Την πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, με τη συνεχή στήριξη των εταίρων, εξέφρασε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη χώρα μας Σεργκέι Σουτένκο. Όπως παρατήρησε ο Σεργκέι Σουτένκο, ο κόσμος στέκεται δίπλα στην Ουκρανία, «γιατί βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Μάλιστα, ο Ουκρανός πρέσβης εξέφρασε την εκτίμησή του στην ελληνική πολιτική ηγεσία, λέγοντας ότι έχει εκφράζει αυτό το μήνυμα, ότι η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ημερών από την έναρξη του πολέμου, ενημέρωσε ότι αναφορικά με το τροχαίο ατύχημα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός.
Σε ερώτηση για τη στάση της Άγκυρας στον πόλεμο, ανέφερε πως η Ουκρανία συνεργάζεται με την Τουρκία σε στρατιωτικά και άλλα θέματα. «Μιλάμε απευθείας αν δεν μας αρέσει η πολιτική τους. Για παράδειγμα, ο τουρισμός, οι κυρώσεις, για να συνεργαστούμε μαζί τους, αλλά είναι ανάμεσα στους φίλους μας σε αυτή την κατάσταση, ανάμεσα στους συμμάχους μας που βοηθούν», αναφερόμενος ειδικότερα στη συμφωνία για τα σιτηρά και στην αμυντική συνεργασία «που εξακολουθεί και αναπτύσσεται και εκτιμούμε την βοήθεια που μας παρέχουν ανάμεσα σε άλλους», επισημαίνοντας ωστόσο πως ανάμεσα στους μεγαλύτερους συνεισφέροντες, ο μεγαλύτερος είναι οι ΗΠΑ. Ο Ουκρανός πρέσβης απαντώντας στην ίδια ερώτηση ανέδειξε τη σημασία που θα έχει μια ουκρανική νίκη και είπε πως η ατιμωρησία ή η μια ρωσική νίκη θα ανοίξει την όρεξη σε άλλους ότι ίσως σκεφτούν πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ίδια προσέγγιση. «Πρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο για να αποκλείσουμε τις όποιες σκέψεις άλλων ηγετών ότι θα μπορούσαν να επαναλάβουν το ίδιο σενάριο έναντι άλλων κρατών», διαμήνυσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας.
Κατά τη συνέντευξη ο Σεργκέι Σουτένκο υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μαζί με την ενίσχυση των κυρώσεων, λέγοντας ότι η χώρα του αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη εισβολή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αναφερόμενος στην ουκρανική αντεπίθεση, ο Ουκρανός πρέσβης έκανε λόγο για επιτυχημένες επιχειρήσεις σε όλη τη γραμμή του πολεμικού μετώπου, αλλά κυρίως στα βορειοανατολικά και νότια. «Αποκαθιστούμε βήμα προς βήμα την παραβιασμένη εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας από τους Ρώσους εισβολείς» επισήμανε. Γνωστοποίησε πως η αντεπίθεση συνεχίζεται και σημείωσε ότι δεν θα σταματήσει.
Ειδικότερα, ανέφερε πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Ουκρανία έχει απελευθερώσει περισσότερα από έξι χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους και έχει θέσει υπό τον έλεγχο της περισσότερες από 400 πόλεις στις περιοχές του Χάρκοβο και της Χερσώνα. Μάλιστα, σημείωσε ότι «τους τελευταίους τρεις μήνες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακατέλαβαν περισσότερα από 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι που ισοδυναμεί με το κράτος του Κατάρ, και απελευθέρωσε 100.000 ανθρώπους που ζούσαν υπό ρωσική κατοχή, από την αρχή του πλήρους πολέμου». Επίσης, είπε ότι με την απελευθέρωση των περιοχών γίνονται μάρτυρες διαπραχθεισών εγκλημάτων πολέμου.
Σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, είπε ότι στόχος της Ρωσίας με την κατοχή του είναι να τρομοκρατήσει, όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο με την απειλή της πυρηνικής καταστροφής.
Εν συνεχεία, ο πρέσβης έκανε λόγο για την ανάγκη αποτελεσματικών και ολοκληρωμένων εγγυήσεων ασφάλειας για την Ουκρανία, οι οποίες πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικές και επικυρωμένες από διεθνείς συμφωνίες με τις εγγυήτριες χώρες. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθησή του ότι τώρα είναι καιρός «να βρούμε κατάλληλες και αμοιβαία αποδεκτές μορφές παροχής εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία».
Ειδική αναφορά έκανε στον τομέα της ενέργειας, μιλώντας για άλλη μια μορφή τρομοκρατίας. «Όσον αφορά την άλλη μορφή τρομοκρατίας, είναι η ενέργεια, η ενεργειακή τρομοκρατία. Οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί πολύ σε όλο τον κόσμο. Και τώρα, δημιουργεί οικονομικό τρόμο. Η Gazprom δημιουργεί κρίση τιμών» ανέφερε. Όπως προσθέτει, πρόκειται για τεχνητή τιμολόγηση στην αγορά ενέργειας κάθε μέρα.
Όσον αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία, ανέφερε πως περισσότερες από 1.000 εταιρείες στον κόσμο έχουν ανακοινώσει δημόσια ότι τις περιορίζουν και ανέφερε πως οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, «θα πρέπει να σταματήσουν οποιαδήποτε δράση».
Σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά, γνωστοποίησε ότι σήμερα έφυγαν από λιμάνια της Ουκρανίας 11 πλοία μεταφέροντας 250 τόνους. Τα ουκρανικά σιτηρά αποστέλλονται στις αγορές της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, επισήμανε και εξέφρασε την ανησυχία του ότι η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από τη Ρωσία και να εργαλειοποιήσει την επισιτιστική ασφάλεια.
Τέλος, ανέφερε πως η Ουκρανία εργάζεται, μεταξύ άλλων, με την Ελλάδα για τη δημιουργία ειδικού σώματος για τη διερεύνηση και την τιμωρία των εγκλημάτων πολέμου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ