back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 18:00

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη ,στις 13 Σεπτεμβρίου ,των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της

22 χρονης Μαχσά Αμινί ,στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights Watch.

 

Στους 17 οι νεκροί, μεταξύ τους και αστυνομικοί, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησε σε πολλές συλλήψεις.

 

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει “τη βίαιη καταστολή” και την “παράνομη”, όπως σημειώνει, “χρήση χειροβομβίδων, σφαιρών από ατσάλι, δακρυγόνων, κανονιών νερού και γκλομπ με στόχο να διαλυθούν οι διαμαρτυρόμενοι”.

 

Στην Τεχεράνη και την υπόλοιπη χώρα διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά και φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

 

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις εδώ και χρόνια στη χώρα, με χιλιάδες γυναίκες να καίνε τις μαντήλες τους και να κόβουν τα μαλλιά τους. “Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί με τις γυναίκες του Ιράν”, δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.

 

Νέες ανατιμήσεις που θα φτάνουν το 35% σε βασικά είδη. Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται σε χαρτί υγείας, χαρτομάντηλα και ρολό κουζίνας. Κατά 13% ακριβαίνουν πάνες μωρών και ενηλίκων.

 

Ακριβότερο κατά 1 ευρώ το λίτρο θα πωλείται το ελαιόλαδο, μέχρι 20% η αύξηση στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ανατιμήσεις που ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 25% αναμένονται και στα κρεάτα, αυξήσεις 25% σε αλεύρι, σιμιγδάλι και καλαμπόκι, γεγονός που θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων και σε τυποποιημένο ψωμί, γλυκά και παράγωγα. Αύξηση κατά 15% αναμένεται και στον καφέ.

 

Υπέρ της αύξησης των μισθών, ως αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός, τάσσεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αλλά σημειώνει ότι αυτές θα πρέπει συνετές και όχι γενικευμένες, αφού σε αυτή την περίπτωση θα πυροδοτήσουν ένα σπιράλ νέας ανόδου των τιμών.

 

Νέο απειλητικό μήνυμα από τη Μόσχα, αυτή τη φορά από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Όπως αναφέρει μέσω Twitter, προκειμένου να προστατευθούν τα εδάφη του Ντονμπάς, στα οποία θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα για την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία, “οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν”.

 

“Επομένως”, συνέχισε ο Μεντβέντεφ, διάφοροι συνταξιούχοι ηλίθιοι με γαλόνια στρατηγού δεν χρειάζεται να μας εκφοβίζουν μιλώντας για χτύπημα του ΝΑΤΟ στην Κριμαία. Τα υπερηχητικά όπλα είναι εγγυημένο ότι μπορούν να φτάσουν στόχους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα”.

 

Την “τιμωρία” της Ρωσίας ζήτησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μετά το διάγγελμα Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία.

 

Την ίδια ώρα, νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η ΕΕ όπως ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να συνεχιστούν οι προμήθειες όπλων στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας. Άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ζητεί, από την πλευρά του, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, υπογραμμίζοντας ότι αυτές “πλήττουν περισσότερο την Ευρώπη” και ότι χωρίς αυτές η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει την επαπειλούμενη ύφεση.

 

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Πρωθυπουργού στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθώς και η σημερινή συνάντησή του με τον γ.γ του ΟΗΕ ,Αντόνιο Γκουτέρες ,όπου θα αποδομήσει τις ψεύτικες και παράλογες τουρκικές τοποθετήσεις, ενώ ήδη από χθες επεσήμανε τις ελληνικές απαντήσεις και θέσεις.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε όλες του τις συναντήσεις ενημερώνει για τον ακραίες προκλήσεις και απειλές της Άγκυρας εις βάρος της χώρας.

Απόψε ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει μέρος στο Διατλαντικό Δείπνο στο οποίο θα συμμετέχει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν , ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας

, της Ινδίας και τον Υπουργό Επικρατείας του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβ ικών Εμιράτων, ενώ θα συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ρωσικός και τουρκικός αναθεωρητισμός και η αντιμετώπισή τους αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του.

 

Σε εξέλιξη έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου, για τον εντοπισμό 6 αγνοούμενων μεταναστών που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος, που καταστράφηκε κατά την προσέγγιση του σε παραλία του νησιού.

Διασώθηκαν 49 μετανάστες, μεταξύ τους και 4 παιδιά, που, κατά δήλωσή τους, είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία. Οι διασωθέντες θα μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου.

 

 

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις της προσωρινής επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρας Ρογκάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ Ρογκάκου που λόγω της ιδιότητας της ήλεγχε τόσο την ΕΥΠ, όσο και τις εταιρείες με τις οποίες συνάπτει συμβάσεις, φέρεται να είπε ότι από τον έλεγχο της Αρχής δεν προέκυψε να έχει γίνει καμία κάποια σύμβαση ή να υπάρχει κάποια σχέση του κακόβουλου λογισμικού Pretador με το ελληνικό δημόσιο, προσθέτοντας ότι η πρώτη σύμβαση της εταιρίας Krikel με το ελληνικό δημόσιο έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αρνήθηκε σχέση της εταιρείας Κρίκελ με το λογισμικό predator και δική του με τον τέως γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη ο διαχειριστής της εταιρείας Σταμάτης Τρίμπαλης, στην κατάθεση του στην εξεταστική, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές

 

Ο κ. Τρίμπαλης αναφερόμενος στην πρώτη σύμβαση της εταιρίας το 2018, φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να είπε ότι είχε επικοινωνία με τον τότε υπουργό Νίκο Τόσκα, ενώ φέρεται να ανέφερε ότι δεν είχε σχέσεις με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο και πως δεν συνεργάστηκε ποτέ με την ΕΥΠ.

 

Τέλος τοποθετήθηκε και ως προς σύμβαση του Απριλίου του 2021 στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με προκαταβολή 4 εκατ ευρώ για προμήθεια του συστήματος Τέτρα για ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας υποστήριξε πως η προκαταβολή είχε να κάνει με την επείγουσα κατάσταση στο μεταναστευτικό και την ανάγκη άμεσης προμήθειας λόγω αυξημένων ροών.

 

Το πρόγραμμα διαχείρισης των πράσινων σκουπιδιών ξεκινά η Περιφέρεια Αττικής.

 

Ανοίγουν σήμερα, και για τρεις μέρες, οι πύλες του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»,το οποίο φέτος συμπίπτει με την 70η επέτειο από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.

 

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών, αύριο στην Αττική, με βελτίωση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου

19 βαθμοί, αυτή την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα