back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανώτερος δικαστής θα ελέγξει τα αρχεία που κατέσχεσε το FBI από την έπαυλη του Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Ένας ανώτερος ομοσπονδιακός δικαστής, με μεγάλη εμπειρία στον χειρισμό θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας, διορίστηκε χθες Πέμπτη ως ανεξάρτητος δικαστής που θα ελέγξει τα αρχεία που κατέσχεσε πρόσφατα το FBI από την έπαυλη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα.

Ο 78χρονος Ρέιμοντ Ντίαρι από το Μπρούκλιν διορίστηκε από τη δικαστή Αϊλίν Κάνον να αναλάβει αυτόν τον ειδικό ρόλο στην υπόθεση. Αποστολή του είναι να αποφανθεί εάν ορισμένα αρχεία πρέπει να μείνουν «εκτός δικαιοδοσίας» των ερευνητών.

Στις 5 Σεπτεμβρίου η Κάνον έκανε δεκτό το αίτημα των δικηγόρων του Τραμπ να οριστεί ανεξάρτητος δικαστής που θα ελέγξει τα κατασχεθέντα αρχεία και ο Ντίαρι ήταν ένας από τους δύο υποψηφίους που πρότεινε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Αϊλίν Κάνον είχε διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

Ο Τραμπ βρίσκεται στο μικροσκόπιο έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταφορά κυβερνητικών αρχείων – ορισμένα εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν «άκρως απόρρητα» – στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, κατά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021.

Πράκτορες του FBI κατέσχεσαν περισσότερα από 11.000 αρχεία που βρήκαν στην έπαυλη του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 διαβαθμισμένων.

Ο Ντίαρι διετέλεσε εισαγγελέας στο Μπρούκλιν προτού διοριστεί ομοσπονδιακός δικαστής εκεί από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1986 και ήταν επικεφαλής αυτού του δικαστηρίου από το 2007 έως το 2011.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έκρινε ότι η εμπειρία του Ντίαρι τον καθιστά ικανό να αναλάβει τον ειδικό ρόλο στην υπόθεση, απορρίπτοντας τον έτερο υποψήφιο που είχε προτείνει ο Τραμπ, τον Πολ Χακ. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Τραμπ απέρριψαν τους δύο υποψήφιους που πρότεινε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ως ομοσπονδιακός δικαστής, ο Ντίαρι χειρίστηκε υποθέσεις όπως εκείνη της συνωμοσίας για βομβιστική επίθεση στο μετρό της Νέας Υόρκης, το 2009. Το 2017 ήταν ένας εκ των ομοσπονδιακών δικαστών που ενέκριναν εντάλματα για την παρακολούθηση του πρώην συμβούλου του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ, εν μέσω ανησυχίας για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η έρευνα για τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από την έπαυλη του Τραμπ στη Φλόριντα είναι μια από τις πολλές σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα