back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Λέξεις και γράμματα στο χρόνο»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Εβραϊκής Κληρονομιάς, που φέτος έχουν θέμα την Ανανέωση, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Λέξεις και γράμματα στο χρόνο” που είναι βασισμένο στη νέα περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Τέχνη της Μνήμης και της Μνημόνευσης» και απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 9 με 15 ετών.

Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος σχετίζεται με τα αρχαιολογικά εκθέματα, ήτοι δέκα (10) επιγραφές, που τοποθετούνται χρονικά μεταξύ του 3ου αιώνα π.κ.ε./π.Χ. και του 12 ου αιώνα κ.ε./μ.Χ., καθώς και με τα ισάριθμα (10) έργα σύγχρονων εικαστικών που εκτίθενται συνδυαστικά με τις επιγραφές, με προεκτάσεις σε θεματικές ενότητες της σύγχρονης εποχής (π.χ. σύγχρονοι κώδικες επικοινωνίας, σύμβολα, κ.λ.π.). Ο θεματικός άξονας αφορά εκφάνσεις της χρήσης της γλώσσας, ως βασικού εργαλείου για την κάλυψη των διαχρονικών αναγκών του ανθρώπου για επικοινωνία, έκφραση και μνημόνευση, αλλά και της καλλιέργειας του αισθήματος του συνανήκειν και της συνέχισης των γενεών.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη χρήση των αρχαίων επιγραφών, στο πλαίσιο του κοινωνικοπολιτισμικού περικείμενού τους, να εξοικειωθούν με υλικά και εργαλεία γραφής, που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί σε διαφορετικές περιστάσεις, να αντιληφθούν την έννοια του συμβόλου, να στοχαστούν ανακαλύπτοντας άμεσες και έμμεσες νοηματικές συνδέσεις με τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών και να αναπτύξουν τις δημιουργικές ικανότητές τους, καλλιεργώντας τις πνευματικές δεξιότητες της ανάλυσης, σύνθεσης και στοχασμού. Η αλληλουχία δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει χάρτες, παιχνίδι με κάρτες, παιχνίδι κύβων για παραγωγή λόγου και καλλιτεχνική δραστηριότητα γραφής.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στις 10:30.

Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] ή στο τηλ. 210 3225582, Οριέττα Τρέβεζα.

Την ίδια μέρα, στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη νέα περιοδική έκθεση του ΕΜΕ «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα», στο πλαίσιο του Εθνικού Συνεδρίου «CHallenging And DebuNkiNg  Antisemitic MytHs – (HANNAH)». Παράλληλα θα γίνει η επίσημη προβολή του επεισοδίου για την Αθήνα, που αποτελεί μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ του προγράμματος “HANNAH, το οποίο εστιάζει στην εβραϊκή ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή, καθώς και στο φαινόμενο του αντισημιτισμού και τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την καταπολέμησή του σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις: Αθήνα (Ελλάδα), Δρέσδη (Γερμανία), Αμβούργο (Γερμανία), Κρακοβία (Πολωνία) και Νόβι Σαντ (Σερβία).

Για να συμμετέχετε στην ξενάγηση συμπληρώστε τη φόρμα εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα