back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος: Να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα για να αποφύγουμε τα ατυχήματα

Διαβάστε επίσης

«Πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, για να αποφύγουμε τα ατυχήματα» σχολίασε μεταξύ άλλων, στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση για τη στάση που κρατά απέναντι στη Τουρκία.

«Δεν έκανε σωστά ο πρωθυπουργός με την φράση που διατύπωσε στη ΔΕΘ, Ερντογάν γιοκ», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο «πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και να στείλουμε μήνυμα στην απέναντι πλευρά πως ό,τι λέμε το εννοούμε. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι δεν πρέπει να περνάει αυτός ο τσαμπουκάς της Τουρκίας χωρίς να έχει οικονομικές συνέπειες». 

Συγκεκριμένα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως έμειναν ανεκμετάλλευτες οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης που τον Ιανουάριο του 2019 αναφέρονταν σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας ενώ -όπως είπε- ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να συνδεθεί και το θέμα της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Άγκυρα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου εκτίμησε πως δεν είναι πιθανή μία τέτοια μετεξέλιξη της κρίσης γιατί -όπως είπε «κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα του φρενοκομείου και η Τουρκία ξέρει πως δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο στο Αιγαίο». Ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος «δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ατυχήματος και μία νέα αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όπως έγινε το 2020 με το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις».

Ο κ. Κατρούγκαλος επέκρινε την κυβέρνηση καθώς όπως είπε το εθνικό μέτωπο πρέπει να είναι αρραγές απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά οι δηλώσεις της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε άφωνος απέναντι στις επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν είναι αντίθετες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετείται μέσω του αρμόδιου τομεάρχη κι εγώ έδωσα δύο συνεντεύξεις ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν μπορεί να παραποιείται η αλήθεια. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να λέει για τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ο πατριωτισμός είναι άγνωστη λέξη. Οπότε αν τα λέει αυτά ο κ. Μητσοτάκης τί άλλο να περιμένει κανείς να πει το γραφείο Τύπου της ΝΔ».

Επίσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για την τραυματισμένη -όπως είπε- εικόνα της χώρας στο εξωτερικό τόσο με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών όσο και για το μεταναστευτικό.

«Η χώρα μας ταυτίζεται από το Ευρωκοινοβούλιο με την Ουγγαρία και την Πολωνία, έχει παραπεμφθεί ήδη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το Φαρμακονήσι ενώ μόνο η Ελλάδα η Ουγγαρία και η Πολωνία υπερασπίζονται τον  παραιτηθέντα επικεφαλής της Frontex,Φαμπρίς Λεζερί».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα