back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αυλαία σήμερα για το Ειδικό Δικαστήριο – Στο εδώλιο Δ. Παπαγγελλόπουλος και Ελ. Τουλουπάκη

Διαβάστε επίσης

Το τέταρτο Ειδικό Δικαστήριο στα χρονικά της μεταπολίτευσης άνοιξε σήμερα την αυλαία του στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας με φερόμενη ως φυσική αυτουργό της συγκεκριμένης αξιόποινης πράξης την Ελένη Τουλουπάκη, κατηγορίες ωστόσο που και οι δύο αρνούνται και ετοιμάζονται μαζί με τα νομικά τους επιτελεία να δώσουν τη δική τους μάχη για να πείσουν τους ανώτατους δικαστές για την αθωότητα τους.

Ειδικότερα, στον κ. Παπαγγελόπουλο καταλογίζονται παρεμβάσεις σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς (Ελένη Ράικου, Γεωργία Τσατάνη και Παναγιώτη Αθανασίου) για τον χειρισμό των υποθέσεων που χειρίζονταν αλλά εκμετάλλευση της επιρροής του, λόγω της θέσης του, στην Ελένη Τουλουπάκη για τη μη άμεση διαβίβαση στη Βουλή δικογραφίας σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων με αποτέλεσμα να αποσβεστεί η προθεσμία προκειμένου να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό.

Η πρώτη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου ξεκίνησε σήμερα στις 9 το πρωί, ωστόσο όλες οι υπόλοιπες συνεδριάσεις αναμένεται να γίνονται απογευματινές ώρες, ενώ ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της διαδικασίας.

Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ ως τακτικά μέλη έχουν κληρωθεί να είναι οι:

Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη, Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Σκαρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Όλγα Ζύγουρα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου.

Αναπληρωματικά μέλη θα είναι οι :Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Μαρία Κουβίδου, Γεώργιος Κόκκορης, Παναγιώτης Τσούκας, Χρήστος Λιάκουρας, Άννα Καλογεροπούλου

Τακτική εισαγγελέας θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή με αναπληρώτρια την Αριστέα Θεοδόση.

«Σήμερα στο ειδικό δικαστήριο, σύρετε από την κυβερνητική πλειοψηφία με μια κακοστημένη κατηγορία η έντιμη εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση Novartis, η Ελένη Τουλουπάκη. Ταυτόχρονα όμως, επιχειρείται να τρομοκρατηθούν, όλοι οι έντιμοι δικαστές και να εξασφαλιστεί έτσι η ασυλία των ισχυρών του χρήματος και του καθεστώτος. Είναι μια κακοποιητική εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης από τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του. Είναι βαρύτατο πλήγμα για το κράτος δικαίου στην πατρίδα μας, που έρχεται να συμπληρώσει τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων από το παρακράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιάννης Μαντζουράνης, εκ των συνηγόρων της Ελένης Τουλουπάκη.

Και πρόσθεσε: «Ο κύριος Μητσοτάκης, δεν διέπραξε όμως, μόνο ύβρη κατά της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας με τις επιλογές του. Συνάμα, διέπραξε και μέγα σφάλμα. Και αυτό, γιατί από το ειδικό δικαστήριο, δεν θα προκύψει μόνο η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη, αλλά και η αποκάλυψη των παρανόμων μεθοδεύσεών του. Το σκότος του καθεστώτος Μητσοτάκη, δεν θα τυφλώσει τους δικαστές. Αν ο πολιτικός αυτουργός, αυτής της ιλαροτραγωδίας, είχε μελετήσει λίγο καλύτερα, τους αρχαίους κλασικούς, αυτό που έγραψε ο Ευριπίδης. “Αλλ’ η Δίκη γαρ και κατά σκότον βλέπει. Αλλά η δικαιοσύνη, βλέπει και στο σκοτάδι”».

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα