back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Όμορφε κόσμε, πού είσαι» της Σάλλυ Ρούνεϋ

Διαβάστε επίσης

«Εμένα με γοητεύει αυτό στην ανθρωπότητα -είναι, μάλιστα, ο βασικός λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι μπορεί και να επιβιώσουμε: το γεγονός ότι παθαίνουμε τέτοια πλάκα ο ένας με τον άλλον».

Στην ιρλανδική επαρχία, η επιτυχημένη συγγραφέας Άλις γνωρίζει τον Φίλιξ, ο οποίος εργάζεται σε μία αποθήκη, και τον ερωτεύεται. Στο Δουβλίνο, η φίλη της Αϊλίν, επιμελήτρια σε λογοτεχνικό περιοδικό, προσπαθεί να ξεδιαλύνει τα συναισθήματά της για τον παιδικό της φίλο Σάιμον, πολιτικό σύμβουλο. Τέσσερις νέοι χαρακτήρες, κοντά στα τριάντα ή λίγο πάνω από αυτά, ερωτεύονται, συνδιαλέγονται με κάθε σύγχρονο μέσο και προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που οδεύει με ταχύτατα βήματα στην καταστροφή. Αν και γνωρίζουν ότι το να μιλάνε για φιλία, έρωτες και σεξ σε μια τέτοια εποχή φαντάζει τουλάχιστον παράταιρο, ξέρουν παράλληλα ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντέξουν την αυξανόμενη σκοτεινιά.

Χρησιμοποιώντας την ίδια θεματολογία με τα δύο προηγούμενα  μυθιστορήματά της, «Συζητήσεις με φίλους»  και «Κανονικοί άνθρωποι», η νεαρή Ιρλανδή- λογοτεχνικό φαινόμενο της εποχής μας- Σάλλυ Ρούνεϋ απεικονίζει ανθρώπους της γενιάς της που προβληματίζονται συνεχώς για το τώρα, συζητούν αδιάκοπα για την πολιτική, το σύγχρονο μυθιστόρημα, την κλιματική αλλαγή, την ασχήμια και αναλύουν διεξοδικά την πολυπλοκότητα των σχέσεων, ασκώντας άριστα τη γλώσσα της τεχνολογίας. Οι ήρωές της, αν και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν ξεκάθαρα τα πραγματικά τους θέλω -εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα επιθετικό κοινωνικό περιβάλλον-, βρίσκουν την όποια διέξοδο μέσω της αποτελεσματικότητας της συντροφικότητας, πάντα καθοριστικής και λυτρωτικής λύσης.

«Μπορεί, βέβαια, να είχε φτάσει απλώς το τέλος ενός πολιτισμού -του δικού μας πολιτισμού- και μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον ο πολιτισμός αυτός να αντικατασταθεί από άλλον. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε στεκόμαστε στο τελευταίο φωτισμένο δωμάτιο πριν πέσει το σκοτάδι και κάτι παρατηρούμε».

Το «Όμορφε κόσμε, πού είσαι» της Σάλλυ Ρούνεϋ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Στέλλας Κάσδαγλη.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα