back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γ. Μαγγίνης: Η έκθεση για τη Μικρά Ασία στο Μουσείο Μπενάκη δεν σε κοιτάζει αφ’ υψηλού, σου ψιθυρίζει στο αυτί

Διαβάστε επίσης

Μια ξεχωριστή έκθεση με τίτλο «Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία», φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) έως την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σε αυτό το πολύ σημαντικό χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού το οποίο παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν περισσότερα από 1.000 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες μέσα από τα οποία θα ζωντανέψουν ην ακμή του ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τα δραματικά γεγονότα της περιόδου 1919-1923 καθώς και η εγκατάσταση και ενσωμάτωση στην Ελλάδα.

«Στην έκθεση φτάνεις σαν να είσαι πάνω σε ένα καράβι και το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις είναι η προκυμαία της Σμύρνης, οι άνθρωποι, τα εμπορεύματα, οι άμαξες, οι γλάροι. Αυτή η αίσθηση της άφιξης σε βάζει στο νόημα του ταξιδιού. Στο ταξίδι σε παίρνουν μαζί τους τα αντικείμενα, οι φωτογραφίες, τα βίντεο, τα λόγια των ειδικών και οι μαρτυρίες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα εκθέματα, οι αναμνήσεις όπως έχουν καταγραφεί στο αρχείο Προφορικών Μαρτυριών του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών μέσα από τη λογοτεχνία, από επίσημα έγγραφα και αναφορές διεθνών οργανισμών και ανταποκριτών, είναι τοποθετημένα τόσο σοφά ώστε να αισθάνεσαι ότι η έκθεση δεν σε κοιτάζει αφ’ υψηλού αλλά σου ψιθυρίζει κάτι στο αυτί», δήλωσε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Όπως εξήγησε, το ταξίδι ξεκινά από την εποχή της ακμής την οποία διαδέχονται η περίοδος των διωγμών, το τέλους του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και των Συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης και της μικρασιατικής εκστρατείας, η «καταστροφή» του 1922, η Έξοδος των προσφύγων αλλά και η εγκατάσταση και ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Ελλάδα.

«Η έκθεση σε παίρνει από το χέρι και σε πηγαίνει στην Καππαδοκία, στους ορεινούς οικισμούς, στις υπόσκαφες εκκλησίες και στα ορεινά χωριά της όπου οι άνθρωποι ήταν ντυμένοι διαφορετικά, με υπέροχες τοπικές φορεσιές, ενδεδυμένες με γούνα. Σε μεταφέρει στον Πόντο είτε στους αγροτικούς πληθυσμούς του είτε στους αστικούς όπου έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας. Σε ταξιδεύει στη Βιθυνία, στην Προποντίδα, στην Κωνσταντινούπολη, ένα ταξίδι σε όλη τη Μικρά Ασία», υπογράμμισε.

Πρόκειται επί της ουσίας, για ένα συναρπαστικό ταξίδι ανά τους αιώνες του μικρασιατικού ελληνισμού μέσω μιας ψηλάφησης του συγκλονιστικού αποτυπώματος αυτού του τόπου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα