back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στα ύψη η τιμή του ψωμιού – SOS από τους αρτοποιούς

Διαβάστε επίσης

Τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου από το 13% στο 6% προτείνουν οι αρτοποιοί ως λύση στην εκτίναξη της τιμής του ψωμιού, η οποία διαμορφώθηκε στο 22,8% στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης στα προϊόντα άρτου στο 20% σε σχέση με πέρυσι, συνεχίζει να υφίσταται. «Θα προσπαθήσουμε με νύχια και με δόντια να μην αυξήσουμε περαιτέρω την τιμή στο ψωμί, το οποίο πωλείται σήμερα από τα αρτοποιεία κατά 15%- 16% ακριβότερα σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο», τονίζει ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μιχάλης Μούσιος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

«Οι προηγούμενες αυξήσεις στη τιμή του ψωμιού στα αρτοποιεία σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση, που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα στα τυποποιημένα ψωμιά που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ διαμόρφωσαν το ποσοστό της αύξησης στα 20-22%. Οι αυξήσεις στα αρτοποιεία συγκριτικά με πέρυσι τον Αύγουστο είναι της τάξης του 15% με 16%. Από πέρυσι έχει διπλασιαστεί το κόστος λειτουργίας των αρτοποιείων λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια το πετρέλαιο κίνησης, το φυσικό αέριο και τις πρώτες ύλες. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε οι αρτοποιοί και για πρώτη φορά βλέπουμε αρτοποιεία να κλείνουν για οικονομικούς λόγους. Είναι λίγα και ελπίζουμε να μην αυξηθούν. Παλαιότερα, οι επιχειρήσεις του κλάδου έκλειναν, λόγω συνταξιοδοτήσεων των ιδιοκτητών» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας.

«Περιμένουμε κάποια παρέμβαση από την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Το μέτρο που θα βοηθούσε άμεσα τον κλάδο μας αλλά και τους καταναλωτες είναι η μείωση ΦΠΑ στο ψωμί και στα προϊόντα άρτου από το 13% στο 6% επισημαίνει ο κ. Μούσιος, υπογραμμίζοντας ότι δεν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στην τιμή του ψωμιού. «Θα προσπαθήσουμε με νύχια και με δόντια να μην αυξήσουμε την τιμή στο ψωμί καθώς αυτό δεν συνιστά λύση ενώ θα επιφέρει και περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, η οποία καταγράφεται όλη τη χρονιά στο 20% με εξαίρεση τον περασμένο Απρίλιο, το Πάσχα, που πήραμε μία ανάσα».

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα