back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κλιμακώνει επικίνδυνα τη σύγκρουση με τη Δύση ο Πούτιν – Ολοκληρωτικός ο πόλεμος στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Ανησυχητική κλιμάκωση είναι οι απειλές που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος και πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά υπόψη, δήλωσε η βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν. Το διάγγελμα Βλαντίμιρ Πούτιν για την κήρυξη επιστράτευσης στην Ρωσία και οι νέες απειλές κατά της Δύσης, χαρακτηρίζεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της μετατροπής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» σε ολοκληρωτικό πόλεμο, ώστε νέες δυνάμεις να  ενισχύσουν τις αποδεκατισμένες και αποδυναμωμένες μονάδες που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία. Στην συνέντευξη του  στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Ρωσία-24, διευκρίνισε ότι η μερική  επιστράτευση αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού αναπτυχθούν θα λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς. Ο Σοϊγκού είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.

Η ρωσική κυβέρνηση θα ανακοινώσει «πολύ σύντομα» ποιες κατηγορίες πολιτών θα εξαιρεθούν από μερική επιστράτευση εφέδρων με στρατιωτική εμπειρία για να υπηρετήσουν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων για να αποτραπεί έξοδος πολιτών που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, μετά τις αναφορές για αύξηση των πωλήσεων εισιτηρίων απλής μετάβασης εκτός χώρας.

Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα κλείσει τα σύνορά της για αυτούς που υπόκεινται σε επιστράτευση, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση… Υπάρχουν διατάξεις γι’ αυτό στους ισχύοντες νόμους».

Την ίδια ώρα η Λιθουανία αύξησε τον βαθμό ετοιμότητας του στρατού της. Στενά παρακολουθεί τη Μόσχα και η Φινλανδία μετά τις ανακοινώσεις.

Στο πρωινό διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος εκστόμισε νέες απειλές  σημειώνοντας  επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει». Ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε όπως αναμενόταν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με πρόεδρο Πούτιν οι σχετικές διαδικασίες στρατολόγησης αρχίζουν «από σήμερα», φανερώνοντας πόσο επείγουσα είναι πλέον η κατάσταση για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Η επιστράτευση, είπε, θα αφορά όσους ανήκουν στις εφεδρείες και όχι τον γενικό πληθυσμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να εξισωθεί το νομικό καθεστώς των εθελοντών στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας με το κανονικό στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί απορρόφηση των φιλορώσων αυτονομιστών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία», αποφάνθηκε ο ηγέτης του Κρεμλίνο: «Έχει αρχίσει έναν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Ρωσίας, ξεπερνώντας κάθε όριο».

Έκανε ξανά λόγο για νεοναζιστές στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αναγνωρίσεις σε όλη τη Νότια Ρωσία μέσω των μυστικών υπηρεσιών του. «Η Δύση δεν επιθυμεί την ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», είπε ο κ. Πούτιν και ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για μερική επιστράτευση, που ξεκινά σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίζεται τις ρωσικές περιοχές και ισχυριζόμενος ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη χώρα του.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πούτιν δήλωσε ότι στόχος του είναι «να απελευθερώσει» το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας.

Αντιπολεμικές οργανώσεις καλούν τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους

Εν τω μεταξύ, ρωσικές αντιπολεμικές οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις κατά της κήρυξης επιστράτευσης. Ο Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε ότι ο Πούτιν στέλνει περισσότερους Ρώσους στον θάνατο για έναν φαλιρισμένο πόλεμο σε βίντεο από την φυλακή που αναρτήθηκε από τους δικηγόρους του. «Θέλει να βουτήξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο αίμα αυτό», δήλωσε προειδοποιώντας για επερχόμενη «τεράστια τραγωδία και τεράστιο αριθμό νεκρών».

Ο Ζελένσκι στην ΓΣ του ΟΗΕ

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα απευθυνθεί σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ώρα που κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση μετά την απόφαση δύο ελεγχόμενων από τη Ρωσία περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας να προκηρύξουν από τις 23 ως τις 27 Σεπτεμβρίου δημοψηφίσματα για την ένωσή τους με τη Ρωσία αναφέρει ο Guardian. Η κίνηση αυτή γίνεται μετά τις υποχωρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στη βορειοανατολική Ουκρανία και με τον πρόεδρο Πούτιν να εξετάζει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του.

Εκτός από τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, δημοψηφίσματα με το ίδιο ερώτημα αναμένεται να ανακοινώσουν οι περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζιε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ακόμη χώρες έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων αυτών.

Τις επικείμενες εξελίξεις επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. «Από την αρχή εξακολουθούμε να λέμε ότι οι λαοί των συγκεκριμένων περιοχών θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Το Ντονμπάς επιστρέφει στην πατρίδα» δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Ο ίδιος, σε μήνυμά του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν το οποίο ανάρτησε στο Διαδίκτυο έγραψε: «Σας ζητώ, το συντομότερο δυνατό, στην περίπτωση θετικής ετυμηγορίας στο δημοψήφισμα – κάτι για το οποίο δεν έχουμε αμφιβολία – να δεχθείτε τη Λαϊκή Δημοκρατία ως τμήμα της Ρωσίας». «Είμαι βέβαιος ότι η ρωσική ηγεσία θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος» τόνισε από την πλευρά του και ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο, κάνοντας λόγο για «θρίαμβο της ιστορικής δικαιοσύνης».

Από την πλευρά τους, τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και οι σύμμαχοί της καταδίκασαν τα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα και την προσάρτηση εδαφών στη Ρωσία. «Η Ρωσία υπήρξε και παραμένει ένας επιτιθέμενος, ο οποίος κατέχει παράνομα τμήματα της ουκρανικής γης. Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να απελευθερώσει τα εδάφη της και να συνεχίσει να τα απελευθερώνει, οτιδήποτε και αν λέει η Ρωσία» δήλωσε χαρακτηριστική ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.Εκτός από τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, δημοψηφίσματα με το ίδιο ερώτημα αναμένεται να ανακοινώσουν οι περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζιε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ακόμη χώρες έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων αυτών.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα