάθεση και παραγωγή της Στέγης, σε συμπαραγωγή του Théâtre de la Ville και του Le Lieu Unique. Το ΙON περιόδευσε επίσης εκτενώς στην Ευρώπη.

Η διεθνής πορεία του Χρήστου Παπαδόπουλου θα τον φέρει αυτό τον χειμώνα στη Γερμανία και στη Γαλλία, στη βερολινέζικη ομάδα Dance On και στο μπαλέτο της Όπερας της Λυών, αντίστοιχα. Θα είναι η πρώτη φορά που ο διακεκριμένος δημιουργός θα παρουσιάσει μια χορογραφία εκτός της ομάδας του.

Στη συζήτηση που είχε το 2018 με τη Younji Ku, την καλλιτεχνική διευθύντρια του περίφημου Show Studio του Nick Knight, ο Χρήστος Παπαδόπουλος ανέφερε ως πηγή έμπνευσής του τις εικόνες της φύσης (https://www.onassis.org/el/video/discussing-ion). «Βασική αναφορά και έμπνευσή μου αποτελεί αυτό που θα αποκαλούσα “δημιουργικότητα” στη φύση. Είναι η περιοδικότητα των επαναληπτικών μοτίβων στη φύση, τα οποία συγχρονίζονται επειδή λειτουργούν στο πλαίσιο ενός συστήματος που εξασφαλίζει την επιβίωση. Τα κινησιολογικά μοτίβα και οι χωρικοί σχηματισμοί των πουλιών και των ψαριών αντανακλούν αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι μια αισθητική επιλογή, αλλά μια ζωτική λειτουργία την οποία όλα τα μέλη της ομάδας συνδιαμορφώνουν. Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να αναζητήσουμε συλλογικότητες και ατομικότητες στη φύση και, κατ’ επέκταση, στην κοινωνία».


Χρήστος Παπαδόπουλος, Larsen C © Πηνελόπη Γερασίμου

Πληροφορίες παράστασης
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
6 – 9 Οκτωβρίου 2022
Κεντρική Σκηνή
Παραστάσεις: Πέμπτη έως Κυριακή 20:30
Διάρκεια παράστασης: 60’

Εισιτήρια
Κανονικό: € 7, 10, 18, 25
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: € 8, 14, 20 €
Παρέα 10+ άτομα: € 7, 13, 18 €
Κάτοικος Γειτονιάς: € 7
Ανεργίας, ΑμεΑ: € 5
Συνοδός ΑμεΑ: € 10

Έναρξη προπώλησης Φίλων Στέγης: Τετάρτη 14/09, 17:00
Έναρξη προπώλησης Γενικού Κοινού: Πέμπτη 15/09, 17:00

Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

Με την υποστήριξη της Ticketmaster

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία digital ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας, εναλλακτικά αποθηκεύστε το εισιτήριό σας στο android ή IOS wallet σας ή τυπώστε το και μπείτε απευθείας στην αίθουσα.

ΓΡΑΜΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
2111981784
ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
2130178200
ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑμεΑ
2130178036 και [email protected]

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107)
Τα ταμεία της Στέγης λειτουργούν μόνο τις ημέρες των παραστάσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
https://www.onassis.org/el/whats-on/larsen-c-christos-papadopoulos

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα