back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ξεκινά η απογραφή για το σύνολο των εργαζομένων

Διαβάστε επίσης

Την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει η δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με την απογραφή του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το ποσοστό των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την Κάρτα στους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ – μάρκετ με προσωπικό άνω των 250 ατόμων, φθάνει το 94,74 %.

Μάλιστα, το υπουργείο προειδοποιεί τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δύο κλάδους και δεν έχουν προσαρμοστεί, ότι από 1ης Οκτωβρίου θα υπάρξουν έλεγχοι για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και θα επιβληθούν οι κυρώσεις.

Όπως προβλέπει ο νόμος 4808/2021 στην περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ επιβάλλεται “λουκέτο” 15 ημερών για υποτροπή (μετά από τρεις ελέγχους).

Η διαδικασία απογραφής, προβλέπει:

Από το Σάββατο 1η έως τις 31 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με τα στοιχεία για τους εργαζόμενους που απασχολούν, με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

– Από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις της χώρας (που εντάσσονται στην δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας) και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Π.Σ. Εργάνη θα εμφανίζεται το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.

Ο μηχανισμός οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο Π.Σ. Εργάνη παρακολουθεί τον προγραμματισμό του ωραρίου, τις δηλωθείσες υπερωρίες και τη χορήγηση αδειών, σε ενιαία, δομημένη μορφή με δυνατότητα επεξεργασίας και προβολής του προγραμματισμένου ωραρίου απασχόλησης ανά ημέρα, σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.

Το ψηφιακό ημερολόγιο θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στον εργαζόμενο μέσα από την εφαρμογή myErgani mobileapp, καθώς και μέσα από το myErgani web portal για την ενημέρωση των εργαζόμενων (https://myErgani.gov.gr).

Σήμερα, την Ψηφιακή Κάρτα χρησιμοποιούν 111.220 εργαζόμενοι στους κλάδους τραπεζών και σούπερ μάρκετ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 94,74 % του συνόλου των υπόχρεων εργαζόμενων οι οποίοι είναι 117.390 (121.313 απασχολούμενοι μείον 3.923 που κατέχουν θέσεις ευθύνης οι οποίοι εξαιρούνται από την Ψηφιακή Κάρτα).

Το ποσοστό εφαρμογής στα σούπερ – μάρκετ είναι 95,93 % καθώς την Κάρτα χρησιμοποιούν 84.622 εργαζόμενοι σε σύνολο 88.209 (89.107 μείον 898 εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης). Σε πέντε αλυσίδες το ποσοστό φθάνει στο 100 %.

Στις τράπεζες την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν 26.598 εργαζόμενοι σε σύνολο 29.181 (32.206 μείον 3.025 που κατέχουν θέσεις ευθύνης), δηλαδή ποσοστό 91,15 %. Σε 14 πιστωτικά ιδρύματα το ποσοστό εφαρμογής είναι 100 %.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το γεγονός ότι το ποσοστό εφαρμογής δεν έχει φθάσει ακόμη στο 100 % οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή, ιδιαίτερα στις τράπεζες, συστήματος εξ αποστάσεως εργασίας/ τηλεργασίας, στην εφαρμογή σχημάτων εθελουσίας εξόδου (για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία ενημέρωσης του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ως προς τις λύσεις των αντίστοιχων συμβάσεων εργασίας), σε περιπτώσεις μακροχρόνιων αδειών καθώς και στο γεγονός ότι ελάχιστες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην εφαρμογή του μέτρου.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα