back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κρεμλής: Η Ευρώπη θέλει νέες μορφές ενέργειας για την απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Διαβάστε επίσης

 

22-09-2022

Στον απόηχο των κυβερνητικών αποκαλυπτηρίων για το νέο κλιμακωτό σύστημα επιδοτήσεων σε σχέση με το φυσικό αέριο και το ρεύμα, παραμένει το ερώτημα αναφορικά με τη μέτρηση της ατομικής κατανάλωσης.

Εν μέσω μιας χωρίς προηγούμενο ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη κι ενώ οι καταναλωτές προβληματίζονται πως θα βγουν οι χειμωνιάτικοι μήνες, η κρίσιμη επένδυση των ΑΠΕ προωθείται με βραδείς ρυθμούς και στο σκέλος των δικτύων, την ώρα που τα χρήματα τα οποία δόθηκαν και μέσω λογαριασμών οικιακής κατανάλωσης, χρησιμοποιούνται τώρα ως επιδοτήσεις.

Ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής επί τιμή της Κομισιόν και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας, Κλίματος και Κυκλικής Οικονομίας, στη συνομιλία του στον Αθήνα 984 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, αναφέρθηκε στο κυρίαρχο και στην ΕΕ, κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στην Ελλάδα.

«Ο στόχος για περιορισμό της ακρίβειας και της κατανάλωσης ενέργειας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κοινές αποφάσεις» είπε επισημαίνοντας πως «οι πρόσφατες προτάσεις της επικεφαλής της Κομισιόν Φον ντερ Λάϊεν είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο. Δεν δεσμεύουν τα κράτη μέλη, προτού γίνουν προτάσεις νομοθετημάτων, κανονισμών ή οδηγιών και πάρουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και του Συμβουλίου της ΕΕ».

Παραδέχθηκε καθυστερήσεις, σύγχυση και έλλειψη στρατηγικής στην Κοινότητα σε αυτό το πεδίο και υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα τα συγκεκριμένα μέτρα.

Ερωτηθείς για τις ΑΠΕ παρέπεμψε στην διακηρυγμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποστηριχθούν οι σχετικές επενδύσεις, ώστε φτάσουν να καλύπτουν το 45% της συνολικής κατανάλωσης. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι στη χώρα μας δεν πρόκειται να υποστηριχθούν χρηματοδοτικά νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά, εξ αιτίας προβλημάτων, τα οποία απαρίθμησε ως εξής: «Χαμηλή κοινωνική αποδοχή, τριβές με το δίκτυο Νatura 2000, το ακόμη ανύπαρκτο χωροταξικό των ΑΠΕ και το θέμα των δικτύων».

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση στην υπόγεια τοποθέτηση των καλωδίων για τις εργασίες σημείωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ΕΕ. «Είναι έργα ύψιστης προτεραιότητας, μείζονος σημασίας, και γι αυτό θα χρηματοδοτηθούν ως PCIs, ενώ παράλληλα θα ενταχθούν στο REPOWER ΕU» σχολίασε και τόνισε πως «η Ευρώπη θέλει νέες μορφές ενέργειας για την απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες».

Για τον ΑΔΜΗΕ και τις προοπτικές να κινηθεί επιθετικά στην κατεύθυνση ενίσχυσης του δικτύου, είπε ότι σε κάθε περίπτωση οφείλει να το πράξει δεδομένου ότι αυτό αποτελεί εθνική αλλά και ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα