back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Green Mobility: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο συνέδριο Green Mobility, που συνδιοργανώνουν οι Drive Media Group και Dome Consulting, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Δήμου Αθηναίων και της UNESCO. Τις εργασίες του συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι άνοιξε με ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Πρώτος στόχος του υπουργείου είπε κ κ. Καραμανλής είναι η ανανέωση του γερασμένου στόλου των αυτοκινήτων, σε όλα τα επίπεδα: Ι.Χ., ταξί, αστικές συγκοινωνίες.

«Το 2021 ταξινομήθηκαν 6.967 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόλις 480. Το ποσοστό της αγοράς, από το 0,4% του 2019 εκτινάχθηκε κοντά στο 7%. Κι έτσι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Μάλιστα, κατά το τρέχον έτος η άνοδος είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ήδη στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου έχουν ταξινομηθεί σχεδόν 5.300 ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα, αριθμός που μεταφράζεται στο 7,1% της αγοράς για φέτος».

Ανέφερε επίσης ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Ο υπουργός Υποδομών επανέλαβε ότι στις αρχές του νέου έτους, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, θα παραλάβουμε τα πρώτα, από τα 1.300, νέα λεωφορεία. Θα είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, δηλαδή αμιγώς ηλεκτρικά και CNG» ενώ θα προκηρυχθεί και δεύτερος διαγωνισμός, για επιπλέον 300 οχήματα. Ο δεύτερος στόχος που έθεσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι οι υποδομές για εύκολη φόρτιση.

Τρίτος στόχος, που έθεσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι η μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των χρηστών ηλεκτρικών οχημάτων ενώ ο τέταρτος στόχος, είναι ο εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στάθηκε όμως ιδιαίτερα και στην επάρκεια του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος. «Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε βάλει φορτιστές 50kw στην Εθνική Οδό. Όταν πήγαμε να βάλουμε φορτιστές 100kw, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια του δικτύου» ανέφερε ο κ. Καραμανλής και εκτίμησε ότι η λύση θα έρθει με το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης, που έχει ήδη ψηφιστεί.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα