back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις αντιπολεμικών διαδηλωτών σε 38 πόλεις

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 1.026 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Ρωσία ενάντια στη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε το πρωί ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

Όπως αναφέρουν οι New York Times επικαλούμενοι το OVD-Info, τουλάχιστον 1,252 διαδηλωτές από 38 πόλεις της Ρωσίας συνελήφθησαν τη πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων. Συνολικά αυτή την περίοδο βρίσκονται στις ρωσικές φυλακές περίπου 16.500 αντιπολεμικοί διαδηλωτές . Μεταξύ των συνθημάτων που κυριαρχούν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι : «Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!».

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία πραγματοποιηθήκαν τουλάχιστον 502 συλλήψεις στη Μόσχα και 524 στην Αγία Πετρούπολη.

Ταυτόχρονα, οι πτήσεις απλής μετάβασης από τη Ρωσία προς το εξωτερικό εκτοξεύτηκαν σε τιμές που αγγίζουν ακόμη και τα 3.500 δολάρια. Ήδη τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί από την Τετάρτη σύμφωνα με στοιχειά που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία.

Το αντιπολιτευόμενο κίνημα Vesna κάλεσε σήμερα σε νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίες: «Χιλιάδες Ρώσοι άνδρες, οι πατέρες, τα αδέρφια και οι σύζυγοί μας, θα πεταχτούν στην κρεατομηχανή του πολέμου. Γιατί να πεθάνουν; Γιατί να κλαίνε οι μητέρες και τα παιδιά;».

Η εισαγγελία της Μόσχας προειδοποίησε ότι η οργάνωση ή η συμμετοχή σε διαδηλώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. Οι αρχές έχουν εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις πριν από άλλες διαδηλώσεις.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μεταφέρουν εικόνες συλλήψεων στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

«Όλοι είναι φοβισμένοι. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να λάβω μέρος σε έναν πόλεμο . Αλλά το να βγεις έξω τώρα είναι πολύ επικίνδυνο, διαφορετικά θα υπήρχαν πολύ περισσότεροι άνθρωποι», δήλωσε  ο διαδηλωτής Βασίλι Φεντόροφ, φοιτητής που φορούσε το σύμβολο της ειρήνης στο στήθος του.

«Ηρθαστη συγκέντρωση σχεδιάζοντας να συμμετάσχω, αλλά φαίνεται ότι έχουν ήδη συλλάβει όλους. Αυτό το καθεστώς έχει καταδικάσει τον εαυτό του και καταστρέφει τη νεολαία του», είπε ο Αλεξέι, ένας 60χρονος κάτοικος που αρνήθηκε να δώσει το επίθετό του.

«Γιατί υπηρετείτε τον Πούτιν, έναν άνθρωπο που βρίσκεται στην εξουσία 20 χρόνια!» ένας νεαρός διαδηλωτής φώναξε σε έναν αστυνομικό.

«Ήρθα να πω ότι είμαι κατά του πολέμου και της επιστράτευσης », είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Οξάνα Σιντορένκο, φοιτήτρια. «Γιατί αποφασίζουν το μέλλον μου για μένα; Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου», πρόσθεσε

Στο Εκατερίνμπουργκ, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, η αστυνομία μετέφερε σε λεωφορεία μερικούς από τους 40 διαδηλωτές που συνελήφθησαν σε αντιπολεμική συγκέντρωση.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ότι ανέστειλε προσπάθειες για «διοργάνωση μη εξουσιοδοτημένων συγκεντρώσεων».

Όλες οι διαδηλώσεις σταμάτησαν και όσοι διέπραξαν «παραβιάσεις» συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν από την αστυνομία εν αναμονή έρευνας και δίωξης, πρόσθεσε.

Οι κινητοποιήσεις μετά την μερική επιστράτευση και την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία είναι μεγαλύτερες στη χώρα ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε κατά το χθεσινό διάγγελμα του μερική επιστράτευση καλώντας έως και 300.000 εφέδρους στα όπλα σε μια δραματική προσπάθεια να αντιμετωπίσει την διαρκή αναδίπλωση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία . Ο Ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε και απείλησε την Δύση αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων προκειμένου να υπερασπιστεί τα ρωσικά εδάφη, όπως τα ορίζει ο ίδιος. Ταυτόχρονα εξέφρασε τη στήριξή του στα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα σε κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, τα οποία σχεδιάζονται ως προμήνυμα της προσάρτησής τους από τη Ρωσία.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα