back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Βελτίωση στα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης

Διαβάστε επίσης

Βελτίωση στα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, με παράλληλη όμως αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης καταγράφει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Αναλυτικότερα, πλεόνασμα 734 εκατ. ευρώ κατέγραψαν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης -κυρίως ο ΕΦΚΑ- κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αποτέλεσμα που είναι βελτιωμένο κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (έλλειμμα 375 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, τα μεγέθη δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα δεδομένου ότι πέρυσι στο πλαίσιο των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας, υπήρξε αναστολή καταβολής εισφορών για μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων, ενώ είχαν “παγώσει” οι δόσεις των ρυθμίσεων χρεών.

Με αυτά τα δεδομένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα έσοδα από εισφορές και ρυθμίσεις οφειλών είναι αυξημένα κατά 1,03 δισ. ευρώ, οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό κινήθηκαν ανοδικά κατά 138 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις υπέρ τρίτων βελτιώθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ και τα άλλα έσοδα είναι αυξημένα κατά 306 εκατ. ευρώ

 

Επιπλέον, ενώ ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης μειώθηκε από 114.955 που ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου σε 95.357, οι εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρική σύνταξη αυξήθηκαν από 123.743 τον Μάρτιο σε 126.719 (εκτιμόμενη δαπάνη άνω των 227 εκατ. ευρώ).

 

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα