back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δ. Καιρίδης: Ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ θα θέσει τις ελληνικές αιτιάσεις για όλες τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την έμφαση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο προσφυγικό , τους ισχυρισμούς του και την σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας στη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Αλεξάνδρα Βουδούρη, σχολίασε:

«Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα του Ερντογάν αλλά να έχουμε το ενιαίο μέτωπο το οποίο βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στον ειλικρινή ανθρωπισμό. Ουδείς στην Ευρώπη δικαιούται να μας κουνάει το δάχτυλο διότι, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των 5.000 ασυνόδευτων παιδιών, με το που ανέλαβε την πρωθυπουργία, σχεδόν καμία κυβέρνηση δεν βρέθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της. Όταν έρχεται η ώρα της πραγματικής συνδρομής, το αντιμετωπίζουν μόνο με οικονομικά κονδύλια και όχι επί της ουσίας. Το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να το κάνει καθημερινά. Η χώρα μας έχει προσφέρει ασφάλεια και προστασία σε αυτούς που την χρειάζονται αλλά προφανώς δεν θα αφήσουμε τα σύνορά μας ξέφραγο αμπέλι για να παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν».

Όπως τόνισε «η ομιλία Μητσοτάκη, τον περασμένο Μάιο στο Κογκρέσο, ενόχλησε πολύ τον Ερντογάν ο οποίος επιχείρησε να πάρει τη ρεβάνς όσο καλύτερα μπορούσε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώπιον της Παγκόσμιας Κοινότητας και της διεθνούς ηγεσίας».

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την αποψινή του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα δώσει ηχηρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και στα ψέματα του Ερντογάν : «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει συγκεκριμένα, θα θέσει τις ελληνικές αιτιάσεις για όλες τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας όπως είναι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών ενώ θα τοποθετηθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ώστε να θέσει άπαντες προ των ευθυνών τους. Θα μιλήσει επίσης για το ευρύτερο αφήγημα των αυταρχικών καθεστώτων της Ανατολής που καταπιέζουν τους λαούς τους. Η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι απολύτως ως μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία της περιοχής, να καταγγείλει τόσο τον τουρκικό αναθεωρητισμό όσο και τον τουρκικό αυταρχισμό, όπως άλλωστε έχει κάνει και με τη Ρωσία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαθέτει την απαιτούμενη αξιοπιστία σε αντίθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος υιοθέτησε μια τακτική ρητορικής καταδίκης».

Ερωτηθείς πόσο επικίνδυνο εκτιμά ότι είναι να παραμένουν κλειστοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, απάντησε: «Θεωρώ ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα επικίνδυνη φάση με τη διαρκή όξυνση από πλευράς Ερντογάν. Κρατά όλες τις επιλογές του ανοιχτές . Εάν επιβεβαιωθούν τα αδιέξοδά του και με τους Αμερικανούς αλλά και με τη δημοτικότητά του και την οικονομική κρίση στο εσωτερικό της χώρας του, είναι πιθανό να στήσει μια εσωτερική κρίση -διέξοδο στα αδιέξοδά του είτε για να κερδίσει τις εκλογές είτε για να τις αναβάλει. Αυτό είναι ένα πολύ κακό σενάριο γιατί θα οδηγήσει την Τουρκία σε πολιτειακή κρίση, θα την φέρει τα όρια εμφύλιου σπαραγμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα