back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σήμα κινδύνου από τους ασθενείς για τις ελλείψεις αίματος

Διαβάστε επίσης

Έκκληση, για μια ακόμη φορά, για την κάλυψη των εθνικών αναγκών σε αίμα απευθύνει στην πολιτεία το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ).

Μάλιστα, οι πάσχοντες πάσχοντες κάνουν λόγο για υπομετάγγιση, καθώς αναβάλλονται μεταγγισεις, σημαντικές για την κατάσταση της υγείας τους και καταγγέλλουν ότι τούς ζητείται να βρουν οι ίδιοι αιμοδότες για λήψη μίας μονάδας αίματος.

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ ,υποστηρίζει ότι «οι εμπλεκόμενοι φορείς και ειδικότερα η Διοίκηση με την Αιμοδοσία του νοσοκομείου και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες για αυτή την κατάσταση της ντροπής». Και προσθέτει πως η κατάσταση θυμίζει «αλλοτινές εποχές δεκαετιών ’70 και ’80, τότε που ο θεσμός της αιμοδοσίας ήταν ανύπαρκτος».

Ο σύλλογος των ασθενών καταγγέλλει ακόμα πως «η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της έχει ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», αλλά και τις γενικότερες ελλείψεις αίματος που βιώνουν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία) και δρεπανοκυτταρική νόσο ανά την Ελλάδα».

Το προεδρείο του Συλλόγου επισημαίνει πως η ανάπτυξη ενός Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας για την αυτάρκεια της χώρας μας σε αίμα δεν φαίνεται να απασχολεί τους εμπλεκόμενους Φορείς.

“Με άλλα λόγια, στερούν τη θεραπεία μας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις αίματος και για να μη φαίνεται η ανεπάρκεια της χώρας μας προς την κατεύθυνση ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας”, καταλήγει η ανακοίνωσή.

Για τους παραπάνω λόγους θα πραγματοποιησουν σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 11.30′ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην είσοδο της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας & Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα