back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το προαναγγελθέν διάγγελμα του Πούτιν και η ανατολική Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Με τεταμένο ενδιαφέρον αναμένεται η προαναγγελθείσα από χθες παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν με μορφή διαγγέλματος και θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία . Η είδηση για επικείμενο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου διέρρευσε χθες στα διεθνή ΜΜΕ και συνδυάσθηκε με τις ανακοινώσεις των αυτονομιστών ηγετών της ανατολικής Ουκρανίας για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 23-27 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφασιστεί η ένταξη τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία.

Την είδηση για το διάγγελμα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RT, αλλά την κατέβασε μετά από περίπου δύο ώρες. Σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται το ρωσικό Forbes, η ομιλία του Πούτιν αναβάλλεται για το σήμερα, πρωί της Τετάρτης και συγκεκριμένα για τις 8πμ. Τίποτε ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το Κρεμλίνο. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες ο Σεργκέι Μαρκόφ, πρώην στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, δήλωσε ότι το διάγγελμα αναβάλλεται για σήμερα.

Ορισμένοι αναλυτές εκτίμησαν ότι ο Πούτιν θα ανακοινώσει μερική επιστράτευση για να αντιστρέψει τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η αναδίπλωση των ρωσικών δυνάμεων εμπρός στην αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεως που προελαύνουν προς το Χάρκοβο περιπλέκεται μετά την ανακοίνωση των ροδοφανούν αυτονομιστών για δημοψηφίσματα στις υπό απόσχιση περιοχές .

Η Δύση διαμηνύει ότι δεν θα τα αναγνωρίσει και προειδοποιεί τον Ρώσο πρόεδρο ότι η κίνησή του αυτή θα σημάνει κλιμάκωση του πολέμου. Συγκεκριμένα οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν δημοψηφίσματα εντός της εβδομάδας σε τέσσερις επαρχίες της Ουκρανίας (ΛουγκάνσκΝτονέτσκΧερσώναΖαπορίζια) για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ηγέτες των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, που συναποτελούν τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη διενέργεια δημοψηφισμάτων στο διάστημα από 23 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν οι διορισμένες από τους Ρώσους αρχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα