back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Απεργία στα ΜΜΜ: Συμμετείχε μόνο ένας στους τρεις εργαζομένους της ΣΤΑΣΥ

Διαβάστε επίσης

Μόλις ένας στους τρεις εργαζομένους στα μέσα σταθερής τροχιάς συμμετείχε στην απεργία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας και προκάλεσε τεράστια ταλαιπωρία στους πολίτες και κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», από το σύνολο των 2.330 εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, 843 απέργησαν, 46 εργαζόμενοι είχαν δηλωθεί ως προσωπικό ασφαλείας και 836 εργάστηκαν κανονικά. Οι εργαζόμενοι που δεν απήργησαν ήταν διοικητικοί υπάλληλοι, σταθμάρχες κλπ., ενώ εκτός εργασίας ήταν ούτως ή άλλως 605 υπάλληλοι που έλειπαν με προγραμματισμένα ρεπό, σε καλοκαιρινές διακοπές ή σε άδειες μητρότητας, ασθένειας κλπ., δηλαδή άδειες που είχαν δηλωθεί πριν την κήρυξη της απεργίας. Άλλωστε η απόφαση για την απεργία ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε ακόμη και αν κάποιος θα ήθελε να δηλώσει άδεια για να μην χάσει το ημερομίσθιο, δεν θα προλάβαινε να το κάνει.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη ασκώντας αγωγή το μεσημέρι της Τρίτης, η οποία, λόγω του ότι ασκήθηκε αργά το απόγευμα, εκδικάστηκε την επόμενη ημέρα και ανακοινώθηκε… κατόπιν εορτής, την Πέμπτη, δηλαδή μία ημέρα μετά την απεργία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η απεργία κρίθηκε παράνομη λόγω μη τήρησης των προϋποθέσεων νόμιμης άσκησής της, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία: γνωστοποίηση των αιτημάτων και των λόγων που τα θεμελιώνουν 4 ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της απεργίας, διάθεση αναγκαίου προσωπικού για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και την πρόληψη καταστροφών και ατυχημάτων (προσωπικό ασφαλείας), διάθεση προσωπικού για την αντιμετώπιση στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της απεργίας (προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας), υποχρέωση υποβολής αίτησης για διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου από τη συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει την απεργία.

Παράλληλα, η απεργία κρίθηκε καταχρηστική με το σκεπτικό ότι αφενός προκάλεσε σημαντική οικονομική ζημία στην εταιρεία και αφετέρου πραγματοποιήθηκε την ημέρα ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, παρόλο που αυτό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 6 Αυγούστου 2022, οπότε υπήρχε το χρονικό περιθώριο να εκφραστούν οι απόψεις των σωματείων ενώπιον της διοίκησης της εταιρείας. Αντίθετα, επελέγη το έσχατο μέσο της απεργίας, με την αποδοχή των δυσμενών επιπτώσεων.

Μιλώντας για την απεργία σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σχολίασε ότι «κανένας Ελληνας δεν κατάλαβε γιατί έγινε απεργία» και τόνισε ότι «ο νόμος έχει πολλές κυρώσεις και θα μας αναγκάσουν να τις βάλουμε μπρος». Ο κ. Καραμανλής επισήμανε επίσης ότι και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές ζήτησαν συγγνώμη από τους πολίτες. Όπως είπε, «πριν από δύο εβδομάδες υπογράψαμε τη συλλογική σύμβαση εργασίας με όλους τους φορείς». Πάντως οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ απάντησαν με ανακοίνωσή τους ότι δεν έχουν υπογράψει και ότι βρίσκονται σε πολύμηνη διαπραγμάτευση, με το υπουργείο να διευκρινίζει πως στον ΟΑΣΑ έχει υπογραφεί κανονικά, ενώ στην ΟΣΥ, λόγω των εκλογών στο σωματείο τους, έχει συμφωνηθεί επί της αρχής.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα