back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ζ. Καρούνης: Η Φιλιώ Χαϊδεμένου έφυγε όμως ο λόγος της επιστρέφει και είναι πιο σύγχρονος από ποτέ

Διαβάστε επίσης

Η προσωπική μαρτυρία της Μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου, επιστρέφει στη σκηνή έξι χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τότε ήταν που γεννήθηκε η ιδέα της μεταφοράς στο θέατρο, του βιβλίου «Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα» από τον Ζαχαρία Καρούνη.

«Πριν έξι χρόνια οι θεατές αγκάλιασαν το λόγο της αξέχαστης Φιλιώς Χαϊδεμένου και οι αρχικά 30 προγραμματισμένες παραστάσεις έγιναν 130 και τότε ένιωσα ότι αυτός ο κύκλος δεν είχε τελειώσει καθώς ακόμα και στην τελευταία παράσταση το θέατρο ήταν γεμάτο», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην Αριστέα Γιάννου, ο Ζαχαρίας Καρούνης.

Στις 22 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Κηποθέατρο Παπάγου για μια και μοναδική παράσταση στην Αθήνα θα παρουσιαστεί αυτό το έργο διασκευασμένο από την Άνδρη Θεοδότου με τίτλο «Φιλιώ Χαϊδεμένου», σε σκηνοθεσία και επιμέλεια επίσης του Ζαχαρία Καρούνη.

«Η Φιλιώ έφυγε , όμως ο λόγος της επιστρέφει και είναι πιο σύγχρονος από ποτέ. Γύρω μας έχουμε έναν πόλεμο, καθημερινά έρχονται μετανάστες στα νησιά μας, προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε, γιατί αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη και αυτό επιτάσσει και ο λόγος της Φιλιώς, διότι η Φιλιώ αυτό έκανε»  τόνισε μεταξύ άλλων ο Ζαχαρίας Καρούνης και πρόσθεσε: «Είχα την ανάγκη- με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή- να ξαναπαρουσιάσω την παράσταση».  ‘Όπως επισήμανε  «όσα βίωσε η Φιλιώ Χαϊδεμένου κατά τη διάρκεια της Καταστροφής του 1922 αλλά και του μετέπειτα προσφυγικού ταξιδιού της, ζωντανεύουν ξανά στη σκηνή. Έζησε 107 ολόκληρα χρόνια, γεμάτα από χαρές, λύπες, αγωνίες, πολέμους, υποσχέσεις, αγώνες, απογοητεύσεις, κι ένα φοβερό πείσμα για ζωή, που αποτελούν ένα ντοκουμέντο της νεότερης Ελληνικής ιστορίας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα